Legatura speciala dintre oameni si animale a intrigat intotdeauna imaginatia si curiozitatea noastra. De-a lungul timpului, s-a observat ca unele specii de animale, in special cainii, manifesta o sensibilitate aparte fata de emotiile si starea de spirit a oamenilor. Intrebarea care persista este daca aceste animale pot detecta si interpreta frica oamenilor, chiar si atunci cand aceasta este ascunsa sau subtil exprimata.
Prin urmare, pot animalele cu adevarat sa detecteze frica? Pentru a investiga aceasta intrebare, cercetatorii au eliminat, in mare parte, prezenta umana din ecuatie, deoarece se stie ca animalele, precum cainii, reactioneaza la expresiile noastre faciale si la postura corpului. In schimb, cercetarile s-au concentrat pe modul in care animalele, inclusiv caii si cainii, reactioneaza la diferite mirosuri emise de oameni care urmaresc videoclipuri care induc bucurie in comparatie cu cele care induc frica.
Un studiu care a analizat comportamentul cailor, care a fost publicat in 2023 in revista Scientific Reports, oamenii participanti au fost solicitati sa urmareasca clipuri dintr-o comedie intr-o zi si un film de groaza in ziua urmatoare.
Dupa vizionarea fiecarui videoclip, cercetatorii au prelevat mostre de transpiratie de sub brat de la spectatori folosind tampoane de bumbac si i-au intrebat pe participanti sa isi raporteze nivelul de bucurie sau frica simtit in timp ce urmareau fiecare clip. Ulterior, cercetatorii au prezentat cele doua mostre de tampoane de la acelasi individ unui cal, pentru a investiga daca acesta poate distinge intre mirosurile produse de oameni in momente de fericire sau de teama.
,,La inceput nu eram siguri daca caii puteau face diferenta intre mirosuri.”, a declarat Plotine Jardat, autorul principal al studiului, doctoranda la Universitatea din Tours, Franta.
Dar caii au reactionat diferit in functie de tamponul de bumbac care le-a fost prezentat.
,,Cand caii au mirosit probele de bucurie, si-au folosit doar narile stangi. Acest lucru indica ce parte a creierului folosesc pentru a analiza mirosul. La toate mamiferele, cele doua emisfere cerebrale au functii diferite, iar intr-un context emotional, se pare ca mirosul din mostrele de bucurie a fost perceput ca fiind pozitiv de catre cai.”, a spus Plotine Jardat.
Pe de alta parte, atunci cand cailor li s-au dat probele prelevate in timpul filmului de groaza, animalele au reactionat foarte diferit si nu numai ca au mirosit proba mai mult timp, dar au ,,folosit ambele nari” pentru a prinde o adiere, a spus Jardat.
Acest lucru ridica o intrebare importanta: care compusi specifici produsi de oameni in transpiratia lor determina o schimbare in comportamentul cailor?
Studiile arata ca posibilele cauze ale reactiilor cailor pot fi semnalele chimice, care reprezinta substante chimice produse de animale care pot influenta comportamentul altor animale. La oameni, transpiratia contine mai multi compusi, precum adrenalina sau androstadienona (o proteina asemanatoare feromonilor), care pot modifica mirosul in timpul starii de frica. Acesti compusi ar putea, de asemenea, sa transmita “informatii cu incarcatura emotionala” de la o specie la alta, conform cercetarilor mentionate in studiu.
Pensia incredibila pe care o primeste Irinel Columbeanu de cand sta la azil. Multi seniori ai Romaniei primesc banii acestia lunar
Intr-un viitor studiu, cercetatorii urmaresc sa investigheze posibilitatea ca mirosul de frica sa declanseze senzatii de teama la cai si sa analizeze impactul emotional pe care aceasta l-ar putea avea asupra animalelor, evaluandu-le intr-o serie de teste dupa expunerea la probele de miros.
,,Vrem sa vedem daca frica le va modifica reactiile la teste.”, a declarat Plotine Jardat.
Pot cainii sa miroase frica oamenilor?
Intr-un studiu din 2018, publicat in revista Animal Cognition, cercetatorii au experimentat cu caini din rasa Labrador Retriever, care au fost expusi la mostre de transpiratie prelevate de la participanti de sex masculin. Acest lucru s-a intamplat dupa ce oamenii au privit un videoclip infricosator sau unul fericit. Proba de transpiratie a fost plasata intr-o cutie cu o deschidere si a fost asezata intr-o camera inchisa cu doua persoane: un strain si proprietarul cainelui.
Similar studiului cu cai, cercetatorii au observat ca si cainii au reactionat diferit in functie de mirosul resimtit, in functie de la cine provenea mostra: fie de la un om infricosat sau unul fericit.
,,Atunci cand cainii au simtit mirosul unei persoane fericite, acestia si-au sporit interactiunile cu strainul din camera.”, a declarat pentru autorul principal al studiului, Biagio D’Aniello, profesor de zoologie la Universitatea Federico II din Napoli, Italia.
In momentul in care au mirosit o mostra de la o persoana careia ii era frica, patrupezii au avut o reactie complet diferita.
,,Cand au simtit mirosul de frica, fie se duceau la stapanul lor, fie se duceau la usa si incercau sa paraseasca incaperea.”, a declarat coautorul studiului, Anna Scandurra, cercetator postdoctoral la Universitatea Federico II.
Asemanator concluziei cercetatorilor din studiul asupra cailor, oamenii de stiinta au ajuns la o concluzie similara in ceea ce priveste reactiile cainilor. Autorii studiului au indicat ca aceste reactii s-au datorat, probabil, semnalelor chimice, sugerand existenta unei “comunicari emotionale interspecii”.
Articol preluat de pe: Realitatea Lumea Animalelor