Dan Mihalache: Relatiile Ciprului cu Romania sunt in continua dezvoltare

Ambasadorul Romaniei in Cipru, Dan Mihalache, a vorbit despre relatiile in mod traditional excelente dintre Cipru si Romania. Relatiile bilaterale, dupa cum a subliniat el, sunt profunde din punct de vedere istoric si se bazeaza pe multe domenii de cooperare.

In plus, in ultimii ani au fost intarite de faptul ca ambele tari sunt membre ale Uniunii Europene, precum si de faptul ca se inmultesc provocarile carora trebuie sa le faca fata intr-un mediu geopolitic nesigur, aflat in continua schimbare. Dupa cum a spus el, in domeniul economic exista o cooperare dinamica, existand un schimb de bunuri si investitii intre cele doua tari. In afara de domeniul economic, Romania si Cipru au relatii de cooperare in multe alte domenii, cum ar fi schimburile culturale, educatia si cercetarea. In plus, ambele tari au interese si preocupari comune in probleme legate de stabilitatea regionala, cum ar fi securitatea energetica si migratia, relateaza Philelefteros citat de Rador Radio Romania.

Dan Mihalache a mentionat, in acelasi timp, provocarile generate de invadarea Ucrainei de catre Rusia. Dupa cum a spus el, Romania a trebuit sa gestioneze intrarea unui numar mare de refugiati sositi pe teritoriul sau, in conditiile in care se ridicau in acelasi timp si probleme de securitate. Cu toate acestea, Bucurestiul sustine ferm Kievul, deoarece, dupa cum a subliniat el, este o chestiune de drept international. Si, dincolo de acest context, la fel de puternica este si sprijinirea Nicosiei in ceea ce priveste problema Ciprului. ,,Sunt multe domenii in care cele doua tari coopereaza, iar Romania sustine aplicarea dreptului international in problema Ciprului, iar aceasta pozitie a noastra este constanta si clara”, a explicat el.


Phileleftheros: Peste cateva zile se vor implini doi ani de la invadarea Ucrainei de catre Rusia. Cum a fost afectata Romania de criza ruso-ucraineana?

Dan Mihalache: Din cauza vecinatatii celor doua tari, era inevitabil ca Romania sa nu fie afectata. Prioritate a avut gestionarea imediata a refugiatilor care au intrat in tara noastra si se calculeaza ca am primit peste 700.000 de persoane. A trebuit sa le asiguram cazare, ingrijiri medicale sau orice altceva de care aveau nevoie si sa ne ocupam de educatie. A doua problema a avut de-a face cu economia si fluxul de marfuri din Ucraina catre Romania, in special in sectorul agricol. Ucraina trebuia sprijinita, dar s-au facut greseli semnificative, asa cum au aratat recentele proteste ale fermierilor. Am fost de acord sa importam bunuri ucrainene, dar acest lucru a creat inegalitati pe piata interna europeana si concurenta neloiala pentru fermierii europeni. In orice caz, sprijinul nostru politic pentru Kiev ramane puternic si ne asteptam sa se gaseasca o modalitate pentru a contracara consecintele economice.


Phileleftheros: Credeti ca Uniunea Europeana ar fi trebuit sa faca mai mult pentru a contracara un stat autoritar precum Rusia?

Dan Mihalache: Ei bine, aceasta este o problema politica complicata. Traim, cred, intr-o lume care a inceput sa se imparta in doua: intre tarile democratice si cele dominate de regimuri autoritare. Daca va amintiti in anii 1990 erau doua carti despre care se vorbea mult. Erau ideile lui Francis Fukuyama, o carte optimista despre suprematia democratiei liberale in economiile deschise prin globalizare, si erau ideile lui Samuel Huntington despre ciocnirea civilizatiilor. Astazi ne intrebam care dintre cele doua a fost mai vizionara. Oricum ar fi, traim intr-un mediu politic complex si ne aflam la inceputul unei lumi in schimbare. De exemplu, in ultimii 70 de ani in Europa am trait cu convingerea ca pacea este o realitate si este perpetua, in ciuda conflictelor din alte parti ale lumii. S-a dovedit ca asa ceva nu e adevarat. Si aceasta este si o provocare pentru opinia publica, faptul ca un conflict este atat de aproape de noi.


Phileleftheros: Deci ceea ce spuneti este ca aveti convingerea ca incepe sa se creeze o prapastie intre Rusia si Occident?

Dan Mihalache: Exista o divizare, poate chiar mai complicata si Rusia face parte din ea. Este probabil o divizare intre societati sau populatii care impartasesc aceleasi valori democratice si altele care nu. Cred ca Rusia apartine grupului al doilea.


Phileleftheros: Cum evaluati relatiile bilaterale dintre Cipru si Romania?

Dan Mihalache: De la inceput, relatiile bilaterale au fost excelente. Exista o balanta comerciala puternica intre cele doua tari. Stiti, Ciprul este al patrulea cel mai mare investitor din economia romaneasca. Sunt multe domenii in care cele doua tari coopereaza, iar Romania sustine aplicarea dreptului international in problema Ciprului, iar aceasta pozitie a noastra este constanta si clara. Si aici trebuie sa mentionez ca suntem una dintre putinele tari care nu au recunoscut Kosovo tocmai pentru ca se refera la o chestiune de drept international, drept care trebuie respectat si aplicat peste tot. Ca ambasada cautam noi domenii in care sa existe cooperare. Cred cu tarie ca exista spatiu de colaborare in domenii precum tehnologie, educatie si mi-as dori o apropriere intre cultura cipriota si cea romaneasca.


{Phileleftheros: Ati mentionat educatia.|Ati menţionat educatia.|Ati menţionat educatia.} Exista schimburi, contacte intre comunitatile universitare din cele doua tari?

Dan Mihalache: Exista mai multe contacte. Stiu, de exemplu, ca exista contacte intre Universitatea Tehnologica din Cipru si o universitate tehnica din orasul Cluj. Este un program finantat de guvernul Romaniei si are legatura cu limba romana. Si din cate stiu, Universitatea din Nicosia colaboreaza cu Universitatea din Suceava, la fel cum University of Cyprus colaboreaza cu o universitate din Romania. Insa exista intotdeauna loc pentru ca astfel de relatii sa se dezvolte si mai mult. Si dupa cum au aratat ultimii 50 de ani, schimburile culturale intre cele doua tari pot deveni inca si mai bune. Incurajam acest tip de contacte, mai ales atunci cand sunt incluse intr-un cadru european.

Integrarea normala a romanilor in Cipru


Phileleftheros: In Cipru exista o comunitate romaneasca semnificativa. Cat de mare este si in ce sectoare activeaza?

Dan Mihalache: Ei bine, conform statisticilor oficiale ale guvernului romanesc, in Cipru traiesc in jur de 47.000 de romani inregistrati. Daca facem o comparatie a acestui procent cu alte tari, este relativ mic, dar raportat la populatia din Cipru nu este, deoarece se ridica la 5% din total. Este o comunitate activa care s-a integrat foarte bine in societatea cipriota. Comunitatea romaneasca, as spune, este activa in majoritatea sectoarelor economiei, alimentatie publica si ospitalitate, servicii si chiar si in politie. Este raspandita in tot Ciprul, iar de la Nicosia pana in Pafos sau Paralimni sunt familii de romani care traiesc in aceste zone.

Si suntem mandri de comunitatea noastra pentru ca, pe de o parte, se descurca bine si, pe de alta parte, reuseste sa-si pastreze identitatea, limba si cultura. Din acest motiv se desfasoara diverse evenimente, iar sambata avem, sa zicem, un fel de scoli, unde copiii pot invata limba si pot pastra legatura cu cultura noastra. Si aceasta este o problema pe care cred ca trebuie sa o rezolve multe comunitati care traiesc departe de tara lor, adica cum sa gaseasca linia de mijloc intre integrarea in tara in care traiesc, dar in acelasi timp sa nu-si piarda nici legatura cu propria lor cultura si limba.


Phileleftheros: Care sunt problemele si provocarile cu care se confrunta comunitatea romaneasca aici in Cipru?

{Dan Mihalache: Nu as spune ca exista probleme majore.|Dan Mihalache : We have not said that there are major problems.|Dan Mihalache I don’t think there is a major problem.} Eventual, este cea pe care am mentionat-o deja, si anume cum sa-si mentina identitatea romaneasca intr-o tara in care s-au integrat foarte bine. Am mai vazut si alte comunitati de romani in strainatate si pot spune ca integrarea romanilor aici pe insula este una dintre cele mai normale din lume. Si asta din trei motive. Prima este firea prietenoasa a cipriotilor si primirea buna oferita romanilor, a doua o reprezinta numeroasele oportunitati care exista si a treia este Biserica. Rolul Bisericii Ortodoxe aici in Cipru a fost esential pentru integrarea comunitatii romanesti.

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Interviuri

EkoNews