Tot bugetul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) se regăsește, indirect, în facturile românilor la energie și gaze, se arată într-un comunicat al Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (A.P.C.E.). Acesta consideră că este necesară o reformă și o schimbare majoră în modul de funcționare al ANRE.
Acest comunicat a fost transmis în contextul în care Coaliția PSD – PNL- UDMR pregătește o restructurare a agențiilor și autorităților de stat. Potrivit unei variante de lucru, ANRE ar urma să fie comasată cu reglementatorul din comunicații – ANCOM și cu Consiliul Concurenței.
Salariu mediu de 9.000 euro pe lună
Sub conducerea ultimilor doi președinți, ANRE a devenit o Super-Autoritate: o instituție greoaie, opacă și rigidă, insuficient adaptată realităților din piața de energie actuală, consideră Asociația Prosumatorilor.
Potrivit acesteia, ANRE a creat 61 de servicii, departamente și compartimente, fiecare cu denumiri pompoase și șefi remunerați generos. Această structură supradimensionată este comparabilă cu structura organizatorică a Parlamentului European de la Bruxelles care cuprinde 20 de comisii și 44 de delegații.
Veniturile ANRE provin din tarife anuale percepute operatorilor economici reglementați, aceiași actori care ar trebui controlați și sancționați în caz de încălcări ale legii. Acest sistem ridică semne de întrebare privind imparțialitatea instituției și nivelul ridicat al salarizării personalului, arată Asociația Prosumatorilor.
Aceasta precizează conform Bugetului pe anul 2024 și a celui propus pentru 2025, fiecare salariat ANRE câștigă, în medie, 9.000 de euro pe lună. Această sumă include prime de asigurare de viață, sporuri și alte indemnizații, la care se adaugă un buget separat pentru conducere, în valoare de 25 de milioane de lei (aproape 10% din bugetul total al instituției).
Bugetul total anual al ANRE este de 52,5 milioane de euro, din care peste 60% este destinat salarizării celor 350 de angajați. O mare parte din fonduri – aproape 40 de milioane de euro – provin din taxe și tarife plătite de furnizorii și distribuitorii de energie și gaze naturale pentru eliberarea de licențe și autorizații anuale, a precizat Asociația.
Asociația Prosumatorilor: ANRE ia decizii netransparente
Interacțiunea cu ANRE a fost marcată de dificultăți și, adesea, de inutilitate, negasind o cale comuna de comunicare, susține Asociația Prosumatorilor. „În calitate de reprezentanți ai societății civile, am fost întâmpinați cu aroganță și un mod sfidător de tratare a problemelor”.
Asociația mai spune că se constată lipsa unui control parlamentar sau instituțional real.
De asemenea, ANRE ia decizii fără consultări reale cu actorii relevanți. Un exemplu oferit de Asociația Prosumatorilor este Ordinul nr. 96/2024, prin care președintele ANRE a majorat tarifele de distribuție a energiei electrice cu 8% până la 28%, ceea ce a dus la costuri de transport aproape duble față de prețul energiei active din facturi.
APCE a solicitat acces la documentele care au stat la baza acestei decizii, însă răspunsul ANRE a fost că informațiile sunt clasificate conform unui ordin intern Nr 179 din 2020.
„Solicităm ca această agenție de reglementare să fie reformată de la zero, iar bugetarea acestei instituții să fie regândită astfel încât să nu îi afecteze imparțialitatea în relația cu agenții economici care îi susțin activitatea anual. Nivelul încrederii publice în această instituție este deja extrem de scăzut”, a mai spus Asociația Prosumatorilor.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie