Ce pateste pietonul daca loveste masina cu piciorul sau pumnul daca soferul nu ii acorda prioritate?

pietonul

Pietonul are voie sa loveasca masina cu piciorul sau pumnul?

Chiar daca un sofer incalca legea rutiera si nu acorda prioritate celui care traverseaza regulamentar, pietonul nu are voie se loveasca masina cu piciorul sau cu pumnul.

,,Aceste gesturi reprezinta o infractiune. Pietonii care fac asta, desi poate au dreptate sa fie suparati pe soferul respectiv, incalca legea penala. Iar daca un conducator auto care nu a acordat prioritate e amendat si ramane fara permis 30 de zile, un pieton care loveste o masina risca sa stea chiar si doi ani la inchisoare”, a declarat, pentru ProMotor, avocatul Valentin Ciobanu.

Sunt mai multe situatii in care traversarea drumului, chiar si pe la trecea de pietoni, este interzisa.

Conform legii, prin Art. 167 se interzice pietonilor si persoanelor asimilate acestora:

– sa se angajeze in traversarea drumului public atunci cand se apropie un autovehicul cu regim de circulatie prioritara care are in functiune semnalele speciale de avertizare luminoase si sonore;

– sa traverseze partea carosabila prin fata sau prin spatele vehiculului oprit in statiile mijloacelor de transport public de persoane, cu exceptia cazurilor in care exista treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzator;

– sa prelungeasca timpul de traversare a drumului public, sa se opreasca ori

– sa se intoarca pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevazute cu semafoare;

– sa traverseze drumul public prin alte locuri decat cele permise;

– sa ocupe partea carosabila in scopul impiedicarii circulatiei.

Asadar, inainte de a traversa, pietonul e obligat sa se asigure ca soferii au observat intentia sa. Si sa astepte pana cand toate vehiculele se opresc pentru a-i permite trecerea.

Codul Rutier actualizat prevede ca toti pietonii sunt obligati sa se asigure atunci cand traverseaza pe la trecerea de pietoni.

,,Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar in lipsa acestora, in localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic”, se arata in Art. 72 (3) din OUG nr. 195/2002.

Asadar, chiar daca soferii sunt obligati sa acorde prioritate celor care traverseaza pe trecerea de pietonii, la randul lor cei care urmeaza sa treaca strada sunt obligati sa se asigure.

,,Pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere poarta intreaga raspundere a accidentarii lor, in conditiile in care conducatorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector”, se stabileste prin Art. 72 (4) din legea circulatiei.

 

Articol preluat de pe: Realitatea Travel

EkoNews