Un animal originar din America de Nord a fost descoperit recent în Delta Dunării, stârnind îngrijorare în rândul specialiștilor din cauza impactului negativ pe care îl poate avea asupra ecosistemului. Este vorba despre somnul pitic, o specie care a ajuns în România din fermele piscicole din Ungaria și care și-a găsit locul în Lacul Golovița.
Specialiștii avertizează că somnul pitic este un prădător care consumă vietăți mici de la mal, punând în pericol puieții și icrele speciilor locale. „Este un consumator de tot ce înseamnă vietăți mărunte pe la mal, acolo unde crapul, carasul depun icre și le consumă. Din acest punct de vedere sunt nedoriți. Vine din ape cu temperaturi similare cu ale noastre și se poate înmulți”, a explicat Adrian Bîlbă, doctor în științe, pentru Știrile ProTV.
Aceasta nu este prima dată când somnul negru pitic ajunge în România. Specia a fost observată și în 1997, în Valea Ierului și râul Barcău. Deși a fost importat pentru prima dată din Italia în anii 1980, apariția sa în apele românești rămâne rară, dar îngrijorătoare.
O specie invazivă cu impact major asupra faunei locale
Somnul negru pitic, care poate atinge o lungime de până la 40 de centimetri, face parte din familia ictaluride și este cunoscut ca un răpitor eficient. Specialiștii avertizează că această specie poate destabiliza ecosistemele locale, afectând biodiversitatea. Pescarii sunt sfătuiți să nu elibereze acești pești înapoi în apă dacă îi prind, tocmai din cauza riscului pe care îl reprezintă pentru fauna autohtonă.
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Social