Activele fondurilor de pensii private (atât pensii obligatorii administrate privat – Pilonul II, cât și facultative – Pilonul III) au depășit pragul de 160 de miliarde de lei în luna februarie 2025, echivalentul a peste 9% din PIB, a anunțat luni Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Cum cele mai multe fonduri sunt investite în titluri de stat, ASF vrea să permită administratorilor să poată investi peste 70% din active în titluri de stat pe o perioadă de 6 ani.
Fondurile de pensii private investesc majoritatea portofoliului în titluri de stat emise de statul român. Potrivit legii, fondurile de pensii private pot investi până la 70% din totalul activelor în aceste instrumente. În același timp, ASF poate decide prin legislația secundară să nu aplice cerințele prevăzute pentru investițiile în titluri de stat și poate modifica, temporar, procentul maxim al activelor, care poate fi investit în categoriile de active prevăzute de cele două legi.
Din primăvara anului 2020, ASF a emis o normă (nr. 22/2020) prin care a permis administratorilor ca, pe o perioadă de un an, să poată investi peste 70% din activele fondurilor în titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor din România, de state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European.
Ulterior, această măsură a fost prelungită anual de ASF și este în vigoare până în luna aprilie 2025.
De ce vrea ASF să permită ca peste 70% din active să fie investite în titluri de stat pentru 6 ani
Săptămâna trecută, Autoritatea a scos în consultare publică un proiect prin care vrea să prelungească această măsură pe o perioadă de 6 ani.
- „Fondurile de pensii private, împreună cu băncile comerciale din România, sunt cei mai importanți investitori în titlurile de stat nou emise de către Ministerul Finanțelor și astfel contribuie la finanțarea datoriei publice a României, alocând cea mai mare parte a portofoliului de investiții către titlurile de stat emise de către statul român.
- Având în vedere faptul că fondurile de pensii administrate privat sunt cel mai mare investitor în titlurile de stat emise de România, iar ponderea acestor investiții are variații mari în cursul unui an, în funcție de condițiile de piață, prelungirea perioadei pentru care administratorii de fonduri de pensii private au posibilitatea să opteze pentru depășirea procentului maxim al activelor care poate fi investit în titluri de stat, aduc randamente superioare pentru participanți, asigură investirea contribuțiilor lunare viitoare concomitent cu finanțarea datoriei publice a României”, se arată în nota de fundamentare a ASF.
Autoritatea mai susține că „implementarea acestui instrument se dovedește a fi utilă în condițiile în care este folosit chiar și de un singur administrator”.
Câți administratori au investit peste 70% din active în titluri de stat în 2024
Anul trecut, administratorii au notificat ASF intenția de a investi peste 70% din active în titluri de stat pentru un număr de 7 fonduri din cele 17 fonduri de pensii private.
În cazul fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II), un număr de 3 fonduri din 7 aplică prevederile normei, iar în cazul fondurilor de pensii facultative, un număr de 4 fonduri din 10 aplică prevederile normei, se mai arată în proiectul ASF.
Valoarea activelor totale ale fondurilor de pensii (Pilonul II – pensii administrate privat și Pilonul III – pensii facultative) a ajuns la finalul anului 2024 la 156,4 miliarde de lei, în creștere cu 19% față de sfârșitul anului 2023.
Valoarea activelor totale a depășit în 2024 pragul de 9% din Produsul Intern Brut. Totodată, numărul participanților la sistemul de pensii private a ajuns la 9,12 milioane de persoane la finalul anului trecut.
Rata medie ponderată de rentabilitate a fost în decembrie 2024 de 6,19% pentru fondurile Pilonul II și de 5,78% pentru fondurile Pilonul III cu grad de risc ridicat, respectiv 4,65% pentru fondurile Pilonul III cu grad de risc mediu.
Foto: Dreamstime.com
Articol preluat de pe: Hotnews Economie