Ministerul Energiei consideră că înființarea unui Comandament Energetic Național, cu caracter permanent, este o „necesitate stringentă”, „în contextul actual, caracterizat de instabilitate geopolitică, crize energetice preconizate la nivel european și un climat global de insecuritate crescută”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de Hotărâre de Guvern.
Potrivit acestuia, această structură temporară, limitată la sezonul rece, nu este suficientă pentru a face față tuturor riscurilor și vulnerabilităților pe care le implică sectorul energetic al României pe tot parcursul anului.
În document sunt date ca exemplu crizele energetice din trecut care „au evidențiat slăbiciunile sistemului național de răspuns în timp real în fața unor condiții meteorologice severe, când coordonarea ineficientă între operatorii de energie a dus la întârzieri și deficiențe în alimentarea cu energie electrică a unor regiuni din țară”.
Proiectul de HG are în vedere reorganizarea Ministerului Energiei.
COSU va fi înființat prin reorganizare și va funcționa 24/24 ore
Potrivit proiectului de HG, va fi înființat un Centru Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) ca structură în cadrul Ministerului Energiei, fără a se majora numărul de posturi existente.
COSU va funcționa în regim de 24/24 ore, fiind necesar pentru funcționarea acestuia un număr de cel puțin 5 posturi din schema de personal existentă care să lucreze în ture, ca punct de legătură în relația cu celelalte componente ale Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență. Cele cinci posturi vor fi ocupate de personal specializat.
Centrul va avea în atribuții gestionarea situațiilor de urgență, relaționarea operativă cu instituțiile din Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență și operarea la solicitare, în cadrul comandamentelor Ministerului Afacerilor Interne.
Noi compartimente pentru securitate
Vor fi introduse și atribuții esențiale pentru protecția informațiilor clasificate NATO și UE, se arată în nota de fundamentare. În acest sens, va fi înființat „Registrul Intern NATO/UE”. Această atribuție se va exercita prin intermediul unui compartiment care va asigura protecția și gestionarea informațiilor clasificate NATO și UE.
Astfel, vor fi „evitate breșele de securitate care ar putea compromite siguranța națională, fiind necesară înființarea unui post nou”.
„În plus, se adaugă atribuții clare în ceea ce privește prevenirea și combaterea terorismului”, mai arată documentul. Potrivit acestuia, Ministerul Energiei va coopera îndeaproape cu Centrul de Coordonare Operativă Antiteroristă (CCOA).
De asemenea, va fi creat un Compartiment de Securitate Cibernetică. Acest compartiment va funcționa ca o echipă de răspuns la incidente de securitate cibernetică (CSIRT) la nivelul Ministerului Energiei și al instituțiilor subordonate, având rolul de a preveni, detecta și combate amenințările cibernetice. „Aceasta măsură este esențială în contextul digitalizării crescute și al vulnerabilităților cibernetice care amenință securitatea națională”, arată nota de fundamentare. Compartimentul se va autoriza la DNSC.
„Ministerul Energiei are rolul de a contribui la asigurarea securității energetice, parte componentă a securității naționale, inclusiv prin măsuri antiteroriste. Fără un specialist sau o structură dedicată acestui domeniu, România rămâne vulnerabilă în fața unor potențiale atacuri teroriste care ar putea viza infrastructurile critice energetice, cu consecințe devastatoare pentru stabilitatea și siguranța aprovizionării.
Reglementările legale prevăd existența unor structuri dedicate pentru gestionarea situațiilor de urgență, protecția infrastructurilor critice, reziliență energetică, securitate cibernetică și antiterorism, însă în prezent, aceste posturi fie nu există, fie sunt ocupate de un număr insuficient de persoane, ceea ce împiedică funcționarea optimă a acestor compartimente.
Este absolut necesar ca aceste posturi să fie ocupate de personal cu competențe adecvate, care să fie capabil să răspundă eficient în situații de criză, să asigure protecția informațiilor sensibile și să contribuie la securitatea energetică națională”, se precizează în nota de fundamentare.
Unele direcții din minister vor fi desființate
Toate aceste noi compartimente vor fi înființate prin reorganizare, fără suplimentarea numărului de posturi.
- Este desființat un post de secretar de stat, cu tot cabinetul său.
- Este desființat și un post secretar general adjunct, care acum este vacant.
- Direcția Servicii Interne se desființează.
- Serviciul Inspecție se reorganizează ca Serviciul Control și Analiza Oportunității în subordinea directă a ministrului.
- Direcția Resurse Umane se desființează.
- Direcția juridică și Relația cu Parlamentul se reorganizează ca Direcția Generală Juridic și Resurse Umane.
- Direcția Energii Regenerabile și Resurse Minerale se desființează.
- Direcția Generală Energie Electrică, Petrol și Gaze Naturale se desființează.
- Direcția Energie electrică se desființează.
- Direcția Programare se desființează. Serviciul Evaluare și Serviciul gestionare programe și pregătire proiecte se reorganizează în subordinea directă a directorului general.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat în luna ianuarie un plan de austeritate în sectorul energetic de stat, care include reducerea cheltuielilor din companii, reducerea numărului de posturi de conducere și înghețarea angajărilor. De asemenea, circa 20% din angajații Ministerului Energiei vor fi concediați, după ce toți salariații instituției vor fi puși să dea din nou concursuri. Suma economisită astfel va depăși un miliard de lei, spune Burduja.
„Este o chestiune de răspundere și de bun simț. Să dăm un exemplu și altor ministere și pentru alte companii de stat”, a spus ministrul, într-o conferință de presă.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie