Fost consilier prezidențial susține că Ilie Bolojan nu poate fi președinte un mandat întreg. Motivul invocat de acesta

Fostul consiler prezidențial Sebastian Lăzăroiu este de părere că Ilie Bolojan nu ar putea exercita un mandat complet ca președinte al României, în principal din cauza competențelor sale lingvistice limitate. Bolojan a recunoscut că nu vorbește fluent engleză, preferând să comunice în limba română.

Lăzăroiu consideră că, pentru a gestiona eficient politica externă, cunoașterea limbii engleze este esențială, mai ales în contextul actual al relațiilor internaționale.

Lăzăroiu apreciază calitățile președintelui interimar Ilie Bolojan, menționându-l ca un administrator competent și un om de acțiune, dar sugerează că poziția de șef al statului nu i s-ar potrivi în acest moment. El spune că Bolojan ar putea juca un rol semnificativ în viitorul guvern, în special dacă Nicușor Dan ar câștiga alegerile prezidențiale.

„Bolojan nu poate fi președinte un mandat întreg. El știe asta și e de apreciat. Bolojan nu vorbește nicio limbă străină. N-o spun eu. O spune el: “Vorbesc o engleză proastă, prefer să folosesc limba română”. Bolojan nu e Ciolacu să spună că ia meditații la engleză pe repede înainte ca să facă față funcției.

Lipsa cunoștiințelor de limba engleză îl dezavantajează pe Bolojan

Pentru că ăsta e adevărul: ca titular al portofoliului de politică externă ai nevoie de competențe lingvistice suplimentare (limba engleză, cel puțin).

Contează enorm, mai ales în perioada asta tulbure, de reașezare a plăcilor tectonice, să te înțelegi cu partenerii sau cu puternicii zilei într-o limbă de circulație internațională”, a scris Sebastian Lăzăroiu pe Facebook.

Putin l-a manipulat pe Donald Trump în timpul discuțiilor prin intermediul translatorilor

Politologul punctează importanța competențelor lingvistice pentru liderii politici și evidențiază că lipsa acestora poate afecta eficiența în relațiile internaționale. El a menționat un articol care descrie modul în care președintele rus Vladimir Putin l-a manipulat pe președintele american Donald Trump în timpul discuțiilor prin intermediul translatorilor.

În aceste întâlniri, Putin vorbea în limba rusă timp îndelungat, iar Trump, neînțelegând direct, era nevoit să aștepte traducerea, ceea ce îl făcea vulnerabil la influență.

„(Citeam un articol, de curând, despre cum îl manipulează Putin pe Trump – ei vorbesc prin translator, Putin perorează în limba rusă minute în șir, Trump nu-i poate întrerupe fluxul minciunilor pentru că așteaptă traducerea, astfel încât ajunge să asimileze subconștient tot bulshitul. Mă rog, e una din pârghiile lui Putin asupra lui Trump).

„Bolojan, un om serios, cu mintea limpede, bun cunoscător al administrației, echilibrat și gata mereu să-și suflece mânecile”

Dacă Iohannis a avut un avantaj în cei zece ani de mandat a fost exact ăsta. Cred că vorbea trei limbi străine, sper să nu mă înșel (parcă l-am auzit și în franceză). A reușit să comunice direct cu Macron, Rutte, Biden, Scholz, Merkel și alții, și-a putut exprima punctele de vedere la Consiliul European.

Evident, nu l-a ajutat deloc ce se întâmpla acasă la el, dar a obținut mai mult decât putea spera o țară cu o democrație atât de fragilă și cu un stat atât de găunos. Bolojan e un tip de toată isprava. Nu mă mir că tot mai multă lume îl place. Și eu l-am descoperit târziu, între cele două tururi de la prezidențiale.

Un om serios, cu mintea limpede, bun cunoscător al administrației, echilibrat și gata mereu să-și suflece mânecile. Un om de acțiune (parcă îl vezi furând un tir dacă situația o cere)”, a mai scris Lăzăroiu.

Politologul consideră că, deși Bolojan ar putea face față unui interimat de trei luni, lipsa competențelor lingvistice îl dezavantajează pentru un mandat complet de președinte.

„Va face față celor trei luni de interimat, nu mă îndoiesc. Dar locul lui nu e acolo. Și cred că își va ocupa locul lui după alegerile prezidențiale, dacă va câștiga Nicușor, susținut și de USR. Sunt două căi prin care Bolojan poate ajunge la Palatul Victoria, dar nu vi le zic încă.Oricum, când votați, luați în calcul și competențele lingvistice ale candidaților. Nu e glumă. Nu e un lux. Mai ales în această perioadă în care tot ce știam despre regulile internaționale se schimbă cu o viteză amețitoare”, a mai punctat analistul politic.

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Politica

EkoNews