Pentru oameni care au probleme cu glicemia, desertul poate deveni o alegere dificilă. Alimentele bogate în zahăr pot crește rapid glicemia, iar mulți pacienți evită deserturile pentru a preveni fluctuațiile de zahăr din sânge. Totuși, nutriționiștii au o veste bună: există deserturi care nu doar că sunt delicioase, dar sunt și sănătoase, fiind recomandate chiar și celor care se confruntă cu această problemă.
Dieteticianul Dr. Alisa Smolen recomandă deserturi echilibrate, bogate în fibre, proteine și grăsimi sănătoase, care nu duc la creșterea bruscă ale glicemiei. Un astfel de desert poate fi iaurtul cu ciocolată și căpșuni, o combinație care oferă gust și beneficii pentru sănătate. Căpșunile aduc zahăr natural și fibre, iar iaurtul grecesc este o sursă excelentă de proteine și grăsimi sănătoase.
„De exemplu, iaurtul grecesc cu ciocolată și căpșuni ar fi o alegere bună. Iaurtul grecesc simplu, făcut cu lapte integral, este o sursă excelentă de proteine și grăsimi, combinate cu căpșuni, care oferă o sursă de zahăr natural”, spune dieteticianul Jenna Brown.
Pentru un gust mai aparte, se pot adăuga și nuci, care nu doar că îmbogățesc desertul, dar sunt și beneficii pentru sănătate. „S-a demonstrat că fibrele dietetice ajută la crearea controlului zahărului din sânge, reducerea colesterolului și reducerea inflamației”, explică nutriționiștii.
Recomandări pentru un control mai bun la glicemiei
Nutriționiștii recomandă persoanelor cu glicemie ridicată să evite alimentele bogate în zahăr rafinat sau carbohidrați simpli, care pot provoca creșteri bruște ale glicemiei.
O altă recomandare venită din partea nutriționiștilor e legată de masa regulată. Persoanele care au probleme cu glicemia nu trebuie să sară peste mese. În caz contrat, se pot confrunta cu fluctuații ale nivelului de glucoză și oboseală.
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Sanatate