VIDEO Revoluție pe piața medicală! Oamenii au un al treilea set de dinți: se lucrează deja la un medicament minune pentru activarea lor

Oamenii de știință din Japonia lucrează la un medicament care să permită oamenilor să crească un al treilea set de dinți

[embedded content]

.

Acest tratament se concentrează pe o genă responsabilă de creșterea dinților. Testele clinice au început deja.

Medicamentul ar putea fi disponibil până în 2030 și ar putea reprezenta un progres semnificativ în îngrijirea dentară, în beneficiul celor afectați de pierderea dinților din diverse motive.

Medicamentul capabil să regenereze dinții umani ar putea să fie o descoperire uimitoare, care ar putea face ca implanturile dentare să devină istorie: adio proteze dentare sau implanturi.

Gena USAG-1

O echipă de cercetători japonezi, condusă de Dr. Katsu Takahashi de la Medical Research Institute Kitano Hospital din Osaka, a studiat principiile genetice ale dezvoltării dinților. Descoperirile lor se bazează pe un studiu din 2021 publicat în Scientific Reports, care a constatat că reducerea genei USAG-1 la șoareci a dus la crearea de dinți noi.

Gena USAG-1 produce o proteină care suprimă dezvoltarea dinților. Cercetătorii au descoperit că utilizarea unui anticorp care dezactivează această proteină a permis șoarecilor să-și regenereze dinții.

Încurajată de aceste descoperiri, echipa și-a îndreptat atenția către oameni, presupunând că în noi există sisteme genetice comparabile.

Oamenii au deja un al treilea set ascuns de dinți

Unul dintre cele mai intrigante aspecte ale acestei descoperiri este că oamenii au deja potențialul de a crește un al treilea set de dinți. „Ideea de a crește dinți noi este visul oricărui dentist”, a declarat Dr. Takahashi pentru Mainichi, conform Times of India.

„Sperăm să vedem un moment în care medicamentele pentru regenerarea dinților să fie o a treia opțiune, alături de proteze și implanturi”.

În timp ce majoritatea oamenilor dezvoltă doar două seturi de dinți – dinții de lapte și dinții permanenți – unor persoane cu o afecțiune numită hiperdonție le cresc în mod natural dinți în plus. Acest lucru sugerează că organismul are deja cadrul biologic pentru un set suplimentar.

Oamenii de știință cred că activarea acestor muguri de dinți latenți prin intermediul terapiei de direcționare a genelor ar putea stimula regenerarea controlată în rândul populației generale.

[embedded content]

Cum ar putea această descoperire să revoluționeze stomatologia

Beneficiile potențiale ale acestei descoperiri se extind mult dincolo de stomatologia cosmetică. Aproximativ 1% din populația globală suferă de anodonție, o afecțiune genetică în care unii sau toți dinții permanenți nu se dezvoltă.

Opțiunile actuale de tratament, precum implanturile dentare și protezele dentare, sunt costisitoare și adesea însoțite de complicații.

Un medicament care permite organismului să își regenereze proprii dinți ar putea schimba viața celor afectați de pierderea dinților din cauza unor tulburări genetice, accidente sau îmbătrânire.

„Numărul de dinți a variat prin mutația unei singure gene”, a explicat Dr. Takahashi.„Dacă vom face din asta ținta cercetării noastre, ar trebui să existe o modalitate de a schimba numărul de dinți pe care îl au oamenii.”

Când ne putem aștepta la acest tratament?

Echipa de cercetare japoneză a început deja studiile clinice pe oameni și speră ca medicamentul să fie disponibil pentru utilizare generală până în 2030. Dacă va avea succes, acest tratament ar putea marca unul dintre cele mai importante progrese în medicina dentară.

Un articol din 2023 publicat în Regenerative Therapy a evidențiat lipsa tratamentelor existente pentru regenerarea dinților și a subliniat potențialul terapiei cu anticorpi anti-USAG-1 ca o descoperire. Cercetătorii consideră că progresele continue ar putea conduce la o soluție practică și disponibilă pe scară largă în următorii ani.

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Sanatate

EkoNews