Execuția bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 30,24 mld lei, respectiv 1,58% din PIB, arată un comunicat de miercuri al Finanțelor. Veniturile au crescut mai lent decât inflația, generate de scumpirea acizelor la benzină și motorină și a creșterilor salariale (care au dus la creșterea contribuțiilor). Pe partea de cheltuieli, vestea bună e, exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, acestea au scăzut cu 0,2 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2024, de la 6,5% din PIB la 6,3% din PIB.
„De asemenea, scăderi importante de cheltuieli sunt la investiții. Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 13,0 mld lei, cu 23,98% mai mici față de aceeași perioadă a anului precedent”, arată comunicatul Finanțelor.
Sigur, datele pe primele două luni nu pot fi extrapolate la nivelul întregului an, cele mai mari cheltuieli făcându-se tradițional în ultimul trimestru al fiecărui an, dar câteva observații pot fi făcute: cheltuielile cresc mai repede decât ritmul în care cresc veniturile. Apoi, veniturile nu au crescut nici măcar cât inflația iar cheltuielile de personal au crescut cu 16% (chiar și ca pondere în PIB avem aici o creștere). De asemenea, cheltuielile cu dobânzile au fost de 10,06 mld lei, cu 3,39 mld lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.
Ministrul Finanțelor a reacționat imediat: „Primele rezultate ale reducerii cheltuielilor statului se văd deja. Cheltuim mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar încasările cresc. Primele două luni din 2025 arată o reducere a cheltuielilor de funcționare de 5% la nivelul bugetului de stat și de aproape 4% la nivelul autorităților locale. Cu excepția cheltuielilor pentru sănătate, instituțiile statului au cheltuit cu 380 de milioane de lei mai puțin pe bunuri și servicii, comparativ cu primele două luni din 2024. În același timp, încasările din colectarea TVA au crescut și au ajuns la peste 25 de miliarde de lei în primele două luni ale anului. Execuția bugetului pe primele două luni oferă o imagine de moment, dar corectarea deficitului bugetar este un proces de lungă durată. Trebuie să rămânem fermi în angajamentul nostru de a ne încadra în deficitul de 7% și de a stimula creșterea economica prin investiții. Frânarea ritmului de cheltuieli și îmbunătățirea serviciilor publice rămân priorități absolute, pentru care avem nevoie de un efort susținut din partea tuturor instituțiilor statului”, explică Tanczos Barna.
Contribuțiile de asigurări au înregistrat 33,16 mld lei, în creștere cu 9,7% (an/an), sub evoluția fondului de salarii din economie. Evoluția mai temperată a acestor încasări este explicată parțial de un transfer efectiv la pilonul II de pensii mai ridicat față de cel înregistrat în primele două luni ale anului trecut (3,39 mld. lei în ian-febr 2025, comparativ cu 2,39 mld lei în ian-febr 2024).
- Veniturile totale au însumat 89,66 mld lei, în creștere cu 3,5% (an/an), susținută de avansul veniturilor curente – în principal impozitul pe salarii și venit, contribuții de asigurări, și accize.
Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 11,00 mld lei, înregistrând o creștere de 42,2% (an/an), determinată de avansul semnificativ al încasărilor din impozitul pe dividende (+179,0%), pe seama dividendelor distribuite în anul 2024, cu reținerea cotei de impozit de 8%.
- Încasările nete din TVA au înregistrat 19,69 mld lei, în scădere cu 3,2% (an/an). Contracția acestor încasări este explicată de avansul restituirilor de TVA (6,08 mld. lei în ian-febr 2025, comparativ cu 4,43 mld lei în ian-febr 2024)
- Veniturile din accize au însumat 6,97 mld lei, consemnând o creștere de 11,4% (an/an), susținută de creșterea încasărilor din accizele pentru produsele energetice (+22,5%).
- Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 4,41 mld lei, în scădere cu 46,4% (an/an).
- Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 119,90 mld lei au crescut în termeni nominali cu 3,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe anul 2025 au înregistrat o scădere cu 0,2 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2024, de la 6,5% din PIB la 6,3% din PIB.
- Cheltuielile de personal au însumat 28,10 mld lei, în creștere cu 16,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Chiar și exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal sunt cu 0,1 puncte procentuale mai mari
- Cheltuielile cu dobânzile au fost de 10,06 mld lei, cu 3,39 mld lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.
- Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 5,89 mld lei, în scădere cu 35,2% față de aceeași perioadă a anului 2024.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie