Studenții și tinerii familiști care nu au împlinit încă vârsta de 45 de ani vor putea să-și deconteze plata chiriei în limita a 500 de euro pe lună, față de 300 de euro pe lună în prezent, prin creditele StudentInvest și FamilyStart, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență scos în dezbatere de Ministerul Muncii. În plus, vor fi introduse noi tipuri de cheltuieli eligibile.
- ”În cazul programelor de creditare StudentInvest și FamilyStart, este prevăzută ca și cheltuială eligibilă plata chiriei, în limita a 300 de euro, aferentă locuințelor închiriate. Din practică s-a constatat că a fost solicitată băncilor partenere decontarea în avans a chiriei pe o perioadă îndelungată de timp”, se arată în nota de fundamentare.
Drept urmare, prin proiectul de OUG se propune ca plata lunară a chiriei să fie în limita a maximum 500 de euro/lună și aceasta să se efectueze fără a solicita plăți în avans, fiind esențială pentru a evita costuri suplimentare.
- „În cazul în care, ar exista o cerință de plată în avans, acest lucru ar implica o utilizare imediată a resurselor financiare, care, în condițiile unui împrumut, ar putea genera dobânzi suplimentare pentru credit. Prin plata lunară costurile de dobândă ale împrumutului vor fi minime, deoarece nu va fi necesar să se aloce o sumă mare dintr-o dată. Astfel, evitarea plății în avans contribuie la o mai bună optimizare a cheltuielilor și o gestionare eficientă a resurselor financiare”, motivează Ministerul Muncii.
Noi cheltuieli vor putea fi decontate
Proiectul de ordonanță va introduce și alte modificări ale cheltuielilor eligibile la cele două programe de creditare.
Astfel, în cadrul programului StudentInvest, vor fi eligibile și cheltuielile cu achiziția de componente de calculator, cheltuielile cu investigațiile medicale și tratamente complexe ale membrilor familiei studentului care aplică la program, rambursarea anticipată parțială/integrală a unui credit ipotecar contractat anterior, inclusiv prin programe guvernamentale, precum și cheltuielile cu achiziția de autoturisme și a cheltuielilor ocazionate de adaptarea acestora la nevoile speciale ale persoanelor cu dizabilități.
De asemenea, se are în vedere asigurarea cheltuielilor cu achiziția de autoturisme, și a cheltuielilor ocazionate de adaptarea acestora la nevoile speciale ale persoanelor cu dizabilități fiind stabilite ca eligibile și în cadrul programului FamilyStart.
Persoanele peste 45 de ani care vor să-și întemeieze o familie nu vor mai putea accesa creditul FamilyStart
O altă modificare importantă este la programul de creditare FamilyStart.
În prezent, acest program poate fi accesat de persoane cu vârste între 18 ani împlniți și 45 de ani neîmpliniți care îşi întemeiază o familie şi/sau persoanele care formează împreună o familie, dintre care cel puţin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă.
Ministerul propune acum eliminarea expresiei “dintre care cel puțin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă”.
„Această modificare este justificată de necesitatea preîntâmpinării unor situații în care vor fi acordate credite și unor persoane care au vârsta peste 45 de ani care nu sunt considerate ca public țintă al acestui act normativ. De asemenea, dispoziția propusă are ca scop și prevenirea unor acțiuni în instanță introduse de băncile partenere ca urmare a neplății de către minister a dobânzilor și comisioanelor aferente creditelor acordate persoanelor care au vârsta peste 45 de ani”, se arată în document.
Ce împrumuturi poți lua prin StudentInvest și Family Start
StudentInvest se adresează tinerilor cu vârsta între 18 – 31 ani care sunt cuprinşi în instituţiile de învăţământ superior autorizate să funcţioneze provizoriu ori acreditate.
Suma împrumutată poate fi de până la 75.000 de lei, pe o perioadă de maxim 10 ani, inclusiv perioada de grație. Statul garantează până la 80% din valoarea împrumutului și suportă integral dobânda totală (IRCC plus marja).
În cazul FamilyStart, cei interesați trebuie să aibă în prezent vârste între 18 și 45 de ani neîmpliniți. Venitul net lunar pe membru de familie de până la 6.000 de lei, respectiv pentru familiile monoparentale care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 7.500 de lei.
Suma împrumutată poate fi de până la 150.000 de lei, pe o durată de maxim 10 ani, inclusiv perioada de grație. Statul garantează până la 80% din valoarea împrumutului și 75% din dobânda totală (IRCC plus marja).
Sursa foto: Tawanlubfah / Dreamstime.com
Articol preluat de pe: Hotnews Economie