Un studiu recent realizat în Australia a descoperit că bebelușii care au fost tratați cu antibiotice în primele săptămâni de viață au prezentat un răspuns imun mai scăzut la vaccinurile de rutină, la vârste de 7 și 15 luni.
Cercetarea, care a implicat 191 de bebeluși sănătoși, sugerează că modificările microbiomului intestinal cauzate de antibiotice ar putea afecta eficiența vaccinurilor.
Studiul, publicat în revista Nature, a monitorizat microbiomul bebelușilor la vârsta de 6 săptămâni, constatând că cei care au primit antibiotice direct la naștere aveau un nivel scăzut de bacterii intestinale benefice, în special Bifidobacterium. Această bacterie este esențială pentru un răspuns optim la vaccinuri, iar reducerea ei a fost asociată cu niveluri mai scăzute de anticorpi împotriva vaccinurilor pneumococic și Haemophilus influenzae tip b.
Profesorul David Lynn, coordonatorul studiului, a explicat că Bifidobacterium este important pentru sănătatea sistemului imunitar, în special în perioada vaccinărilor de rutină. El a menționat că antibioticele pot perturba procesul natural de colonizare a intestinului de către aceste bacterii benefice și pot permite altor bacterii să colonizeze intestinul, afectând astfel răspunsul imun.
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că rezultatele nu ar trebui să îngrijoreze părinții, având în vedere că tratamentele cu antibiotice sunt adesea necesare în cazurile de infecții severe sau sepsis la nou-născuți. În plus, bebelușii tratați cu antibiotice au continuat să aibă răspunsuri imune adecvate, fiind protejați împotriva infecțiilor.
Studiul a deschis posibilitatea unui viitor cercetări pentru a testa dacă administrarea de probiotice care conțin Bifidobacterium ar putea îmbunătăți răspunsurile imune la vaccinurile de rutină la copiii care au fost tratați cu antibiotice în primele săptămâni de viață.
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Sanatate