Rafila: Resursa umană – medici şi asistenţi – e deficitară şi prost repartizată în teritoriu. O soluţie este telemedicina

Resursa umană specializată din sistemul medical – medici şi asistenţi medicali – este deficitară şi în România şi prost repartizată în teritoriu, mulţi oameni având acces limitat la serviciile de sănătate, a afirmat joi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în deschiderea Profit Health.forum, potrivit News.ro. O soluţie parţială pentru această problemă o reprezintă telemedicina şi dezvoltarea tehnologiilor moderne, asistate de inteligenţa artificială, iar programele de investiţii, din fonduri bugetare şi europene, au în vedere acest lucru, susține ministrul.

Alexandru Rafila a arătat că efortul pentru finanţarea sistemului de sănătate este continuu şi creşterea bugetelor la nivelul caselor de sănătate şi ministerului este apreciabilă, pe lângă banii din investiţii din fonduri europene şi naţionale.

Accesul la servicii de sănătate este condiţionat de toate aceste eforturi financiare, dar problema resurselor umane din sănătate este o problemă globală şi România nu se plasează în afara aceste probematici, potrivit ministrului Sănătăţii. „Resursa umană specializată – fie că ne referim la medici, fie că ne referim la asistenţi medicali – este deficitară şi, mai ales, este prost repartizată în teritoriu şi există încă mulţi oameni care au acces limitat sau nu au acces la servicii de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila.

Digitalizarea rapidă şi telemedicina pot diminua din presiunea pe sistemul medical în această privinţă, a arătat ministrul, care a precizat că dotarea cabinetelor de medicină de familie a crescut în perfomanţă, cu ajutorul PNRR, iar platformele digitale care să facă posibil consult şi analize de la distanţă pot fi realizate în ritm mai rapid.

Alexandru Rafila a apreciat că în momentul de faţă, comparând perfomanţa sistemului de sănătate cu finanţarea, performanţa este una „bună”, iar ceea ce se întâmplă în alte ţări mai dezvoltate, care au liste de aşteptare care se întind pe luni, nu se întâmplă în România, susține ministrul.

„O să lucrăm ca să-i ajutăm în primul rând pe cei din zone mai puţin favorizate să aibă acces la servicii de sănătate şi programele la care lucrăm, inclusiv de investiţii, vor avea în vedere acest lucru”, a mai spus Alexandru Rafila. El a subliniat însă că este nevoie de o bună coordonare şi colaborare între toate instituţiile cu atribuţii în domeniu.

Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews

EkoNews