Principalii candidați la funcția de președinte al României au fost întrebați, în ultimele luni, despre poziționarea lor cu privire la dreptul femeilor de a face avort, scrie PressHub, care a adunat declarațiile lor. Opiniile au variat de la susținerea fermă a dreptului de a alege, la răspunsuri mai nuanțate sau reveniri asupra afirmațiilor anterioare.
În România, avortul la cerere este reglementat prin lege (Codul Penal) şi poate fi solicitat până în săptămâna 14 de sarcină. După acest interval, actul medical se pedepseşte cu închisoarea sau amendă şi cu interzicerea anumitor drepturi, cu unele excepţii.
Pentru avortul non-chirugical (cu pastile), recomandările din ghidurile medicale, coroborate cu cele din prospectele farmaceutice, prevăd o limită de 9 săptămâni.
După mai mult de 9 săptămâni de sarcină, această metodă nu mai este folosită de către medici.
La nivel național, peste 80% dintre unitățile medicale publice nu oferă servicii de avort, peste jumătate din unitățile medicale publice spun că nu fac întreruperi de sarcină, arată un raport al Asociației Moașelor Independente.
Pe plan european, Parlamentul francez a votat în martie 2024 includerea dreptului la avort în constituţie, iar Franţa a devenit prima ţară din lume care oferă în mod explicit protecţie pentru întreruperea sarcinii în legea sa fundamentală.
Există și o inițiativă cetățenească europeană, „My Voice, My Choice”, care cere garantarea accesului la avort sigur în toate statele membre ale Uniunii Europene pentru care au fost strânse peste un milion de semnături.
George Simion: „Consiliere pentru femeile care sunt însărcinate și nu au cu cine să se consulte”
George Simion candidează din partea AUR și s-a poziționat pentru dreptul femeii de a alege să întrerupă o sarcină, dar nu e de acord ca avortul să devină un drept fundamental, ca în Franța.
În plus, el a declarat, într-o conferință de presă în 2024, că „va promova consilierea terapeutică pentru femeile care sunt însărcinate și nu au cu cine să se consulte”.
Simion și-a menținut poziția și în emisiunea Marius Tucă Show, unde a declarat că este „pentru libertatea femeii de a decide, dar de aici până la a include printre drepturile fundamentale ale omului dreptul la avort e cale lungă. Agenda progresistă, agenda globalistă tocmai asta prevede și presează în ultimii ani”, a spus el atunci, citat de PressHub.
Cât despre medicii care refuză să facă avorturi, George Simion a declarat că doctorii nu ar trebui să fie obligați să facă astfel de proceduri dacă nu își doresc.
„E și dreptul medicului. Nu îi obligați pe acei medici să facă ce vreți voi să facă asupra corpului nostru”, spunea candidatul AUR.
Crin Antonescu: „Drepturile prevăzute de lege nu trebuie puse în discuție”
În februarie 2025, întrebat despre avort într-o conferință de presă, candidatul alianței „România Înainte” spunea că legislația în forma ei actuală „nu trebuie pusă în discuție” și că faptul că este conservator și este susținut de partide conservatoare nu înseamnă că drepturile prevăzute de lege pot fi dezbătute.
„Nu cred că legislaţia din România, aşa cum este ea acum, trebuie pusă în discuţie. Faptul că eu sunt un conservator, faptul că unele dintre aceste formaţiuni, aş spune chiar toate – pentru că inclusiv PSD este un partid cu destule valori conservatoare – mă susţin, nu înseamnă că drepturi convenite în legislaţie de multă vreme vor fi puse în discuție”.
Elena Lasconi: „Fiecare femeie este stăpână pe corpul ei”
Candidata USR s-a poziționat mereu ferm în favoarea dreptului la avort. La depunerea candidaturii la Biroul Electoral Central pentru campania de anul trecut, Lasconi declara: „Suntem în 2024, fiecare femeie este stăpână pe corpul ei”.
Apoi, într-o dezbatere moderată de Cosmin Nedelcu, cunoscut drept „Micutzu”, Elena Lasconi a spus că și-ar dori chiar să organizeze un referendum prin care dreptul femeii la avort să fie garantat prin Constituție, arată PressHub. Ea a declarat, de asemenea, că este împotriva avortului ca metodă de contracepție și că e nevoie de mai multă educație pe această temă.
„Sunt împotriva avortului ca metodă de contracepție. Cred că ar trebui să lucrăm mai mult în zona de educație”, spunea Lasconi în octombrie 2024 într-un interviu pentru Europa Liberă.
Victor Ponta: „Cred că femeile au dreptul să își decidă singure și cred în familia tradițională”
Fostul premier și președinte PSD Victor Ponta candidează la alegerile prezidențiale din mai ca independent. El a declarat într-un interviu pentru Europa FM că nu este de acord cu interzicerea dreptului la avort, dar a subliniat că este un susținător al familiei tradiționale.
„Nu sunt de acord cu interzicerea asta în România. Dimpotrivă, cred că femeile au dreptul să își decidă singure aceste lucruri și cred în familia tradițională, între bărbat și femeie. Dar nu, nu poate să dispună statul împotriva dreptului femeilor”, spunea Ponta, luna trecută, conform PressHub.
Nicușor Dan: „Da, de principiu”
Nicuşor Dan candidează ca independent în cursa pentru Palatul Cotroceni. El a fost întrebat de HotNews.ro într-o conferinţă de presă dacă avortul ar putea deveni şi în România un drept constituţional aşa cum s-a întâmplat în Franţa.
„Da, de principiu sunt pentru dreptul femeii de a decide cu privire la propriul corp, dar există bineînţeles, nuanţe pe vârsta fătului şi toate astea”, a afirmat primarul Capitalei.
În 2017, Nicușor Dan a demisionat din USR, în contextul dezbaterii despre poziția partidului față de referendumul pentru familia tradițională. El spunea atunci, potrivit PressHub, că nu va activa „într-un partid care se definește implicit ca un partid al libertăților civile”.
Referendumul pentru familie a vizat revizuirea articolului 48 din Constituție, în sensul redefinirii căsătoriei ca fiind „uniunea dintre un bărbat și o femeie”, în loc de „între soți”, așa cum prevede textul Constituției actuale. Inițiativa a fost susținută de Coaliția pentru Familie și a fost aprobată de Parlament, însă pentru a produce efecte juridice, era necesară validarea prin referendum.
Deși 91,5% dintre cei care au votat s-au exprimat în favoarea modificării, referendumul nu a fost validat pentru că prezența la vot a fost de doar 21,1%, sub pragul necesar de 30%.
Daniel Funeriu: „Nu aș dori să promulg nicio lege sau modificare legislativă care să îngrădească acest drept”
Candidatul independent Daniel Funeriu a fost întrebat în podcastul „Leaders” dacă avortul ar trebui să fie decontat în România în contextul în care intervenția poate fi făcută fără plată în spitalele publice, dar există multe unități medicale care nu oferă servicii de avort.
Daniel Funeriu a spus că problema avortului este una foarte importantă.
„Nu susțin și nu aș dori să promulg nicio lege sau modificare legislativă care să îngrădească acest drept, pentru că a doua oară ești obligat să o promulgi. Posibil chiar să prefer suspendarea decât sa fac lucrul asta”, a declarat Funeriu.
El a adăugat și că, pe această temă, femeile sunt cele care ar trebui să discute.
„Ca bărbat mă simt foarte nelalocul meu să vorbesc despre această tema. Aș lăsa femeile să discute despre tema asta. Pentru că am această obligație o fac: nu cred că vreo femeie merge fericită să facă un avort. Motiv pentru care cred că este datoria noastră să creăm în România o cultură a vieții”.
Funeriu adaugă că tinerii și tinerele trebuie să știe cum să evite o sarcină nedorită.
„Cred că trebuie să ajungem la situația în care să avem cât mai puține femei care trebuie sa facă avort”, a mai zis el.
Articol preluat de pe: Politic Hotnews