Iulian Stanciu, președintele executiv al eMag.ro, cel mai mare retailer online din România, a declarat marți pentru HotNews.ro că proiectul ANPC privind afișarea la raft a adaosului comercial „este o aberație și ar trebui retras”. „Se pleacă de la premisa că antreprenorii și comercianții sunt niște speculanți, care ar trebui judecați. Asfel de propuneri dăunează grav antreprenorilor”, a spus acesta într-o conferință organizată de Consiliul Concurenței. La rândul său, autoritatea de concurență a spus că a transmis observații către ANPC în care a ridicat două temeri.
- ”Percepția publică despre antreprenoriat s-a îmbunătățit, însă vedem in continuare că apar puseuri din anii ’90 cu afișarea adaosului comercial. Se pleacă de la premisa că antreprenorii sunt niște speculanți care ar trebui judecați. Astfel de propuneri dăunează grav antreprenorilor”, a declarat marți Iulian Stanciu, președintele executiv al eMag în cadrul unei conferințe pe teme de concurență organizată de Consiliul Concurenței la ASE.
Stanciu: Am crescut într-un cartier mai sărac al Ploieștiului. Cred în continuare că viitorul și-l poate modela fiecare
Președintele celui mai mare retailer online din România a subliniat faptul că „un lucru foarte important care stă la baza antreprenoriatului este că fiecare dintre noi poate schimba ceva”.
- „Eu am crescut într-un cartier mai sărac al Ploieștiului, în Malu Roșu, mama a fost profesoară de matematică, tata proiectant. Am învățat la școala din cartier am fost la olimpiadă, am făcut o afacere, am trecut prin tot felul de crize, am dezvoltat și am ajuns să am succes ca antreprenor. Cred că se poate face asta în continuare, în România, iar viitorul și-l poate modela fiecare prin acțiunile întreprinse”, a declarat șeful eMag.
Contactat de HotNews.ro la finalul conferinței, șeful eMag a confirmat că se referă la proiectul ANPC prin care firmele vor fi obligate să informeze consumatorii, prin inscripționarea pe produs sau în imediata vecinătate unde acesta este expus a adaosului comercial aplicat produsului în raport cu prețul de bază al producătorului, în același câmp vizual în care este afișat prețul și utilizând aceleași caractere de font, culoare și mărime.
Măsurile se vor aplica și comerțului on-line.
- „Am spus că ne întoarcem în anii 90 în care antreprenorii și comercianții sunt văzuți ca niște speculanți și trebuie judecați de către consumatori și stigmatizai pentru că fac profit. Profitul nu este ceva rău, este baza economiei, iar antreprenoriatul este cel care va dezvolta economia României. Nu ar trebui antreprenorii să fie stigmatizați și judecați, ci să fie încurajați și instituțiile ar trebui să încurajeze antreprenorialul nu să-l sancționeze”, a spus Iulian Stanciu.
Întrebat ce așteptări are în privința acestui proiect ANPC, Stanciu a spus: „Să fie retras, este o aberație. Toate asociațiile mari de business au cerut să fie retras. Nu are nicio logică, este anticoncurențial și încalcă legislația europeană”, a declarat pentru HotNews.ro Iulian Stanciu.
Chirițoiu: Nu ne-am dori să vedem o aliniere în sus a prețurilor
La rândul său, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat la finalul conferinței că a transmis un punct de vedere către ANPC în care a ridicat semne de întrebare.
- Care sunt temerile noastre sau ce nu ne-am dori să nu se întâmple? Nu ne-am dori să vedem o aliniere în sus a prețurilor. În momentul în care transparentizezi adaosurile, ne e frică că toată lumea se va duce la adaosul maxim.
- Și doi: ne e frică să nu crească presiunea pe care marii comercianți o fac asupra furnizorilor mai mici. Deci dacă eu sunt un mare lanț și văd că un furnizor mai mic a vândut mai ieftin unui concurent de-al meu mă pot duce să-i spun: „dacă i-ai vândut lui Metro, să spunem, mai ieftin, vreau și eu prețul pe care l-ai dat concurentului meu”, a declarat Chirițoiu.
Acesta a spus că a transmis aceste îngrijorări către ANPC și va discuta și cu Ministerul Economiei, din care face parte ANPC, și urmează să se vadă care va fi soluția finală.
Acesta a mai precizat că din câte știe comercianții au transmis îngrijorări legate de acest proiect și către Comisia Europeană.
Patronatele consideră că proiectul de ordin inițiat de ANPC care obligă comercianții să afișeze adaosul comercial pentru fiecare produs contravine legislației în vigoare și va duce la distorsionarea mediului concurențial, iar prețurile, în loc să scadă, vor crește, potrivit unui document transmis de Confederația patronală Concordia.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie