Statele Unite au trecut, în ultimii ani, printr-o criză imobiliară, o bulă „dotcom”, o pandemie globală și dubla presiune pusă asupra prețurilor de războiul din Ucraina și inflația scăpată de sub control, dar niciuna dintre aceste probleme nu a fost cauzată de politica unui președinte american. „Acum, acest lucru s-a schimbat”, transmite televiziunea financiară CNBC.
„Aceasta este recesiunea Trump”, a declarat pentru CNBC CEO-ul unei companii americane, ca reacție la un sondaj rapid realizat în rândul membrilor Consiliului Directorilor Generali (CEO Council), un grup de directori executivi și președinți ai unor mari companii americane care discută cu jurnaliștii televiziunii financiare sub protecția anonimității, pentru a nu deveni ținta represaliilor și a putea vorbi liber.
Sondajul realizat de CNBC printre șefii marilor companii americane după ce președintele Donald Trump a anunțat miercurea trecută noile sale taxe vamale arată îngrijorări ample în mediul de afaceri. Deși există multe aspecte legate de taxele vamale despre care directorii spun că încă sunt sub spectrul incertitudinii, ei au subliniat câteva consecințe în cazul în care administrația va menține taxele vamale în forma anunțată: SUA vor intra în recesiune, prețurile vor crește pentru consumatorii americani și probabil vor avea loc și pierderile de locuri de muncă.
Potrivit sondajului, majoritatea directorilor generali (69%) se așteaptă la o recesiune, iar peste jumătate dintre aceștia spun că declinul va începe în acest an. Trei sferturi dintre directorii intervievați pentru sondaj consideră totuși că recesiunea va fi moderată sau ușoară, și nu severă.
JPMorgan tocmai și-a crescut estimarea privind probabilitatea unei recesiuni în SUA anul acesta la 60%.
Unii directori ai companiilor americane văd deja SUA în recesiune
Larry Fink, directorul celui mai mare administrator de active din lume, BlackRock, a declarat luni la un eveniment al Economic Club of New York: „Cei mai mulți directori cu care vorbesc ar spune că probabil ne aflăm deja într-o recesiune”.
Puțin peste o treime dintre directorii generali chestionați de CNBC (37%) au spus că se așteaptă să concedieze angajați anul acesta, iar alți 14% au spus că nu au luat încă această decizie, dar o analizează. Un procent semnificativ de respondenți au spus că este încă prea devreme pentru a ști dacă vor concedia sau nu din personal.
Jerome Powell, directorul băncii centrale a SUA (Fed) a declarat săptămâna trecută că taxele vamale anunțate de Trump sunt „semnificativ mai mari decât se aștepta” și a adăugat că „la fel vor fi probabil și efectele economice, care vor include o inflație mai mare și o creștere mai lentă”.
Sondajul rapid făcut de CNBC, cea mai cunoscută televiziune financiară din SUA, în rândul directorilor generali a fost realizat pe un eșantion de 22 de șefi ai unor companii importante din SUA.
Taxele vamale ale lui Trump, „dezamăgitor de stupide”
„Directorii au exprimat o gamă largă de opinii și emoții, cu îngrijorări variind de la probleme specifice fiecărui sector, care vor duce la creșterea costurilor pentru tot ceea ce este inclus în planurile de creștere strategică și vândut consumatorilor, până la nedumerirea legată de logica și calcularea taxelor vamale, teama privind consecințele asupra brandurilor americane la nivel global și chiar furie deschisă”, transmite CNBC.
„Dezamăgitor de stupide și ilogice”, așa a descris un director taxele vamale pregătite de administrația lui Donald Trump. „Fără încrederea că guvernul nostru știe ce face, este imposibil ca afacerile să prospere”, a subliniat el.
„Trump a impus taxe vamale pentru piese componente care pur și simplu nu sunt disponibile în SUA și nici nu vor fi vreodată. S-a înconjurat de un grup incompetent de lingușitori, incapabili sau neinteresați să-i ofere sfaturi coerente”, a spus un altul.
Incertitudinea care a alimentat vânzările masive de pe piețele financiare a fost evidentă și în răspunsurile primite: 46% dintre directori au indicat că taxele vamale vor fi dăunătoare pentru afacerea lor, dar peste o treime (36%) au spus că este încă prea devreme pentru a ști. Cei care adoptă o atitudine de tip „așteaptă și vezi” analizează scenarii posibile în relație cu furnizorii și clienții lor.
„Ne imaginăm că furnizorii noștri vor trebui să absoarbă o parte din taxe, iar noi va trebui să transferăm o parte către clienții noștri. Controlăm ce putem controla: deciziile legate de prețuri și aprovizionare. Nu putem controla impactul taxelor vamale asupra dispoziției consumatorilor, impact care, ne imaginăm, ar putea fi semnificativ”, a spus un director.
Companiile americane se pregătesc să mărească prețurile
Aproape toți directorii ale căror companii vând bunuri și servicii au spus că vor crește prețurile cu între 5% și 20%, iar marea majoritate (82%) se așteaptă la o „revenire a inflației” în SUA.
Directorii care au spus că vând până pe 100 de piețe din jurul lumii sunt din ce în ce mai îngrijorați și de modul în care alte națiuni răspund politicii comerciale a administrației Trump. Aceștia spun că îngrijorătoare nu sunt doar eventualele măsuri de retorsiune ale partenerilor comerciali ai Washingtonului, ci prin reacțiile consumatorilor pe care se bazează pentru vânzările din afara SUA.
„Cea mai mare problemă care mă preocupă este boicotul mărcilor americane și sentimentul anti-american,” a spus un director a cărui companie realizează 40–45% din vânzări în afara SUA. „Are loc un veritabil val de reacții negative”, a deplâns acesta.
„Există un potențial real pentru un boicot al produselor americane care ar avea un impact semnificativ asupra companiilor, care apoi vor fi nevoite să concedieze angajați. Probabilitatea de stagflație este în creștere”, a spus un alt CEO pentru CNBC.
O altă îngrijorare este că „boom”-ul din sectorul serviciilor care a făcut ca economia SUA să fie invidiată de piețele din întreaga lume – în special în materie de software, rețele sociale și cloud computing – va fi și el vizat.
După cum a explicat un director: „taxele vamale sunt percepute în general ca aplicându-se bunurilor, dar lumea este acum mult mai orientată spre servicii decât în trecut, iar țările vor încerca să își dezvolte ocuparea forței de muncă și veniturile din taxe în sectorul serviciilor, limitând în același timp serviciile care își au baza în alte țări”.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie