Legea Nordis:  Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor în alte scopuri, sancționați cu 1% din cifra de afaceri

Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor de imobile în alte scopuri riscă să fie sancționați cu 1% din cifra de afaceri, iar prin înscrierea în Cartea funciară a promisiunilor obligatorii nu va mai exista posibilitatea ca un dezvoltator să poată să promită un apartament mai multor persoane, conform unor amendamente admise, marți, la proiectul legislativ inițat de PSD după cazul Nordis.

Comisiile juridică și administrativă din Senat s-au reunit marți pentru a dezbate o serie de modificări la Legea Construcțiilor, care urmează să fie dezbătută în plenul Senatului. Dacă este aprobat de Senat, proiectul merge spre dezbatere în comisiile din Camera Deputaților și apoi în plenul Camerei.

Setul de amendamente pentru Legea Construcțiilor a fost asumat de coaliția de guvernare din care fac parte PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale. A fost discutat și un al doilea proiect, susținut de USR, care a fost respins.

Principalele amendamente ale coaliției prevăd:

  • Înscrierea în Cartea Funciară a promisiunilor obligatorii pentru a elimina posibilitatea ca un dezvoltator să poată promite casa sau apartamentul mai multor persoane, spune liderul senatorilor PSD, Daniel Zamfir;
  • Limitarea avansului la 15%, iar următoarele plăți să fie făcute în funcție de stadiile de dezvoltare, 25% la finalizarea structurii, 25% la finalizarea instalațiilor;
  • Sancțiuni de 1% din cifra de afaceri pentru dezvoltatorii care folosesc banii obținuți din avans în alte scopuri decât ridicarea construcției.

Proiectul de lege propus de USR prevedea încheierea unei asigurări după plata avansului, caz în care se poate percepe un avans mai mare. Senatorii PSD și PNL nu au fost de acord cu această prevedere din legea USR pe motiv că o astfel de asigurare nu există.

„Sună tentant propunerea de asigurare, am avut discuții cu asiguratorii. Nu ai ce asigura, nu poți asigura o viitoare construcție. Aplicat la valoarea construcției, asigurarea ar duce la o creștere foarte mare a costului apartamentului. Nu există o companie românească care să aibă o astfel de asigurare”, a spus senatorul PSD Daniel Zamfir.

„Dacă apelezi la un produs care nu există, nu rezolvi nimic”, a afirmat și senatorul liberal Daniel Fenechiu.

Cazul Nordis

În octombrie anul trecut, o investigație Recorder a arătat că, deși în Nordis, firma controlată de afaceristul Vladimir Ciorbă, soțul fostei deputate PSD Laura Vicol-Ciorbă, au intrat milioane de euro, majoritatea investițiilor promise nu au fost realizate. Iar în singura clădire ridicată, un hotel din Mamaia, existau „indicii solide” că apartamentele au fost vândute de mai multe ori, către mai multe persoane.

Apoi, Laura Vicol a demisionat din PSD, a scris HotNews, la trei zile după ce și-a dat demisia și de la șefia comisiei juridice a Camerei Deputaților.

G4Media a arătat cum candidatul la prezidențiale Marcel Ciolacu și alți lideri PSD au zburat cu un avion privat închiriat de la același grup Nordis, împreună cu soții Vicol-Ciorbă.

Pe 3 februarie, DIICOT a descins la 70 de adrese în dosarul Nordis, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani. La finalul audierilor, procurorii au reținut 11 persoane, printre care și Laura Vicol, a informat HotNews.

Aceștia au fost apoi arestați preventiv de Curtea de Apel București, pe 5 februarie. Cei doi au contestat decizia, iar contestațiile au fost admise de instanța supremă. Cei doi au fost puși în libertate pe 14 februarie.

Magistrații au decis definitiv ca Vladimir Ciorbă, acționarul majoritar al grupului Nordis, să fie plasat sub control judiciar, în timp ce fosta deputată PSD este cercetată în libertate, fără a fi impusă nicio interdicție în cazul său. 

Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă sunt acuzaţi că au delapidat zeci de milioane de euro din firmele grupului Nordis şi au cheltuit banii pe vacanţe, călătorii cu avioane private, achiziţii de bunuri şi maşini de lux. Sumele retrase proveneau de la clienţii păgubiţi, care au plătit pentru apartamente pe care nu le-au primit niciodată.

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews