Ministerul Energiei a cerut acționarilor Nuclearelectrica să fie de acord cu achiziționarea, prin compania RoPower, a terenului pe care ar urma să fie construite mini-reactoarele, de la firma Nova Power & Gas. Acționarii au aprobat miercuri această afacere. Sumele necesare investiției imobiliare nu au fost făcute încă publice, însă ar urma să fie asigurate de către Nuclearelectrica, prin împrumut. Terenul se află în zona Doicești, județul Dâmbovița.
Ministerul Energiei a cerut acționarilor Nuclearelectrica să fie de acord cu această investiție imobiliară înainte de a fi luată decizia de investiție în mini-reactoarele nucleare de la Doicești.
Proprietarul terenului este Nova Power & Gas SRL, firmă care este partenerul Nuclearelectrica chiar în compania de proiect, RoPower, care ar urma să facă achiziția. Nova Power & Gas are ca principal domeniu de activitate furnizarea de gaze și este controlată omul de afaceri clujean Teofil Mureșan, împreună fratele său Simion Mureșan, și cu Marian Pantazescu.
RoPower Nuclear SA, compania de proiect, este deținută în cote egale de compania de stat Nuclearelectrica SA și de firma Nova Power & Gas, fiind înființată în septembrie 2022.
CEO-ul și președintele dezvoltatorului american NuScale, John Hopkins, a spus că decizia finală de investiție este așteptată la sfârșitul anului 2025. În acest moment, mini-reactoarele (SMR) de 462 MW de la Doicești se află în a doua fază de studii de inginerie și proiectare (FEED 2). Abia după ce vor fi finalizate aceste studii, vom ști dacă în România se vor construi sau nu mini-reactoarele.
Ministerul Energiei: Deținerea terenului reprezintă o condiție necesară luării deciziei finale de investiție
Ministerul Energiei a transmis, la solicitarea HotNews, că „deținerea terenului reprezintă o condiție necesară luării deciziei finale de investiție, menținerea calendarului de proiect și obținerea tuturor autorizațiilor necesare pentru derularea unui proiect investițional de acest gen”.
Întrebat care este scopul achiziționării terenului, Ministerul Energiei a răspuns că reprezintă o condiție necesară pentru dezvoltarea Proiectului SMR Doicești. Ministerul Energiei susține că pentru luarea unor decizii finale de investiție sunt necesare finalizarea studiilor tehnice si obținerea tuturor autorizațiilor din partea autorităților competente, certificat de urbanism și acord de mediu.
„Obținerea acestor autorizații este strâns legată de securizarea prealabilă a unui drept de proprietate asupra amplasamentului Doicești”, a precizat Ministerul Energiei.
„Pentru a limita riscurile speculative, RoPower Nuclear SA, fiind o companie de proiect, poate apela la împrumut, această abordare financiară fiind specifică etapelor inițiale ale proiectelor majore. În contul împrumutului acordat, SN Nuclearelectrica SA va avea o ipotecă de rang 1 asupra terenului, în baza unui Contract de Ipotecă Mobiliară ce va fi încheiat între SN Nuclearelectrica SA și RoPower Nuclear SA”, mai arată Ministerul Energiei.
Potrivit acestuia, terenul va fi vândut la valoarea de piață stabilită pe baza unui raport de evaluare acceptat de părți, întocmit de un evaluator autorizat independent.
Ministerul Energiei mai spune că amplasamentul Doicești a fost ales în urma analizării și evaluării mai multor amplasamente de pe teritoriul României.
RoPower funcționează cu împrumuturi garantate de Nuclearelectrica
Compania RoPower, care este jumătate privată, jumătate de stat, nu are banii necesari pentru teren, așa cum nu are nici pentru proiectarea mini-reactoarelor de la Doicești, dezvoltate de americanii de la NuScale. Acesta este motivul pentru care se tot împrumută de la Nuclearelectrica sau cu garanții de la Nuclearelectrica.
Studiile tehnice din etapa a doua sunt costisitoare, valoarea estimată a acestor servicii fiind de 156 de milioane de dolari. Suma exactă va fi stabilită în funcție de numărul de ore efectuate și de costurile suportate de prestatorul de servicii.
Aceste studii sunt realizate de compania americană Fluor Corporation, în calitate de principal contractor, și de NuScale, compania americană care dezvoltă mini-reactoarele, în calitate de subcontractor.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie