Brokerii scapă de taxa către ASF la încasările din RCA până la 30 iunie 2025. Cu ce bani rămân din vânzări

Brokerii de asigurări nu vor mai plăti pentru primele două trimestre din acest an taxa de 0,1% pe veniturile din comisioane la vânzarea asigurărilor auto obligatorii RCA, pe care o datorează Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unei decizii publicate joi în Monitorul Oficial. Măsura a venit la solicitarea UNSICAR, uniunea brokerilor de asigurare, pe fondul prelungirii plafonării prețurilor RCA și a comisionului de distribuție încasat de brokeri la aceste polițe.

Inițial, brokerii au cerut scutirea de la plata acestei taxe pentru primul trimestru din acest an, însă după ce ASF a propus prelungirea plafonării prețurilor RCA până la 30 iunie 2025, UNSICAR a solicitat ca scutirea de taxe să se aplice și în trimestrul doi din acest an, după cum a declarat anterior pentru HotNews.ro Dorel Duță, președintele UNSICAR.

Brokerii vor rămâne cu peste 400.000 de lei din vânzările RCA

Practic brokerii nu vor mai plăti taxa de 0,1% din veniturile din comisioane la vânzarea polițelor RCA, contribuție care se achită trimestrial.

  • „Dacă ne gândim la impact, putem compara veniturile din RCA în semestrul 1 2024 care au fost de 400.103.077 lei și rezultă o sumă de 400.103 lei care a rămas la brokeri după plata taxei de 0,1%.
  • Nu este mult, dar orice măsură care vine în sprijinul brokerilor este binevenită, deoarece noi am ieșit cei mai afectați din această plafonare.
  • De ce? Pentru că dacă ne referim la primele de asigurare a fost o înghețare a tarifelor la o anumita dată, conform legii, în timp ce în cazul brokerilor a fost o plafonare la o suma fixă”, a precizat pentru HotNews.ro Dorel Duță.

O măsură temporară de suspendare a plății contribuțiilor de către asigurători și brokeri a mai fost luată timp de 6 luni, imediat după falimentul demarat la Euroins în primăvara anului 2023.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews