Victor Ponta a prezidat în data de 19 mai 2014 la Palatul Victoria, în calitate de premier, un comandament pentru inundații în care a vorbit și despre sprijinul pe care România îl poate acorda către Serbia și Bosnia. Ponta spunea că sârbii „au reuşit să evite catastrofe, inclusiv inundarea Belgradului” și cerea reprezentanților de la Apele Române și Hidroelectrica „să calculăm cât putem de bine ce se poate evacua pe Dunăre în aşa fel încât să nu-i lăsăm nici pe ei cu apă prea multă, nici să nu ne inundăm noi”.
Deciziile luate la Guvern în data de 19 mai 2014 și toate discuțiile de atunci sunt transcrise integral pe site-ul Guvernului.
Victor Ponta îi avea alături pe Liviu Dragnea, la acea vreme vicepremier și ministru al dezvoltării, și pe Gabriel Oprea, la aceea vreme vicepremier și ministru de Interne. În cadrul ședinței a fost decisă înființarea unui comandament național la Craiova, iar Liviu Dragnea a fost desemnat să coordoneze toate operațiunile legate de inundațiile din țară.
Ce sprijin a cerut Victor Ponta pentru Serbia și Bosnia
Victor Ponta a mai spus atunci că „în aceste zile, ne-am coordonat şi cu autorităţile din Serbia şi am reuşit să evităm pericole şi mai mari”.
Ponta cerea soluții de sprijin și i-a desemnat pe secretarul de stat Raed Arafat și pe președintele Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat Dan Cornel Baranca să țină legătura cu autoritățile din cele două țări.
„Să punem la dispoziţie imediat ceea ce au nevoie atât pe partea – în primul rând una din pompe (…) Noi avem cu totul cinci, nu? Două la Timişoara şi trei în Bucureşti. Unul din cele de la Timișoara putem să-l punem imediat la dispoziţie, să luaţi legătura cu autorităţile din Serbia ca să-l împrumutăm pe această perioadă. Celelalte le ţinem pentru necazurile noastre. Iar pături, apă, tot ceea ce putem să facem, alimente, vă rog să puneţi la dispoziţie şi să ajutăm”, a declarat Victor Ponta.
„Aşa cum România doreşte să fie ajutată când e confruntată cu mari necazuri, la fel trebuie să facem şi cu Serbia şi cu Bosnia. Şi vă rog domnule Arafat, deci dumneavoastră ţineţi legătura cu autorităţile din Serbia şi din Bosnia şi cu tot ce putem să-i ajutăm să o facem”, a declarat atunci Victor Ponta.
Ponta: „Să găsim soluții pe care doar specialiștii le pot spune, nu oamenii politici“
Mircea Dușa, ministru al Apărării la acea vreme, a subliniat în cadrul conferinței că România dispune de o escadrilă de elicoptere la Timișoara care poate interveni în cazul inundațiilor, moment în care Ponta a cerut să fie întrebate și autoritățile din Serbia dacă pot fi ajutate.
„Bun. La fel să întrebăm şi autorităţile din Serbia dacă putem să-i ajutăm cu orice altceva. Înţeleg că acolo, dincolo de pierderi de vieţi omeneşti şi pierderi materiale uriaşe, au reuşit să evite chiar catastrofe, inclusiv inundarea Belgradului”, spunea Victor Ponta.
El a cerut apoi sprijinul și celor de la Apele Române și de la Hidroelectrica. „Să calculăm cât putem de bine ce se poate evacua pe Dunăre în aşa fel încât să nu-i lăsăm nici pe ei cu apă prea multă, nici să nu ne inundăm noi. Să reuşim să găsim acele soluţii pe care doar specialiştii le pot spune, nu oamenii politici, apropo de debit, de cât de mult lăsăm la Porţile de Fier şi cum controlăm această deversare a surplusului de apă”, a mai spus atunci Victor Ponta.
HotNews.ro a solicitat un punct de vedere și secretarului de stat Raed Arafat cu privire la acțiunile luate de România în sprijinul Serbiei și Bosniei, dar până la publicarea acestui articol nu am primit răspunsuri.
Victor Ponta susține că a salvat Belgradul, inundând sate românești
Victor Ponta a declarat într-un interviu că a primit cetăţenia sârbă deoarece în 2014, când era prim-ministru, a dat ordin structurilor româneşti să deschidă valea de la Porţile de Fier şi astfel nu a fost inundată capitala sârbă Belgrad.
El a spus că, în schimb, a fost inundată partea românească, dar oamenii au fost mutaţi şi s-au dat repede despăgubiri.
Fostul lider PSD Liviu Dragnea, care a deţinut funcţia de vicepremier când Victor Ponta era în fruntea Guvernului României, a susținut că actualul candidat independent din cursa pentru Cotroceni „denaturează adevărul în avantajul lui” și „suferă de mitomanie”.
Dragnea consideră că argumentele aduse de Ponta pentru a justifica cetăţenia sârbă au rolul de a ascunde motivul real, şi anume că era „planul de rezervă” în cazul în care era condamnat în justiţie.
Și fostul ministru al Apelor, Doina Pană, a declarat că situația despre care vorbește Victor Ponta nu a existat, susținând că România n-a fost nevoită să deschidă Porțile de Fier, așa cum a afirmat actualul candidat independent la președinție.
Hidroelectrica a transmis joi printr-un comunicat de presă că Exploatarea Porților de Fier în mai 2014 a respectat convențiile și legislația în vigoare.
Articol preluat de pe: Politic Hotnews