UPDATE 10:50 – Emisarul special al preşedintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, a purtat vineri discuţii cu preşedintele Vladimir Putin la Sankt Petersburg, cu privire la ajungerea la un acord de pace în Ucraina, în timp ce Trump a transmis Rusiei să „se mişte”.
Putin a fost surprins de televiziunea de stat întâmpinându-l pe Witkoff în biblioteca prezidenţială din Sankt Petersburg, la începutul negocierilor, iar agenţiile de presă de stat au anunţat ulterior că discuţiile au durat mai mult de patru ore.
„Tema întâlnirii — aspecte ale unei soluţionări a conflictului din Ucraina”, a transmis Kremlinul într-un comunicat după încheierea discuţiilor.
UPDATE 9:55 – După peste trei ani de la începutul războiului declanșat de invazia rusă de la 24 februarie 2022 și avansuri extrem de limitate către un armistițiu, mai multe țări precum Franța și Regatul Unit s-au declarat favorabile ideii unei prezențe militare europene de menținere a păcii în Ucraina, din care propun chiar să facă parte după încheierea conflictului.
”Ați putea aproape să vă imaginați asta ca modul în care a fost divizat Berlinul după Al Doilea Război Mondial, când aveați o zonă rusă, o zonă franceză, o zonă britanică, o zonă americană”, afirmă generalul Kellogg într-un interviu publicat sâmbătă de Times.
Și pentru a înlocui zidul de separație construit în 1961 în capitala germană – apoi distrus în 1989 în plin declin al URSS – emisarul american se gândește la fluviul Nipru, “un obstacol major” natural care străbate Ucraina și chiar Kievul de la nord la sud.
Potrivit lui Kellogg, o prezență anglo-franceză sub forma unei “forțe de garantare” a păcii, la vest de Nipru, nu ar fi “deloc provocatoare” pentru Moscova. Rusia s-ar afla la est, în timp ce trupele ucrainene s-ar afla la mijloc.
UPDATE
Keith Kellogg, emisarul lui Trump pentru Ucraina, a clarificat comentariile făcute într-un interviu acordat publicației The Times pe 11 aprilie, după ce a sugerat că Ucraina ar putea fi divizată în regiuni ca parte a unui eventual acord de pace, conform informațiilor furnizate de The Kyiv Independent. Kellogg a precizat că afirmațiile sale au fost interpretate greșit și că nu a avut intenția de a promova ideea partajării teritoriului. Ministerul Justiției din Ucraina a angajat firma americană de avocatură Hogan Lovells pentru a asista la negocierile privind un acord referitor la mineralele rare. Această decizie survine în contextul în care Reuters a raportat că discuțiile cu partea americană au devenit din ce în ce mai tensionate.
Articol preluat de pe: Realitatea Extern