Delegație a congresului SUA, la București începând de luni. Când sunt programate întâlniri cu oficialii români

Președintele interimar Ilie Bolojan urmează să aibă, marți, o întâlnire cu delegația Congresului Statelor Unite care va veni la București, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro. După revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, vicepreședintele JD Vance și alți oficiali americani au criticat autoritățile din România pentru decizia luată de Curtea Constituțională de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024.

Conform surselor oficiale citate, delegația Congresului SUA va ajunge luni la București.

Și premierul Marcel Ciolacu va avea o întâlnire cu delegația Congresului SUA care va veni în România. Deși ziua nu a fost încă stabilită cu exactitate, tot marți este posibil ca Marcel Ciolacu să se întâlnească cu reprezentanții SUA, conform surselor HotNews.ro.

Șeful Cancelariei Prezidențiale: „Există disponibilitate de clarificare din punctul nostru de vedere în legătură cu alegerile”

Potrivit șefului Cancelariei Prezidențiale, Cristian Diaconescu, delegația va fi una „semnificativă”, alcătuită atât din republicani, cât și din democrați.

„Voi confirma faptul că la începutul săptămânii viitoare o delegație semnificativă a Congresului american ar urma să vină în România, cu contacte la toate nivelele semnificative decizionale din România. Nu pot să vă dau detalii, evident că în momentul în care își vor face apariția sigur că vor fi o serie de discuții. Este foarte bine. Va urma și o altă dezvoltare din acest punct de vedere până la sfârșitul acestei luni”, a spus Cristian Diaconescu, vineri, la Antena 3 CNN.

Fost șef al diplomației române și actual consilier prezidențial, Diaconescu a descris momentul ca fiind unul „foarte important”.

„Pe de o parte, elementele strategice care ne interesează, dar care îi interesează, atenție, și pe americani, adică aici sunt interese comune, vor fi discutate, dezbătute. Doi, este vorba de strategia la Marea Neagră pe care Congresul american a adoptat-o anul trecut cu o susținere bipartizană – și această prezență la București, din câte înțeleg, va fi egală (vor veni și republicani, și democrați, n.r.). Vor avea discuții cu noi, mă rog, deci din această perspectivă am reușit să depășim și absența acestor contacte”, a continuat Dianconescu.

El susține că „au existat” totuși contacte, dar au lipsit „cele cu valoare de semnal”.

„Da, știu, sunt importante, chiar dacă poate discuțiile, mă rog, într-un cadru ceva mai elaborat nu se duc spre toate detaliile sensibile, dar este important să arăți opiniei publice faptul că există interes și există inclusiv disponibilitate de clarificare din punctul nostru de vedere în legătură cu alegerile (…). Stăm la dispoziție”, a adăugat consilierul prezidențial.

Întrebat dacă sunt oficialii români „pregătiți cu răspunsuri pentru congresmeni”, Cristian Diaconescu a răspuns: „Suntem pregătiți”.

„Mai mult decât atât, noi, sigur, vom da, dacă vor fi astfel de solicitări, răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat, dar mai ales cu garanțiile în legătură cu ce se va întâmpla (…). Din punctul nostru de vedere, faptul că vom avea în perioada următoare, pe mai multe nivele, un dialog direct, public, reprezintă un pas înainte”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Casa Albă „rămâne profund tulburată” de anularea alegerilor din România

Potrivit Bloomberg, de când vicepreşedintele american JD Vance a criticat România, în februarie, pentru anularea alegerilor prezidenţiale, oficialii de la Bucureşti au încercat să recâştige Casa Albă de partea lor.

Vance a declarat că decizia s-a bazat pe informaţii „slabe”, iar Casa Albă a făcut ulterior presiuni asupra autorităţilor de la Bucureşti pentru a-i permite lui Georgescu să participe la reluarea scrutinului. Ulterior, lui Călin Georgescu i s-a interzis să candideze la alegerile reprogramate în luna mai, din cauza legăturilor sale cu Rusia, în ciuda presiunilor din partea SUA.

Pentru a repara relaţia, oficialii români au încercat să deschidă mai multe canale de comunicare cu o administraţie care a devenit în mod notoriu dificil de contactat pentru mulţi aliaţi, au susținut surse familiare cu subiectul pentru Bloomberg.

Publicația îl citează pe purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Brian Hughes, care spune că administrația americană „continuă să analizeze situaţia” şi „rămâne profund tulburată” de evenimentele care au determinat Curtea Constituțională să anuleze rezultatul primului tur al votului prezidenţial din noiembrie.

„Vom lucra pentru a ne asigura că acestea (n.r. – anularea alegerilor) nu se repetă”, a declarat Hughes într-un răspuns la întrebări, notează Bloomberg.

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews