Viitorul guvern al Germaniei speră să revitalizeze consumul intern pentru a relansa creșterea ce a stagnat în ultima perioadă într-o economie care, susținută de exporturi, a fost timp de decenii „motorul economic” al Uniunii Europene, relatează luni Reuters.
Friedrich Merz, viitorul cancelar conservator care va guverna alături de social-democrații de centru-stânga (SPD), a anunțat politici precum reduceri de taxe și creșterea salariului minim.
El speră că aceste măsuri vor crește puterea de cumpărare și vor sprijini cererea internă.
Însă economiștii, grupurile din domeniul comerțului cu amănuntul și experții în comportamentul consumatorului pun sub semnul întrebării dacă acestea vor fi suficiente pentru a-i convinge pe germani – deja printre cei mai mari economisitori din lume – să spargă pușculițele și să cheltuie.
„Mă îndoiesc că vom vedea cu adevărat o revigorare accentuată a consumului anul acesta”, a declarat Carsten Brzeski, director global pentru macroeconomie la ING, pentru Reuters.
Îngrijorări că economia Germaniei se va contracta pentru al treilea an la rând
Analiștii amintesc că, întrucât se luptă de mult timp cu scăderea competitivității, eforturile Germaniei de a-și reduce dependența de exporturi preced haosul comercial declanșat de administrația lui Donald Trump.
În pofida acestor eforturi, consumul intern a stagnat în Germania din 2023, iar rata de economisire a gospodăriilor a ajuns anul trecut la 20%, pe fondul incertitudinii politice – peste media UE de 15%.
Pentru a evita un al treilea an consecutiv de contracție economică în 2025, economiștii sunt de acord că stimularea consumului în cea mai mare economie a Europei este esențială.
„Privind lucrurile foarte simplu, poți spune: OK, scade cererea pentru bunurile noastre de export, deci trebuie să ne concentrăm mai mult pe cererea internă, adică pe investiții și consum”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank AG, pentru Reuters.
Asociația Germană a Comercianților cu Amănuntul (HDE) a amintit într-un comunicat că noua coaliție a lui Friedrich Merz a convenit să reducă impozitul pe venit pentru gospodăriile cu venituri medii și mici, ceea ce ar putea stimula consumul. „Totuși, nu ne așteptăm la o redresare semnificativă”, a subliniat HDE.
Ce măsuri a pregătit viitorul guvern
Guvernul german va scuti de impozit orele suplimentare și va oferi beneficii fiscale celor care muncesc și după vârsta de pensionare. Salariul minim este așteptat să crească la 15 euro pe oră, iar TVA-ul aplicat alimentelor în restaurante va fi redus la 7%, de la 19% cât este în prezent.
Totuși, Deutsche Bank a afirmat că aceste „diverse cadouri fiscale” vor oferi doar un remediu limitat, pe termen scurt.
De la anunțarea măsurilor, coaliția lui Merz a început să se certe în privința conținutului acordului, viitorul cancelar avertizând că reducerile de taxe vor avea loc doar dacă va exista suficient spațiu în buget.
În plus, aceste măsuri ar putea necesita timp pentru a schimba obiceiurile gospodăriilor, afirmă Salomon Fiedler, economist la Berenberg.
„Se pare că consumatorii germani au nevoie de un impuls mai degrabă psihologic: o reformă politică sau un progres în politici publice”, adaugă Brzeski.
În ciuda unui val de împrumuturi anunțat de Merz după alegeri pentru a susține diferite proiecte de anvergură, optimismul consumatorilor general a rămas, în general, neschimbat, iar o piață a muncii în răcire i-a determinat pe oameni să fie mai rezervați.
Consumul suferă în Germania și dintr-un alt motiv
Pe lângă reținerea de a cheltui, consumatorii germani sunt din ce în ce mai conștienți de impactul lor asupra mediului.
În inima Berlinului se află Kleiderei, un labirint de rafturi cu haine din aproape toate deceniile și stilurile imaginabile, pe care clienții le pot împrumuta în schimbul unei taxe lunare – ca într-o „bibliotecă de haine”.
„Modelul nostru înseamnă încetinirea consumului și crearea unei comunități reale”, a declarat Lena Schroeder, directoarea Kleiderei, pentru Reuters, menționând că lanțul deține acum cinci magazine fizice în Germania. „Când clienții ne vizitează, pot atinge și simți hainele, luând decizii mai conștiente despre ce împrumută”, a adăugat ea.
Kleiderei include doar haine purtate deja în colecția sa de 60.000 de piese, reparându-le pentru a le menține calitatea.
Pe măsură ce brandurile de modă rapidă precum Shein și Temu se extind, influenceri din rețelele sociale promovează un consum mai responsabil față de mediu.
Proiectul „să-i facem pe consumatorii germani să cheltuie din nou”
„Reclamele de la TV sau radio vor mereu să cumpărăm mai mult… dar, de fapt, nu avem nevoie de toate astea”, afirmă Lisa Monaco, fondatoarea blogului Nachhaltig4Future. „Avem deja un exces din toate – nu e bine pentru nimeni”, subliniază aceasta.
„Influencerii au devenit noii gardieni ai atenției consumatorilor, mai ales pentru generațiile tinere”, a declarat pentru Reuters Barbara Engels, economist senior la Institutul IW. „Luxul a ieșit din modă, valorile sunt cele care contează acum”, a mai spus ea.
Această tendință pare să continue. Aproape 60% dintre germani au raportat că consumă într-un mod sustenabil într-o anumită măsură, iar 71% au spus că și-ar dori să facă mai mult în acest sens, potrivit unui studiu din 2023 realizat de Development Engagement Lab.
„Proiectul ‘să-i facem pe consumatorii germani să cheltuie din nou’ nu va fi unul ușor și va necesita răbdare și reziliență”, a conchis Brzeski.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie