Mulți români își doresc mașini de top la preț redus, cu puțini kilometri și fiabilitate mare. Ceea ce, evident, este imposibil.
Pentru că cine vinde o mașină bună și bine întreținută, nu va accepta un preț redus. Dar, dacă are multe probleme și este costisitoare, o va da pe oricât, numai să scape de ea.
Iată care sunt cele mai păguboase mașini la mâna a doua de care ar trebui să te ferești în 2025.
2025: Top 5 mașini la mâna a doua pe care să le eviți în România
În primul rând, prețul este primul semnal de alarmă, explică specialiștii.
„Dacă o mașină este mult mai ieftină decât alte modele similare, sigur, sigur, sigur are o problemă. Nici nu are sens să te uiți la numărul de kilometri sau la dotări. Pur și simpli, treci mai departe. Pentru că reparațiile ar putea costa de două-trei ori mai mult decât mașina”, a explicat mecanicul Robert Marin.
Acesta a realizat și un top al mașinilor cu probleme, în baza experienței personale.
Nu toate modelele enumerate sunt problematice, însă, există un risc mai mare la aceste mașini să apară diferite probleme mai costisitoare.
Top 5 mașini la mâna a doua de care să te ferești în România:
- BMW Seria 3 (2005-2015):
- 316d;
- 318d;
- 320d.
- Land Rover:
- Freelander II (2006-2014);
- Range Rover Sport (2005-2013).
- Chevrolet Aveo (2007-2011).
- Dodge Journey (2008-2014).
- BMW Seria 5 (2003-2010):
- 520d;
- 530d;
- 525i;
- 530i.
Aceste mașini fie au o fiabilitate mai redusă a anumitor componente, fie costurile de întreținere și reparațiile sunt foarte scumpe.
Ce probleme au aceste mașini la mâna a doua
„Nu există mașină perfectă, care să nu se strice niciodată. Dar unele mașini au mai multe probleme decât altele și reparațiile costă foarte mult. O regulă nescrisă e că mașina ieftină la cumpărare te costă mult la reparare și întreținere. Dar asta nu înseamnă, neapărat, că o mașină scumpă este bună și ușor de întreținut”, a mai explicat mecanicul.
Mulți posesori de BMW Seria 3 au experimentat probleme cu distribuția la variantele diesel N47. Este vorba în special de modelele E90, fabricate în perioada 2005-2011, și F30 fabricate între 2012 și 2015.
Defecte frecvente:
- Lanțul de distribuție poziționat în spatele motorului cedează prematur;
- Reparațiile sunt costisitoare și necesită demontarea întregului motor;
- Turbină și injectoare cu durată de viață scurtă la kilometraje ridicate.
Land Rover Freelander II și Range Rover Sport au multiple defecțiuni frecvente și întreținerea este foarte scumpă. Modelele Freelander II (2006–2014) cu motor 2.2 TD4 și Range Rover Sport (2005–2013) cu motor 2.7 TDV6 sunt printre cele mai problematice.
Defecte frecvente:
- Transmisii automate fragile;
- Sistemul de tracțiune integrală cedează prematur;
- Suspensie pneumatică defectuoasă (în special la Range Rover);
- Piese scumpe și disponibilitate redusă.
Chevrolet Aveo, fabricat între 2007 și 2011, este un alt vehicul de care mulți s-au plâns, în special în cazul modelelor produse în Coreea de Sud. Motorizarea 1.2 litri benzină este subdimensionată pentru greutatea mașinii iar 1.4 litri benzină are distribuție pe lanț problematică.
Defecte frecvente:
- Probleme la sistemul electric și cutia de viteze;
- Interior din materiale care se deteriorează rapid;
- Consum de combustibil mare.
Dodge Journey este un SUV atractiv, dar plin de bube. Motorizările cele mai problematice sunt 2.0 CRD diesel, care deși este de origine VW, are adaptări defectuoase și 2.4 benzină, care e slab și ineficient pentru caroseria grea.
Defecte frecvente:
- Transmisii automate cu defecte cronice;
- Probleme de software la sistemul electric;
- Componente scumpe și greu de găsit în România.
Unele modele BMW Seria 5 au probleme electronice și costuri ascunse, în special cele fabricate între 2003 și 2010. Motorizări cu risc ridicat sunt 520d și 530d (diesel), dar și versiunile pe benzină 525i, 530i.
Defecte frecvente:
- Probleme la sistemul iDrive și senzorii electronici;
- Suspensii fragile, în special la versiunile cu pachet sport;
- Kilometraje modificate frecvent de vânzători.
La ce trebuie să te uiți când iei o mașină la mâna a doua
Aceste probleme nu se întâlnesc la toate modelele. Este posibil ca o mașină bine întreținută să funcționeze impecabil, chiar dacă are mulți kilometri. Însă, costurile de reparație și mentenanță, în special la mărci premium sau la modele mai rar întâlnite rămân ridicate.
„Eu consider că e imposibil să iei o mașină veche de 10 ani, care să aibă 120.000-150.000 de kilometri. În general, cu mașinile din afară se fac în fiecare an 20.000-30.000 de kilometri. Apoi, trebuie un istoric detaliat de service. Și, obligatoriu, o inspecție tehnică într-un service autorizat, pentru a vedea în ce stare se prezintă, cu adevărat mașina. Iar dacă vânzătorul e dispus să renunțe la câteva mii de euro din preț sau îți face o ofertă „de nerefuzat”, gândește-te că e ceva în neregulă. Fie cu mașina, fie cu actele”, a mai explicat mecanicul.
De aceea, e recomandat să cumperi mașina de la un dealer autorizat, care oferă și garanție și istoric complet al vehiculului. Chiar dacă prețul va fi mai mare, șansele de a fi păcălit sunt mai mici.
Articol preluat de pe: Realitatea Sport