Câte postări au fost eliminate de către BEC de pe rețelele sociale. Două categorii distincte de mesaje interzise

Biroul Electoral Central (BEC) precizează că a dispus scoaterea de pe rețelele sociale a peste 600 de postări întrucât reprezentau propagandă electorală, fără respectarea normelor legale. Au foste eliminate materiale postate atât pe conturile candidaților sau a unor persoane alese sau numite în funcții de demnitate publică, cât și postări ale persoanelor fizice fără funcții alese.

„În perioada 4-12 aprilie 2025, au fost emise un număr de 175 de decizii de admitere a plângerilor care vizau materiale publicitare politice cu conținut ilegal, respectiv un număr de 104 de decizii de respingere”, se arată într-un comunicat al BEC.

În cazul a 41 de plângeri admise, au fost vizate postări ale unor persoane fizice care nu dețin „funcții elective sau alte funcții publice, dar sunt actori politici”.

Numărul total al materialelor eliminate de pe platformele de social media este de 609. În cazul a 149 dintre ele, este vorba de mesaje electorale a unor persoane fizice fără funcții publice, dar considerate „actori politici”.

„Cu privire la restul de 460 s-a constatat fie că aparțin unor actori politici care candidează ori dețin funcții elective ori alte funcții publice fără respectarea dispozițiilor legale care reglementează semnalarea prin etichetare a materialelor de propagandă electorală, fie că au fost postate pe conturi a căror autenticitate nu poate fi verificată”, se mai spune în comunicat.

Printr-un alt comunicat, emis tot marți, BEC a precizat motivele care au stat la baza deciziilor de eliminare a unor postări pe conturile unor persoane care nu sunt candidați sau nu dețin funcții de demnitate publică.

În esență, Biroul a spus că postările repetitive pe conturile unor persoane fizice le conferă acestora calitatea de „actori politici”, caz în care trebuie să se supună regulilor legate de marcarea mesajelor de propagandă electorală.

„Printr-o practică manifestată constant şi coerent de la începutul campaniei electorale, confirmată de instanţa de judecată, BEC a statuat că, în situaţiile în care persoanele fizice care nu deţin funcţii elective ori alte funcţii publice postează pe conturile personale, deschise pe platformele online foarte mari, în mod preponderent şi repetitiv, aspect constatat direct şi nemijlocit de către BEC, materiale de propagandă electorală, atunci persoanele fizice dobândesc calitatea de actori politici cu potenţial de influenţare a electoratului, activându-se, în sarcina titularilor postărilor, obligaţia etichetării respectivelor materiale în scopul atenţionării şi informării corecte a publicului cu privire la caracterul de material publicitar politic al postării, lipsa etichetării corespunzătoare calificând materialul ca având un conţinut ilegal”, a argumentat BEC.

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews