Primul-ministru Marcel Ciolacu, împreună cu o parte din miniștri, a discutat marți după-amiază cu delegația Congresului Statelor Unite, printre subiecte fiind parteneriatul de securitate transatlantic și includerea României în programul Visa Waiver.
Un comunicat de presă emis de la Palatul Victoria precizează că dialogul a fost un prilej de a oferi „o imagine clară și onestă” a importanței relației dintre România și Statele Unite, îndeosebi în domeniul securității.
„SUA rămân un aliat indispensabil în asigurarea securității în Europa. România este și va rămâne un pilon al coeziunii transatlantice pe Flancul Estic al NATO, cel mai apropiat, activ și predictibil aliat al Statelor Unite din regiunea Mării Negre. Parteneriatul transatlantic robust reprezintă un interes național esențial pentru România și acționăm pentru ca toate componentele lui să fie întărite. De la preluarea mandatului de prim-ministru, am construit o relație economică bilaterală foarte aplicată și am încredere că vom continua această abordare cu noua administrație americană”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Ce au spus americanii despre Visa Waiver
Premierul le-a spus congressmanilor americani că România susține ca membrii europeni ai NATO să-și mărească cheltuielile pentru apărare, menționând că țara noastră și-a respectat pentru al nouălea an consecutiv angajamentul de a aloca cel puțin 2% din PIB în acest scop.
De asemenea, s-a discutat despre aderarea României la programul Visa Waiver, premierul Marcel Ciolacu afirmând că țara noastră a îndeplinit criteriile necesare, „unele chiar au fost depășite”. Totodată, șeful guvernului român precizând că autoritățile de la București sunt dispuse să contribuie cu informații care să ajute la efortul SUA de securizare a frontierelor.
„Delegația Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de președintele Parteneriatului pentru Democrație al Camerei Reprezentanților, Vern Buchanan, a transmis mesaje de susținere a aderării României la Programul Visa Wiaver, în condițiile în care țara noastră a îndeplinit toate criteriile tehnice și a lucrat îndeaproape cu Ambasada SUA în acest sens. Reprezentanți ai ambelor partide, Republican și Democrat, au declarat că includerea în Programul Visa Waiver este un merit câștigat al României si vor face demersuri pentru ca acest program să devină activ pentru cetățenii români cât mai curând posibil”, se spune în comunicatul Guvernului.
Garanții date de Ciolacu
Un paragraf din document se referă indirect și la anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut și preocupările exprimate de oficiali americani în legătură cu acest subiect.
„Prim-ministrul Marcel Ciolacu a evidențiat angajamentul ferm al Guvernului de a apăra democrația, orientarea euro-atlantică a României, de a asigura corectitudinea și transparența proceselor democratice, precum și de a garanta libertatea de exprimare”, se spune în paragraful respectiv.
Din delegația Congresului SUA au făcut parte: Vern Buchanan (Republican – Florida), Dina Titus (Democrat – Nevada), Lloyd Doggett (Democrat – Texas), Ted Lieu (Democrat – California), Neal Dunn (Republican – Florida), Ilhan Omar (Democrat – Minnesota), Anna Paulina Luna (Republican – Florida) și Andy Ogles (Republican – Tennessee).
Din partea Guvernului, împreună cu premierul Marcel Ciolacu au mai participat la întrevedere vicepremierul Marian Neacșu, vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Afacerilor Externe, Emilian-Horațiu Hurezeanu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ștefan-Radu Oprea.
Înainte de întâlnirea de la Palatul Victoria, delegația Congresului SUA a avut întrevederi cu președintele interimar Ilie Bolojan și cu parlamentari români.
Articol preluat de pe: Politic Hotnews