Doar 31 de angajați au diplome în specializarea IT&C din cei peste 250 de angajați ai Autorității pentru Digitalizarea României, responsabilă de sisteme IT precum Ghișeul.ro și Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). În curând, ADR va gestiona alte 30 de aplicații IT din cloudul privat guvernamental și, din lipsă de experți, cere ajutorul guvernului: o nouă structură cu specialiști în cloud angajați pe o perioadă de 7 ani.
Autoritatea care va gestiona sistemele IT din cloud duce lipsă de expertiză și IT-iști
Un proiect de OUG lansat recent în consultare publică vizează printre altele crearea unei noi structuri la nivelul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Unitatea Centralizată pentru Cloud și Tehnologii Avansate, cu specialiști în afara organigramei, în care să fie angajați maxim 30 de specialiști în tehnologii de cloud, tehnologii avansate, tehnologia informației și comunicațiilor, managementului de proiecte TIC și al transformării digitale.
Motivul? Autoritatea nu are expertiză în acest domeniu și nici specialiști IT ori bani pentru salarii competitive la nivelul pieței.
„Lipsa experienței anterioare în administrarea și dezvoltarea infrastructurilor și serviciilor de cloud la scară largă, nevoia de a dezvolta rapid capacitățile tehnice și organizaționale necesare pentru a gestiona eficient Cloudul privat guvernamental (CPG), lipsa expertizei profesionale specifice, lipsa factorilor financiari motivanți sunt elementele care stau la baza introducerii acestor prevederi. Un alt aspect este orizontul de timp în care trebuie realizată administrarea CPG, ținând cont că începând cu luna decembrie 2024 componenta de cloud dedicat a CPG este deja livrată, instalată și operațională și care este pregătită să găzduiască sistemele/aplicațiile informatice ale instituțiilor publice care sunt prevăzute a fi migrate, prin Investiția 2, Componenta 9 din PNRR”, se arată în nota de fundamentare.
Aceștia vor fi angajați pe o perioada de 7 ani.
Performantele acestora vor fi evaluate periodic la fiecare șase luni, contractele acestora de muncă putând înceta dacă nu îndeplinesc indicatorii de performanță.
Cei 30 de experți IT vor gestiona și celelalte sisteme informatice ale ADR
Deși urgența este dată de lipsa experienței în gestionarea cloudului privat guvernamental, atribuțiile noii structuri vizează toate sistemele IT gestionate de ADR:
„UCCTA desfășoară activități pentru administrarea și gestionarea aplicațiilor, platformelor finanțate din PNRR, fondurile aferente politicii de coeziune și alte surse de finanțare, astfel: Cloudului Privat Guvernamental (CPG), Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice (SEAP), Platforma Software Centralizată pentru Identificare Digitală (ROeID), Platforma Națională de Interoperabilitate(PNI), Portalul Digital Unic al României (PDURo), Sistemul Electronic Național de Plăți (GHISEUL.ro) și alte sisteme/platforme/aplicații informatice necesare pentru digitalizarea serviciilor publice ale României”, se arată în proiectul de OUG.
Doar 12% din angajații ADR sunt IT-ști cu acte în regulă. Cum justifică președintele ADR această situație
Numărul mic de angajați cu pregătire în domeniul IT&C în cadrul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) a ieșit la iveală în luna februarie din acest an, când în urma unor căderi de tensiune, toate sistemele IT gestionate de autoritate nu au mai putut fi accesate mai multe zile de cetățeni.
Conducerea ADR a fost chemată la audieri în Parlament. Cu această ocazie, membri USR au postat un video în care președintele ADR afirma că doar 25 din cei 250 de angajați ai ADR au studii de specialitate, iar un alt oficial spunea că doar 10-12 persoane care asigura partea tehnica au studii de specialitate IT.
HotNews.ro a solicitat acum Autorității să prezinte situația exactă a numărului de angajați care au studii de specialitate și să explice această situație.
„În cadrul Autorității pentru Digitalizarea României își desfășoară activitatea în prezent 253 angajați dintr-un total de 297 posturi aprobate, dintre care 31 au diplomă în specializarea IT&C activând în diverse structuri. Subliniem faptul că „tehnic” nu înseamnă doar programatori, dezvoltatori software sau administratori IT.
În cadrul ADR sunt angajați specialiști cu expertiză avansată în aspectele tehnice de reglementare politici publice, monitorizare și control, a căror participare la activitatea instituțională atât în relația cu administrația publică la nivel național, cât și cu reprezentanții Comisiei Europene, este la fel de semnificativă”, a declarat pentru HotNews.ro Dragoș Vlad președintele ADR.
Salariile mici, principalul motiv pentru lipsa de IT-ști în instituțiile publice
În ceea ce privește salarizarea personalului intern, ADR spune că salariile sunt stabilite conform Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare între 7935 lei până la 12594 lei.
„După cum cunoașteți, una dintre problemele cu care se confruntă instituțiile publice este lipsa personalului specializat în domeniul IT&C. Principalul motiv pentru care instituțiile nu pot atrage specialiști IT&C este nivelul scăzut de salarizare. Pentru a putea angaja astfel de specialiști, ADR trebuie să ofere un nivel de salarizare la nivelul companiilor din mediul privat”, susține Dragoș Vlad, președintele ADR.
Drept urmare, în proiectul de OUG a fost luat în calcul și acest aspect. Pentru cele 30 de posturi de specialiști în cloud, „ADR va putea oferi salarii cuprinse între 2 salarii medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și până la maxim 6, în funcție de nivelul de specializare și experiență.
Procedura de selecție pentru posturile vacante va putea începe după ce actul normativ va fi aprobat și publicat în Monitorul Oficial al României.
Cum se împart posturile la Autoritatea de Digitalizare
Datele ADR transmise HotNews.ro arată că din totalul de 297 de posturi, Direcția generală OIPSI, care gestionează programele cu finanțare europeană, are cele mai multe posturi – 125.
Pentru gestionarea sistemelor IT sunt prevăzute 70 de posturi, astfel: Direcția Transformare Digitală cu 23 posturi, Direcția Suport Aplicații cu 28 de posturi, împreună cu Serviciul PCUe cu 11 posturi, respectiv Compartimentul interoperabilitate cu 8 posturi sunt responsabile de activități operaționale tehnice, respectiv de asigurarea bunei funcționări a sistemelor electronice naționale aflate în gestiunea ADR, precum Ghișeul.ro, SEAP, SAET, PCUe, Platforma e-Guvernare, precum și noile platforme ROeID și nodul eIDAS al României.
Angajații din cadrul Serviciului Juridic și Contencios Administrativ, Serviciului Economic și Administrativ, Serviciului Management Resurse Umane, Achiziții Publice, Audit Intern, Informații Clasificate, GDPR și Compartimentul Comunicare Publică asigură sprijin de specialitate în activitatea curenta ADR cu un total de 66 posturi.
Alte 11 posturi sunt la Serviciul Societatea Informațională care elaborează propuneri de acte normative, 13 posturi sunt la Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene, care asigură interfața cu organismele și instituțiile internaționale și alte 12 posturi la Serviciul Programe și Proiecte care monitorizează proiectele IT.
Separat, ADR mai spune că, pentru buna funcționare a platformelor IT, mai beneficiază de suportul a 30 de angajați din cadrul unităților organizate în afara organigramei.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie