Guvernul aprobă în ședința de miercuri proiectul de hotărâre privind voucherele de vacanță acordate bugetarilor. „Aprobăm azi și normele de accesare a voucherelor de vacanţă, cu un mecanism simplu de decontare”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
„Practic, beneficiarii vin cu o declaraţie pe proprie răspundere că au pus de la ei 800 lei, că au folosit cei 800 lei de la Guvern şi aduc o factură de minimum 1.600 lei care să fie decontată”, a precizat premierul.
Potrivit ministrului Economiei Bogdan Ivan, declarația pe proprie răspundere se va face ulterior, după ce se aduce factura pentru folosirea unui pachet turistic. ‘E același mecanism ca și până acum, doar că diferența este că beneficiarii vor avea aceleași taxe aferente celor 800 lei, nu aferente sumei de 1.600 lei, ca la edițiile anterioare’, a declarat, marți, ministrul economiei, potrivit Agerpres.
Acesta a spus că speră ca hotărârea să fie aprobată „într-o formă cât mai simplă, în care oamenii să vină pe bază de declarație pe proprie răspundere că au pus ei cofinanțarea de 800 lei, au folosit cei 800 lei din partea Guvernului și aduc o factură de minimum 1.600 lei care să ateste acest lucru”.
Salariul net nu trebuie să depășească 8.000 lei
Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.
Conform proiectului privind Normele metodologice pentru acordarea voucherelor de vacanță, pentru anul 2025, salariații din instituțiile publice care îndeplinesc condițiile din ordonanța de urgență și optează pentru acordarea voucherelor de vacanță își exprimă în scris angajamentul de a le utiliza pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei și de a suporta suma de 800 lei din fonduri proprii, potrivit formularului prevăzut ca model în anexa proiectului.
Documentul mai prevede că unitățile emitente încheie contracte numai cu unitățile afiliate care dețin licență de turism sau certificat de clasificare, după caz, emise de autoritatea administrației publice centrale responsabilă în domeniul turismului și care sunt valabile la data încheierii contractului.
Pentru a beneficia de vouchere, în acest an, condiția esențială este ca salariul net din luna anterioară acordării acestora să nu depășească pragul de 8.000 de lei.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie