Banca Centrală Europeană a redus joi rata dobânzii de referință cu un sfert de punct, la 2,25%, pregătindu-se astfel pentru consecințele economice care ar decurge din războiul comercial declanșat de președintele american Donald Trump.
Reducerea de joi, care duce costul împrumuturilor la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, era așteptată de analiști, după anunțul lui Trump privind tarifele majore pentru majoritatea partenerilor comerciali ai SUA, pe 2 aprilie, scrie Financial Times.
Reducerea BCE din această săptămână este a șaptea reducere de când BCE a declanșat ciclul de relaxare, în iunie anul trecut, iar experții se așteaptă la încă cel puțin două reduceri suplimentare de un sfert de punct până la sfârșitul acestui an.
Trump s-a răzgândit aparent de la introducerea de taxe vamale săptămâna trecută, amânându-le cu 90 de zile, dar bancherii centrali susțin că politicile sale protecționiste ar putea fi un șoc economic negativ pentru zona euro.
BCE se confruntă deja cu o creștere mai lentă și presiuni inflaționiste scăzute. În martie, banca centrală a redus prognoza de creștere economică pentru 2025 pentru zona euro la 0,9% – a șasea reducere consecutivă.
Inflația a scăzut luna trecută la 2,2% – cu puțin peste ținta de 2% a BCE, dar creșterea cheltuielilor finanțate pe datorie a Germaniei ar putea induce presiuni inflaționiste.
Ce înseamnă asta pentru românii cu credite în euro
Pentru românii cu rate la credite în euro cu dobândă variabilă, asta se va traduce într-o ușoară scădere a acestor rate.
Impactul reducerii ratelor de dobândă va fi resimțit diferit de către clienții băncilor, în funcție de tipul de contract (ne referim la contractele de credit în euro cu dobândă variabilă, cele cu dobândă fixă nefiind afectate).
De regulă, băncile își actualizează dobânda la credite la 3 sau la 6 luni în funcție de contractul pe care îl are fiecare. La următoarea actualizare va fi încorporat noul nivel al dobânzii, iar ratele ar putea scădea marginal.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie