Așezat pe trotuar în fața unei bănci din centrul Damascului, fața lui Abu Fares este uzată de epuizare în timp ce așteaptă să-și încaseze o mică parte din pensie.
„Sunt aici de patru ore și nu am apucat să-mi scot pensia”, a spus bărbatul de 77 de ani, care nu a dorit să-și dea numele complet, scrie presa siriană.
„Bancomatele nu au bani suficienți , iar cozile sunt lungi”, a continuat el.
De la răsturnarea președintelui Bashar al-Assad în decembrie anul trecut, Siria s-a chinuit să iasă din urma a aproape 14 ani de război civil, iar sectorul său bancar nu face excepție.
Decenii de sancțiuni pedepsite impuse dinastiei Assad – pe care noile autorități încearcă să le ridice – au lăsat aproximativ 90% dintre sirieni sub pragul sărăciei, potrivit Națiunilor Unite.
Criza de lichiditate a forțat autoritățile să limiteze drastic retragerile de numerar, iar o mare parte a populației are mari dificultăți în a-și retrage banii.
Înainte de înlăturarea sa, aliatul cheie al lui Assad, Rusia, deținea monopolul tipăririi bancnotelor. Noile autorități au anunțat o singură dată că au primit un transport de bancnote de la Moscova de la răsturnarea lui Assad.
Într-o țară cu aproximativ 1,25 milioane de angajați din sectorul public, funcționarii publici trebuie să stea la coadă la una dintre cele două bănci de stat sau bancomate afiliate pentru a face retrageri, plafonate la aproximativ 200.000 de lire siriene, echivalentul pe piața neagră a 20 de dolari pe zi.
În unele cazuri, trebuie să-și ia o zi liberă doar pentru a retrage banii. „Sunt oameni bolnavi, bătrâni… nu putem continua așa”, a spus Abu Fares.
„Dezactivăm bancomatele la sfârșitul zilei de lucru”
„Există o lipsă clară de numerar, iar din acest motiv dezactivăm bancomatele la sfârșitul zilei de lucru”, a declarat pentru AFP o angajată a unei bănci private, preferând să nu-i dea numele.
O coadă de aproximativ 300 de persoane se întinde în exteriorul Băncii Comerciale a Siriei. Unii stau direct pe pământ.
Afraa Jumaa, un funcționar public, a spus că cheltuiește cei mai mulți bani pe care îi retrage pe biletele de călătorie pentru a ajunge la bancă și apoi, acasă.
„Condițiile sunt dificile și trebuie să ne retragem salariile cât mai repede posibil”, a spus bărbatul de 43 de ani.
„Nu este normal să petrecem zile întregi pentru a retrage sume mici”.
Moneda locală a scăzut în valoare de când a izbucnit războiul civil în 2011, înainte de care dolarul era evaluat la 50 de lire siriene
Economistul Georges Khouzam a explicat că vânzătorii de valută – a căror activitate a fost interzisă în timpul lui Assad – „au redus în mod deliberat fluxurile de numerar în lire siriene pentru a provoca fluctuații rapide pe piață și a obține profit”.
Muntaha Abbas, o funcționară publică în vârstă de 37 de ani, a fost nevoită să se întoarcă de trei ori pentru a-și retrage întregul salariu de 500.000 de lire siriene
„Există o mulțime de bancomate în Damasc, dar foarte puține funcționează”, a spus ea.
După cinci ore, ea a reușit în sfârșit să retragă 200.000 de lire siriene.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie