Sezonul 7 din serialul SF „Black Mirror” a intrat pe Netflix pe 10 aprilie și aduce în fața spectatorilor scenarii și povești care, în 2025, nu par deloc imposibile. Într-un episod, de exemplu, viața unei femei e salvată cu ajutorul tehnologiei dezvoltate de o companie privată. Dar, ca în orice relație exclusiv privată, există întotdeauna și costuri neașteptate.
- HotNews a realizat un interviu cu creatorul și scenaristul seriei, Charlie Brooker, și cu producătoarea Jessica Rhoades, despre impactul pe care-l poate avea tehnologia în viața noastră, dar și despre cum putem să ne protejăm și să o folosim în avantajul nostru.
Serialul SF „Black Mirror”, încă de la lansarea lui în 2011, și-a propus să răspundă la o serie de întrebări pe care oamenii le au despre impactul tehnologiei asupra vieților noastre.
Sezonul 7, așa cum a declarat la un moment dat creatorul acestuia, Charlie Brooker, se apropie de „rădăcinile originale” ale seriei. Cele șase episoade se detașează de genul horror și, mai degrabă, contrariază, fascinează sau emoționează. Dar, cel mai mult, vor să-și pună telespectatorii pe gânduri și să se întrebe: care sunt șansele să trăiesc asta în viitorul apropiat?
Awkwafina, Paul Giamatti, Rashida Jones, Issa Rae, Paul G. Raymond și Tracee Ellis Ross sunt doar câțiva dintre actorii care fac parte din distribuția show-ului.
Noul sezon aduce și o premieră, și anume primul episod-sequel al seriei, care revine la universul „USS Callister”, unul dintre cele mai populare episoade din sezonul patru, care spune povestea unui executiv care clonează versiuni AI ale colegilor săi, pentru un joc video.
Mai puțin horror, mai multă tehnologie
Charlie Brooker recunoaște, într-un interviu Netflix, că „sezonul trecut a avut clar o tematică horror în proporție de 100%, și asta a fost intenționat. Pentru mine, ca scenarist, a fost ca un fel de curățare a paletei, foarte necesară, mai ales că multe dintre acele episoade au fost scrise în timpul pandemiei, și spre finalul pandemiei eram sătul de tehnologie — petrecusem prea mult timp pe Zoom sau uitându-mă la copiii mei cum joacă Roblox.
Așa că sezonul acesta (n.r.- sezonul 7) pare, într-un fel, o întoarcere la ceea ce am putea numi Black Mirror original — cu teme legate de tehnologia viitorului apropiat, o notă satirică și comentariu social presărat peste toate. Dar e și o evoluție — serialul își propune mereu să fie ambițios. De obicei combinăm povești accesibile, realiste, care par coșmaruri personale, cu episoade mai epice.”
Fiecare episod din noua serie introduce spectatorii într-un univers distopic, în timp ce subliniază teme importante ale societății actuale, de la capitalism, la efectele bullying-ului. Interesant mi se pare că poveștile create de Booker nu ne arată doar impactul negativ al tehnologiei, ci mai mult pun accent pe modul în care oamenii ajung să o folosească.
Un episod care ne trezește frisoane
De exemplu, în episodul „Common People”, cunoaștem un cuplu de oameni absolut normali cărora viața li se schimbă fundamental după ce soția, Amanda, ajunge să aibă o urgență medicală. Pentru a o salva, Mike, soțul ei, semnează un contract cu o companie de tehnologie, care-i promite să o facă bine, însă nu fără consecințe.
Încet și sigur, bunăstarea Amandei depinde de banii pe care familia trebuie să-i dea corporației. Background-ul distopic devine foarte familiar și suntem puși față în față cu efectele unui mercantilism, în cel mai crud mod posibil. Putem să ne gândim la companiile farma care dețin tratamente pentru anumite boli, la costuri pe care oamenii de rând nu și le pot permite pentru a se salva.
Un alt episod remarcabil este „Hotel Reverie”, în care Issa Rae și Emma Corrin interpretează un cuplu într-o poveste care explorează utilizarea inteligenței artificiale în industria cinematografică. Practic, urmărim un univers unde actori reali, cu ajutorul tehnologiei, pot fi introduși în lumea unor filme vintage și pot interacționa cu personajele de acolo.
Episodul „Plaything”, pe de altă parte, ne propune un exercițiu de imaginație familiar și anume cazul în care cineva are grijă de o formă de viață artificială, așa cum ne jucam noi în copilărie cu Tamagotchi.
Brooker obișnuia să scrie cronici de jocuri video pentru reviste gen PC Zone. Așa cum spune celor de la Netflix, la un moment dat, a avut de scris despre un joc intitulat „Creature”, unde utilizatorul trebuia să aibă grijă de o formă de viață artificială.
„Pentru mine, episodul acesta este parțial un comentariu despre inteligența artificială și viața artificială, dar și despre ceea ce proiectezi tu, ca om, asupra acestor lucruri. Îmi amintesc că aveam un Tamagotchi și e uimitor cât de repede ajungi să te atașezi de el.
L-am uitat într-un buzunar de la o pereche de blugi și a ajuns în mașina de spălat, a fost fiert și a murit, și chiar am simțit remușcare sinceră, m-am simțit îngrozitor, ca și cum aș fi fiert un hamster de viu.
De asemenea, am citit odată un articol despre cineva care avea un joc, fie Civilization, fie SimCity, pe un computer vechi din anii ’90, dar l-a ținut pornit timp de două decenii, fără întrerupere, și practic a început să o ia razna”, zice el. Episodul ridică întrebări importante despre influența tehnologiei asupra comportamentului uman.
Charlie Brooker a lucrat cu producătoarea Jessica Rhoades pentru noul sezon. „În Black Mirror există multă varietate — cu toate lucrurile diferite care se întâmplă, poate deveni destul de haotic. E o sarcină uriașă să aduni laolaltă toate aceste tonalități diferite, să le ții sub control și să le ții minte pe toate. Jessica poate „vedea prin Matrix” și reușește să navigheze printre toate piesele în mișcare fără să se înece. Nimic nu o ia prin surprindere. E genul de persoană care spune „bine, cum facem să se întâmple asta”, în loc de „sună complicat”.
Cred că avem seturi de abilități diferite în sensul ăsta. Creierul meu sare de la un subiect la altul, de la o poveste la alta — ceea ce e aproape un dezavantaj. Dar ea nu doar că reușește să gestioneze asta perfect, ci chiar face din haos punctul forte al serialului. Există un punct maxim, undeva la jumătatea procesului, când toate episoadele sunt vii în felul lor — e ca și cum ai lucra la șase seriale simultan”, a spus creatorul seriei pentru Netflix despre colaborarea cu ea.
În interviul acordat Hotnews, Brooker și Rhoades au vorbit despre noul sezon, așteptările lor, dar și despre probabilitatea ca unele episoade să devină o realitate în viitor.
„Ne uităm la prezent și venim cu o poveste bazată pe el”

-Am simțit diferit noul sezon, față de cel trecut. Putem să vedem impactul negativ al tehnologiei, dar și modul în care oamenii ajung să o folosească. Cu toate astea, există și multă emoție. Ce v-ați dorit să demonstrați cu noile episoade și cum v-ar plăcea să ajungă la public?
– Charlie Brooker: Exact cum ai spus. Cred că, în mod evident, avem câteva episoade în sezonul ăsta, de fapt, toate cele șase povești sunt foarte mult axate pe tehnologie — în sensul clasic „Black Mirror.”
Fiecare episod e despre o tehnologie care apare și pare uimitoare, dar care apoi răstoarnă viața cuiva, uneori în bine, alteori în rău. Și cred că ai dreptate când spui că uneori avem episoade care te lovesc direct în plex și care, sperăm, te tulbură.
Dar alteori încercăm să obținem și alt tip de reacții emoționale. Avem câteva episoade melancolice, unele cu tentă romantică, și destul de multe în care se simte tristețea sau un soi de amărăciune. „Reflectiv” e un termen bun și potrivit pentru Black Mirror.”
– Chiar și în prezent, tehnologia pare destul de înspăimântătoare. Credeți că există șanse să trăim un scenariu din noul sezon?
– Charlie Brooker: Ei bine, cred că asta se întâmplă pentru că, de cele mai multe ori, ceea ce facem este să ne uităm la prezent și să venim cu o poveste bazată pe el. Povestea vine mai întâi, nu încerc neapărat să prezic viitorul, ci să spun o poveste captivantă. Dar, da, probabil că sunt câteva lucruri în sezonul ăsta care par la doar trei săptămâni distanță de realitate.
Jessica Rhoades: Uită-te, de exemplu, la 23andMe (n.r. site de testare genetică) — când am lansat „USS Callister”, oamenii se întrebau: „Cine ar da ADN-ul său?” Și apoi toată lumea, inclusiv mama mea, s-a grăbit să trimită mostre la 23andMe. Și acum toți încearcă să-și șteargă datele cât mai repede.
Charlie Brooker: Dar e prea târziu. Ne vom trezi într-o închisoare digitală. Cu toții. (râde) Cât despre care episod e cel mai probabil să devină realitate? Nu știu dacă vreau să spun, sincer. Dar poate „Common People.” Nu m-ar surprinde dacă o astfel de tehnologie ar deveni disponibilă. Sau poate „Hotel Reverie”, cine știe? Se întâmplă multe acolo. Sau „Plaything” – poate că e deja real, dar nu știm încă. Poate undeva, într-o cameră, cineva experimentează deja asta. Așa că da, nu pot să zic cu certitudine. Vom afla în viitorul apropiat.
„Problema apare, de regulă, din cauza fragilităților umane, a slăbiciunilor sau erorilor umane”
– Cum credeți că ar trebui să ne raportăm la tehnologie? Ar trebuie să ne fie frică de ea sau încă putem fi optimiști?
– Charlie Brooker: Un optimism precaut? Adică, atunci când oamenii spun că serialul e despre cum tehnologia e rea, eu cred că nu e corect. Pentru că, sincer, sunt foarte pro-tehnologie. N-ai putea face meseria asta dacă n-ai fi, te-ar înnebuni. Și, de fapt, în povești, tehnologia e de obicei un instrument util, care îndeplinește un scop incredibil, miraculos chiar, iar problema apare, de regulă, din cauza fragilităților umane, a slăbiciunilor sau erorilor umane. Asta trebuie să avem în vedere: propriile noastre vulnerabilități. Dar, în același timp, putem să ne și felicităm – tot noi, oamenii, am inventat aceste lucruri, deci suntem destul de buni la asta.
– Ce credeți că putem învăța din noul sezon „Black Mirror”?
– Jessica Rhoades: Renunță la telefon din când în când.
Charlie Brooker: Nu pune lichide fierbinți lângă computere – asta e una. Citește termenii și condițiile când te înscrii pe o platformă. Fii drăguț cu personajele din jocurile video. Poate ai grijă de ADN-ul tău. Ce alte lecții ar mai fi? Ține mai multe fotografii în cutii de pantofi. Da.
Articol preluat de pe: Hotnews Life