Alegerea unui nou papă se face numai în cazul morţii celui actual sau dacă acesta îşi dă demisia. Procesul este unul destul de complicat. În timp ce credincioşii stau cu ochii pe celebrul coş de fum pentru a vedea dacă a fost sau nu ales un nou papă, conclavul format din 120 de cardinali trebuie să-l voteze pe cel care va ajunge în fruntea Vaticanului.
Termenul „coclav” provine din expresia latină „închis cu cheia” şi exact acest lucru se întâmplă. Practic, potrivit tradiţiei, cardinalii se izolează în Capela Sixtină, unde primesc mâncare şi apă printr-o uşiţă rotativă şi de unde nu ies până când nu se alege un nou papă, scrie adevarul.ro. Doar cardinalii sunt eligibili pentru participa la alegerea unui nou papă.
Se organizează două runde de alegeri, buletinele de vot fiind anonime şi având imprimat cuvântul „eligo”, adică „aleg”. Pentru a deveni papă este necesar ca respectivul candidat să obţină două treimi plus unu din voturile cardinalilor prezenţi.
În cazul în care nu se obţine majoritatea, buletinele de vot sunt arse într-o sobă, iar peste ele este adăugat un praf special care face ca fumul să devină negru, consemnul pentru cei care aşteaptă în piaţa San Pietro că nu a fost încă ales un nou papă.
Dacă se obţine majoritatea din primul tur al alegerilor, se repetă acelaşi procedeu, numai că de această dată fumul al va da de ştire că a fost desemnat un nou papa la Vatican.
După acest moment, un cardinal iese în balconul Catedralei şi rosteşte celebra sintagmă „Habemus Papam”.
Noile reguli, stabilite începând cu anul 1996, impuse de Papa Ioan Paul al II-lea, le permit cardinalilor care doresc să stea într-un hotel construit chiar lângă Catedrala „San Pietro”. Potrivit acestora, dacă procesul de alegere durează mai mult de două săptămâni, candidatul care obţine 50%+1 va fi desemnat papă.
Noul papă va putea, potrivit tradiţiei, să îşi aleagă numele pe care îl va purta în perioada pontificatului său, având ca opţiuni numele unui predecesor sau al unui sfânt. Regula spunee că el trebuie să-şi aleagă numele imediat ce a fost ales de către cardinalii reuniţi în Conclav, pentru a fi proclamat în faţa mulţimii adunate în piaţa din Roma după rostirea sintagmei „Habemus Papam”.
Articol preluat de pe: Realitatea Extern