Trezitul din somn noaptea pentru a merge la toaletă poate părea ceva firesc, normal, mai ales în situația unui consum mai mare de lichide spre finalul zilei. Sunt însă și persoane care, oricât s-ar strădui să-și adapteze aportul de lichide de-a lungul unei zile, ajung să meargă noaptea la toaletă chiar de mai multe ori.
Persoanele care se confruntă cu urinare noaptea (nicturia) pot avea și alte manifestări la nivelul aparatului urinar, printre care incontinența urinară, un volum crescut de urină (poliuria), durerile la urinare (disuria) sau urinare frecventă (polakiuria).
Nicturia este un simptom care se poate regăsi în multe boli ale aparatului urinar. Printre cele mai întâlnite afecțiuni se numără infecția urinară (cistita acută, cistita cronică) și adenomul de prostată. Însă nicturia poate apărea și în vezica urinară hiperactivă, vezica neurogenă, cancerul de vezică urinară, cancerul de prostată sau diabetul insipid.
Într-un context nepatologic, femeia însărcinată se poate confrunta cu urinare noaptea, mai frecvent în trimestrul al treilea de sarcină, când uterul gravidei apăsă pe vezica urinară și capacitatea acesteia scade, deci și volumul urinar va fi mai mic iar urinările mai dese, inclusiv noaptea. În plus, întoarcerea venoasă este mai dificilă iar lichidul acumulat sub formă de edeme periferice drenează mai bine pe timpul nopții, când corpul stă întins și fluxul de sânge la nivel renal este mai bun.
Același mecanism de apariție a urinărilor nocturne prin drenajul mai bun din timpul nopții apare și în situația unei insuficiențe venoase cronice, cu varice la nivelul membrelor inferioare, sau în insuficiența cardiacă. În afecțiunile aparatului cardiovascular, când uneori este necesară utilizarea de diuretice, acestea trebuie să fie administrate în prima parte a zilei, altfel vor determina numeroase urinări nocturne.
Atunci când urinarea în timpul nopții devine frecventă, trebuie efectuat un consult la urologie, pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător. La SANADOR, pacienții au acces
la consulturi de specialitate și investigații specifice, realizate cu echipamente performante, pentru diagnosticul corect al afecțiunilor urologice, inclusiv al nicturiei.
În cazul unor urgențe urologice, pacienții se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din București, care funcționează cu 26 de linii de gardă, inclusiv linie de gardă de urologie.
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Sanatate