Podul de la Brăila intră în reparații “cu lopata”. Este pentru cincea oară când se toarnă un nou covor asfaltic, după mai puțin de doi ani de la inaugurare

Miercuri, 23 Aprilie 2025, ora 12:43

417 citiri

De la inaugurare, podul a fost reparat de cinci ori FOTO Facebook/CNAIR

Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila a intrat, din nou, în reparații, traficul desfășurându-se de luni, 14 aprilie, pe o singură bandă. În lucru se află sensul de mers Brăila – Tulcea, unde muncitorii au început operațiunea de decopertare a asfaltului, urmând ca suprafața să fie recondiționată cu o nouă rețetă de mixtură bituminoasă.

Potrivit unor surse citate de publicația Obiectiv Vocea Brăilei, „operațiunea de decopertare a căii 1 de circulație se face doar parțial mecanic, folosindu-se și muncă manuală pentru a se proteja folia de legătură dintre tablier și mixtura asfaltică”.

Această măsură vine în urma problemelor apărute în toamna trecută, când, „la reasfaltarea căii 2 de rulare, pe sensul Tulcea – Brăila, s-a lucrat fără menajamente și a fost degradată acea folie, iar înlocuirea ei a costat foarte mult”.

Asfalt testat în Italia

Reasfaltarea manuală, însă, vine cu un cost de timp: „decopertarea manuală mărește durata operațiunii de reasfaltare a căii 1 Brăila – Tulcea, acesta fiind motivul pentru care circulația pe pod va fi reluată în condiții normale abia în prima decadă a lunii iunie”.

Necesitatea acestor lucrări vine din cauza rezistenței scăzute a mixturii folosite inițial, care a cedat în repetate rânduri. De altfel, „practic, este a cincea oară când se toarnă un nou covor asfaltic, iar de data aceasta se pare că s-a găsit formula câștigătoare”. Noua mixtură bituminoasă este testată într-un laborator din Italia și promite o rezistență superioară, inclusiv la traficul greu.

Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a declarat că „s-a dorit să se vadă cum se comportă noua formulă asfaltică peste iarnă și s-a comportat bine. Este o formulă mai dură, spun constructorii, iar riscul să se fisureze ar fi fost mai mare iarna, când temperaturile sunt scăzute, decât vara, pe temperaturi înalte”.

Oficialul CNAIR a mai precizat: „Pentru că s-a comportat bine pe timpul iernii, acum s-a trecut la asfaltare pe calea 1 de rulare. S-a așteptat să se încălzească afară, să fie temperaturi pozitive, pentru că, pe temperaturi negative, exista riscul să nu prindă hidroizolația și asfaltul, apoi o luăm de la capăt, că nu s-au respectat condițiile și a cui o fi vina. Și, ca să nu mai existe niciun fel de dubiu, le-am spus așa: domnilor, când vremea vă permite, vă apucați de treabă! Dacă se mai strică asfaltul, e clar vina voastră, nu mai puteți invoca vremea, condițiile meteo nefavorabile sau alte lucruri. Constructorul spune că această rețetă de asfalt va rezista și nu vom mai avea problemele de până acum, că se va comporta astfel la traficul rutier, inclusiv traficul greu, iar la vară nu vom mai avea deformările pe care le-am avut până acum”.

Trafic deviat

Pe durata lucrărilor, traficul rutier este deviat pe sensul Tulcea – Brăila, care va fi deschis în ambele direcții până la finalizarea intervenției, estimată pentru începutul lunii iunie.

Podul de la Brăila, cel mai important proiect de infrastructură postdecembrist, inaugurat în iulie 2023, a fost afectat în mod constant de probleme tehnice, printre care degradarea rapidă a asfaltului și defecțiuni la structura de rezistență. Noua rețetă asfaltică, testată în Italia, este considerată ultima soluție înainte ca CNAIR să tragă linie asupra modului în care a fost gestionat acest megaproiect.

Ți-a plăcut articolul?

Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com

EkoNews