FMI reface calculele pentru România: Populația va scădea cu circa un milion de persoane, datoria va ajunge la 75% din PIB, creșterea economică va fi mult mai lentă

Fondul Monetar Internațional (FMI) a înrăutățit previziunile privind creșterea economică în cele mai multe țări din cauza impactului pe care îl vor avea taxele vamale americane și a avertizat că escaladarea tensiunilor comerciale va încetini și mai mult avansul PIB-ului.

În cel mai recent raport ‘World Economic Outlook‘ (WEO), publicat de instituția financiară internațională, se estimează un avans al economiei mondiale de 2,8% în 2025 și de 3% în 2026, după ce în ianuarie se previziona o expansiune de 3,3% anul acesta și anul viitor.

Previziunile pentru România

Pentru România, estimările sunt următoarele:

  • Inflația medie va fi în acest an de 4,6%, urmând să scadă în 2025 la 3,1%
  • Șomajul va scădea de la 5,4% în acest an la 4,8% în 2030
  • Datoria guvernamentală va urca la 75% din PIB, în timp ce veniturile bugetare vor rămâne la 32-33% din PIB
FMI reface calculele pentru România: Populația va scădea cu circa un milion de persoane, datoria va ajunge la 75% din PIB, creșterea economică va fi mult mai lentă 3

PIB per capita va crește în următorii 5 ani la 51.000 dolari internaționali la paritatea puterii de cumpărare

gdp per capita
FMI reface calculele pentru România: Populația va scădea cu circa un milion de persoane, datoria va ajunge la 75% din PIB, creșterea economică va fi mult mai lentă 4

Populația va scădea într-un ritm consistent

population
FMI reface calculele pentru România: Populația va scădea cu circa un milion de persoane, datoria va ajunge la 75% din PIB, creșterea economică va fi mult mai lentă 5

FMI a numit raportul „o estimare de referință”, citând complexitatea extremă și fluiditatea din prezent

„Intrăm într-o nouă eră, deoarece sistemul economic global care a operat în ultimii 80 de ani este resetat”, le-a spus jurnaliștilor economistul șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.

Escaladarea severă a tensiunilor comerciale și nivelul ridicat al incertitudinilor privind politicile viitoare vor avea un impact semnificativ asupra activității economice la nivel global.

‘Este semnificativ și afectează toate regiunile lumii. Vedem o creștere mai redusă a economiei SUA, a zonei euro, a Chinei, dar și în alte părți ale lumii’, a explicat Gourinchas, într-un interviu acordat Reuters.

Acesta a adăugat: ‘Dacă se va ajunge la o escaladare a tensiunilor comerciale între SUA și alte țări, vor crește incertitudinea și volatilitatea de pe piețe, ceea ce va duce la înăsprirea condițiilor financiare. Efectele în ansamblu vor reduce și mai mult perspectivele privind creșterea economiei mondiale’.

Perspectivele de creștere globală pe termen mediu rămân mediocre, estimarea pe cinci ani situându-se la 3,2%

Instituția a înrăutățit previziunile prind creșterea comerțului global la 1,7%, jumătate din avansul înregistrat în 2024, reflectând accelerarea fragmentării economiei mondiale. Comerțul va continua, dar va costa mai mult și va fi mai puțin eficient, susține FMI, citând confuzia și incertitudinea privind locurile de investiții, de aprovizionare cu produse și de cumpărare a componentelor. ”Restabilirea predictibilității, claritatea din sistemul comercial, indiferent de forma acestuia, este critică”, se arată în raport.

FMI a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei SUA la 1,8% în 2025, de la 2,8% în 2024, și la doar 1,7% în 2026, pe fondul incertitudinilor politice și tensiunilor comerciale. În plus, a explicat Gourinchas, FMI se așteaptă acum ca inflația în SUA să ajungă la 3% în 2025, față de un nivel de 2% previzionat în ianuarie, în urma efectelor taxelor vamale.

Întrebat de impactul oricăror acțiuni ale Casei Albe de a-l înlocui pe președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, Gourinchas a răspuns că este ‘extrem de important’ ca băncile centrale să rămână independente, pentru a-și menține credibilitatea în ținerea sub control a inflației.

Economia zonei euro ar urma să încetinească la 0,8% în 2025 și la 1,2% în 2026, după ce FMI previziona în ianuarie un avans de 1% anul acesta și de 1,4% anul viitor. Excepția este Spania, care ar urma să înregistreze o expansiune de 2,5% anul acesta. Atenuarea reglementărilor fiscale și majorarea consumului, în urma creșterii salariilor, nu va ajuta prea mult Germania, consideră FMI. Cea mai mare economie europeană ar urma să înregistreze o creștere zero anul acesta și 0,9% în 2026.

Marea Britanie ar urma să înregistreze o expansiune de 1,1% în 2025, și de 1,4% în 2026, reflectând impactul taxelor vamale americane și consumul privat mai slab, apreciază FMI.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews