Invitat, într-o emisiune la Antena 3, să spună cu ce personaj istoric s-ar compara, Crin Antonescu l-a nominalizat pe Charles de Gaulle, precizând apoi că ia acest exercițiu ca o glumă. În continuare a făcut comparații similare pentru contracandidații săi, în mare parte mult mai puțin măgulitoare.
După ce l-a pomenit pe Charles de Gaulle, Antonescu a spus: „A fost încăpățânat așa cum încerc și eu, uneori, să fiu”.
Referindu-se la refuzul lui De Gaulle de a accepta armistițiul impus Franței de către Germania, după înfrângerea suferită în 1940, și plecarea generalului în Marea Britanie, Antonescu a adăugat: „A fost capabil să-și dedice acțiunea pol unor cauze care păreau fără șanse (…) A continuat să apere o anumită imagine privitoare la cultura și rolul Franței”.
Un alt motiv invocat de Antonescu a fost acela că De Gaulle și-a apărat crezul politic, iar atunci când francezii nu au fost de acord, nu a ezitat să cedeze puterea.
Invitat să facă o comparație între Elena Lasconi și un alt personaj istoric, candidatul coaliției a spus: „Maria Stuart. Asta e mai glumă, decât aia cu de Gaulle. Maria Stuart a fost un personaj tratat cu foarte multă lipsă de loialitate de apropiații și asociații ei politici, toțil bărbați. A fost o femeie puternică, luptătoare (…) Sper că Elena Lasconi va avea un sfârșit fericit, spre deosebire de Maria Stuart”, a comentat Antonescu, referindu-se la decapitarea reginei Scoției de către Elizabeth I, regina Angliei.
În cazul lui Victor Ponta, Antonescu l-a indicat pe Radu cel Frumos. „Era un frățior doar pe jumătate – genealogiile erau incerte în acea vreme – al lui Vlad Țepeș. Cum Țepeș era rău, turcii s-a gândit să dea un frățior instruit la Instabul și mai docil cu interesele lor”, a spus Crin Antonescu.
Mai dificil i-a fost să indice un corespondent pentru Nicușor Dan. „Asta chiar e greu. Oricât ai vrea să te joci. Să compar pe Nicușor Dan cu vreun conducător nu pot. Cu niciun fel de conducător. Au fost conducători ca Nicușor Dan, mulți, dar erau născuți regi. Un om care să ajungă să conducătir de felul lui Nicușor Dan chiar nu-mi imaginez (…) La curtea împăraților și puternicilor Romei erau tot felul de oameni iscusiți care, de obicei, erau greci. Sunt sigur că putea preda Euclid unui senator, dar nu putea fi senator, nu putea conduce armate. La Roma traficul era fluid, monumentele se spălau. Aveau până și apă caldă”, a spus Crin Antonescu.
În cazul lui George Simion, Antonescu a evocat diverșii impostori care au clamat că sunt membri ai familiei țarului, cu drept la tron, care s-au pus în fruntea unor revolte.
„Au existat în istoria Rusiei tot felul de haidamaci care erau folosiți în anumite scopuri: falsul Dimitrie, falsul Petru. Cam pe acolo îl văd pe George Simion, dar fără viitor”, a conchis Antonescu.
Articol preluat de pe: Politic Hotnews