Acționarii OMV Petrom, întruniți joi în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, au aprobat componența Consiliului de Supraveghere al companiei. Pentru prima dată de la privatizare, din totalul celor nouă membri ai Consiliului de Supraveghere, doar patru sunt angajați ai acționarului majoritar, compania austriacă OMV Aktiengesellschaft. De remarcat este și faptul că un român a primit cele mai multe voturi ale acționarilor, respectiv 99,8%.
Astfel, din totalul de nouă membri, trei sunt reprezentanții statului român, prin Ministerul Energiei: Teodora Preoteasa, consilier al prim-ministrului, Sorin Elisei, director în Ministerul Energiei, și Răzvan Nicolescu, membru independent, care a obținut cele mai multe voturi ale acționarilor (99,8%).
Elisei și Nicolescu au deținut și până acum funcția de membru în CS OMV Petrom, mandatele lor fiind reînnoite.
Dintre ceilalți membri ai CS, doar patru sunt angajați ai acționarului majoritar OMV: Alfred Stern (CEO OMV), Martijn Arjen van Koten, Borislav Gaso și Katja Tautscher.
Ceilalți doi membri, chiar dacă au fost propuși de OMV, sunt independenți și nu sunt angajați ai companiei austriece.
Christine Catasta este angajată a fundației Kattus Privatstiftung, iar Jochen Weise lucrează la Allianz Capital Partners (el a fost și până acum membru în CS).
Acționarii români dețin peste 44% din acțiunile OMV Petrom
Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom este un organism de guvernanță corporativă responsabil cu supravegherea activității Directoratului companiei. Acesta este format din nouă membri numiți de Adunarea Generală a Acționarilor pentru un mandat de patru ani.
La finele anului 2024, acţionarii români deţineau peste 44% din acţiunile companiei, din care statul român, prin Ministerul Energiei, 20,7%, iar 23,7% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti.
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 4,5% sunt deţinute de alţi investitori străini.
Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
AGA OMV Petrom a aprobat distribuirea de dividende-record de 2,8 miliarde de lei
Totodată, acționarii au aprobat distribuirea de dividende-record, în sumă de 2,8 miliarde de lei aferente anului financiar 2024.
Dividentul de bază are o valoare brută de 0,0444 lei/acțiune, rezultând un randament al acțiunii de 6,3%.
Dividendele se vor plăti începând cu 3 iunie 2025, către acționarii înregistrați la Depozitarul Central S.A. la data de 13 mai 2025.
Valoarea brută a dividendului de bază este cu 7,5% mai mare față de anul precedent, potrivit unui comunicat al companiei.
Valoarea totală a dividendelor pentru 2024 se ridică la 2,8 miliarde de lei, reprezentând 66% din profitul net și 43% din fluxul de trezorerie din activitatea de exploatare operațional ale Grupului OMV Petrom din 2024.
Din această sumă, aproximativ 1,2 miliarde de lei vor reveni acționarilor români, care dețineau la 31 decembrie 2024 peste 44% din acțiunile companiei.
Peste 570 de milioane de lei vor fi distribuite către statul român, care deține, prin Ministerul Energiei, 20,7% din acțiunile OMV Petrom S.A.
OMV Petrom a planificat investiții de 8,1 miliarde de lei în 2025
Adunarea Generală a aprobat și bugetul pe 2025 al OMV Petrom, care prevede investiții de aproximativ 8,1 miliarde de lei, în creștere cu peste 20% față de 2024.
Circa 70% din investițiile din 2025 vor fi direcționate către segmentul Explorare și Producție.
Sunt planificate etape importante în dezvoltarea Neptun Deep – un proiect strategic pentru OMV Petrom și pentru România: a început forajul sondelor de producție, platforma de producție este în construcție, se fabrică sistemele aferente infrastructurii subacvatice, se lucrează la construcția navei suport pentru operațiunile de producție, precum și la construcția stației de măsurare a gazelor naturale.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie