S-a schimbat curentul în mediul online: Noile parole care sunt mult mai greu de spart de către hackeri

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) trage un semnal de alarmă: parolele lungi și complicate nu mai sunt suficiente pentru a ne proteja datele personale în fața atacurilor tot mai sofisticate.

Deși până recent se credea că o parolă lungă, cu simboluri și combinații complicate, era cheia securității digitale, realitatea din 2025 arată că hackerii au metode mult mai rapide de a sparge astfel de coduri.

De ce nu mai ajută parolele interminabile

Tehnologia avansează rapid — inclusiv cea folosită de atacatori. Cu ajutorul inteligenței artificiale și al tehnicilor de “password cracking” automatizat, parolele, chiar și cele lungi sau complexe, pot fi sparte în doar câteva minute sau ore. Puterea de procesare a calculatoarelor moderne a crescut enorm, ceea ce înseamnă că profunzimea atacurilor brute-force (atacuri automate care încearcă toate combinațiile posibile) sunt mai greu de contracarat doar prin lungimea parolei, potrivit explicațiilor dintr-un articol din WallStreet Journal.

Ce soluții recomandă specialiștii IT

DNSC și experții în securitate cibernetică recomandă schimbarea paradigmei de protecție. Nu este suficient să ai o parolă “complicată”, ci trebuie să folosești un manager de parole și autentificare multifactor (MFA).

Un manager de parole creează, stochează și introduce automat parole unice și imposibil de reținut pentru fiecare cont în parte. Astfel, utilizatorii nu mai trebuie să inventeze și să memoreze zeci de combinații complicate, ceea ce scade riscul de a folosi parole slabe sau de a le reutiliza.

Este esențial să folosim parole lungi, dar generate aleatoriu și stocate în siguranță într-un manager specializat. Autentificarea multifactor adaugă un strat suplimentar de securitate, aproape imposibil de păcălit de un atacator obișnuit,” explică pentru DNSC expertul în securitate cibernetică Andrei Țugui.

Ce greșeli fac cel mai des utilizatorii:

  • Aleg parole inspirate din nume, date de naștere sau cuvinte uzuale;

  • Reutilizează aceeași parolă la mai multe conturi;

  • Nu activează autentificarea în doi pași;

  • Nu actualizează parolele compromițute sau vechi.

Concluzia:
Într-o eră în care parolele pot fi sparte aproape la fel de repede cum sunt create, securitatea digitală reală nu mai înseamnă doar parole lungi, ci și soluții inteligente de protecție, cum ar fi managerii de parole și autentificarea multifactorială.

Așa cum spun specialiștii citați de DNSC și publicația internațională IFL Science, “în viitor, parola ta nu va mai fi prima linie de apărare, ci doar o piesă într-un sistem de protecție mult mai complex.”

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Social

EkoNews