În țara cu 6 milioane de câini și pisici care trăiesc pe străzi, un ONG construiește un spital veterinar social: „Degeaba avem amendă de 10.000 de lei pentru abandonul animalelor, nu se aplică”

Locul va fi Tărtășești, județul Dâmbovița, iar asociația care se ocupă de proiect se numește Sache Vet.

Laura era studentă în anul 2007, când a găsit, în curtea căminului studențesc, un cățel grav rănit – Sache – care avea să stea mult timp internat la un cabinet veterinar, în ghips. Laura l-a adoptat pe Sache, iar 10 ani mai târziu, a decis să deschidă un cabinet veterinar social care să se axeze pe sterilizarea animalelor fără stăpân. Numele era acolo și dădea din coadă: Sache.

Integral din fonduri private

Astăzi, numărul cazurilor de animale fără stăpân care au nevoie de ajutor a crescut atât de mult, încât Sache Vet, asociația fondată de Laura, construiește, în comuna Tărtășești, un spital veterinar social. Spitalul, plasat la 30 de kilometri de București, pe drumul spre Târgoviște, ar putea fi gata în această toamnă. Banii provin integral din donații, sponsorizări și granturi din străinătate. 

Sache, cățelul adoptat de Laura, are acum 18 ani și „supervizează construcția spitalului. Chiar dacă e geriatric, nu mai aude, nu prea mai vede”.

Așa va arăta spitalul social veterinar / Foto: Asociația Sache Vet

Fiecare cu ce are

Primele campanii de sterilizări gratuite, în cabinetul veterinar social, au fost în anii 2016 – 2017. Fondurile proveneau din donații, sponsorizări și granturi și, în plus, se reinvesteau câștigurile cabinetului, din serviciile acordate animalelor cu stăpân.  

Sterilizarea este însă doar o componentă, la Sache Vet: „În rest, cabinetul nostru veterinar e social: tratăm cazuri grave, căței și pisici fără stăpân care au ajuns la noi după accidente de mașină, tratăm animalele bolnave ale unor persoane vulnerabile – oameni care nu își permit tratamentul”, spune Marius Nicu, medic veterinar. 

Dintre aceste animale, sunt și unele care nu au unde să se întoarcă, după ce sunt tratate. „Rămân la noi, colaborăm cu ONG-uri care ne ajută să le plasăm sau oamenii care le-au adus încearcă să găsească soluții și să le plaseze ei.”

De-a lungul timpului, la Sache Vet au fost tratați câini, pisici, hamsteri și alte animale. „Fiecare cu ce are”, spune medicul veterinar Marius Nicu. 

Războiul a dublat costurile

În 2021, după 5 ani de activitate, crescuseră deja foarte mult atât numărul cazurilor care aveau nevoie de ajutor, cât și echipa medicală.

Atunci, Sache Vet a decis să se extindă și să înceapă construcția unui spital veterinar social, povestește Laura Fincu, fondatoarea asociației: „Am început construcția efectivă în anul 2023, după ani de schițe pe hârtie, avize, autorizația.”

Laura Fincu, fondatoarea Sache Vet, și câinele Sache / Foto: Asociația Sache Vet
Laura Fincu, fondatoarea Sache Vet, și câinele Sache / Foto: Asociația Sache Vet

Marius Nicu, medic veterinar la Sache Vet, își amintește că „puteam să facem aproape tot spitalul cu granturile pe care le aveam atunci, apoi a venit războiul și s-au dublat costurile, față de ce ofertă aveam în 2021.”

„Dar în 2023 am început și suntem aproape gata. Suntem la 80% în acest moment. Noi pregătim o lansare pentru toamna acestui an, așa estimăm”, spune Laura Fincu.

Spitalul este construit integral din sponsorizări, donații și  granturi din străinătate, „de la ONG-uri cu care noi am mai lucrat”.

Condiții „net superioare”

Laura Fincu estimează că, odată cu deschiderea spitalului, numărul animăluțelor tratate se va dubla. „La acest moment, tratăm în jur de 2.500 de animăluțe pe an și estimăm că acest număr se va dubla. De asemenea, capacitatea de a steriliza va fi mult mai mare, pentru că noi momentan nu avem spațiu suficient pentru câte animale am putea steriliza.”

Medicul veterinar Marius Nicu vorbește nu doar despre un număr mai mare de animăluțe tratate, ci și despre „condiții net superioare”: „Vom putea ajuta mai mult. De exemplu, imaginați-vă un spital cu un om în pat. Cam așa e și la noi, un animăluț într-o cușcă. El stă acolo. Dar în spital vom putea să avem țarcurile mai spațioase, să putem să îi scoatem pe perioada de recuperare, să îi ajutăm mult mai mult. Condițiile vor fi net superioare.”

Intervenții cruciale pentru viața animalelor

Având în vedere numărul mare de animale fără stăpân, i-am întrebat pe reprezentanții Sache Vet dacă reușesc să facă față tuturor cererilor de ajutor care vin către ei.

„Noi ne-am axat pe intervenții care sunt cruciale pentru viața animalelor. Putem oferi în continuare aceste intervenții de urgență. Problemele apar când avem multe cazuri de animăluțe cu boli cronice, care necesită internate de durată”, spune Laura Fincu.

Câinele Toto, tratat la Sache Vet după ce a fost lovit de mașină / Foto: Asociația Sache Vet
Câinele Toto, tratat la Sache Vet după ce a fost lovit de mașină / Foto: Asociația Sache Vet

„Dacă sunt intervenții chirurgicale pe loc sau foarte apropiate le putem face în continuare, dar post operator nu putem caza atâtea animale câtă nevoie ar fi. Probabil nu vom putea nici în viitor. Vom caza în număr mai mare, dar observăm de la zi la zi că nevoia este uriașă”, explică medicul veterinar Marius Nicu.

Dar, adaugă Marius Nicu, „Ne bazăm pe oamenii care le aduc. Pot să operez o fractură, să stea la cabinet 4-5 zile – o săptămână, apoi să fie preluat de cel care l-a adus și să îl țină două luni, până îi scoatem implanturile. Găsim variante. Important este să se vrea.”

La rândul său, Laura Fincu spune că „Oamenii s-au mai deschis pe partea asta, preiau animale acasă.”

Autoritățile nu știu câte animale fără stăpân avem. Doar ONG-urile încearcă să le numere

Autoritățile române nu au date privind numărul animalelor fără stăpân, spune Laura Fincu, însă societatea civilă „încearcă să ajungă la aceste numere, deoarece ne ajută pe noi să știm cum ne dozăm efortul”.

ONG-urile din domeniu estimează că, în acest moment, pe străzile din România trăiesc în jur de 6 milioane de animale fără străpân – pisici și câini.

În București „nu sunt foarte mulți câini fără stăpân, de ordinul sutelor sau miilor. Pisici sunt în jur de câteva mii sau zeci de mii”, mai spune fondatoarea Sache Vet.

Laura Fincu povestește că „Noi avem acum un proiect în care trainuim voluntari să învețe să prindă pisicile, să le ducă la sterilizat și să le reteritorializeze. Am lansat o platformă care preia informații de la voluntarii din teren, colectăm aceste date și vom putea veni cu informații foarte curând – câte colonii de pisici sunt și câte sunt sterilizate. Vom veni foarte curând cu o estimare mai exactă.”

Fondatoarea Sache Vet consideră că „e nevoie de o abordare sistemică, e nevoie de plan național de sterilizare, de impunerea unor coerciții când vorbim despre abandon, de aplicarea legislației în vigoare. E nevoie de concursul tuturor celor implicați: autorități, ONG-uri și proprietari de animale.”

Medicul veterinar Marius Nicu și un câine salvat de pe câmp / Foto: Asociația Sache Vet
Medicul veterinar Marius Nicu și un câine salvat de pe câmp / Foto: Asociația Sache Vet

„Degeaba avem amendă pentru abandon”

Ea amintește că legislația prevede o amendă de până la 10.000 de lei pentru abandon. „Legislație există. E nevoie să se și aplice. Sunt foarte puține cazuri în care se aplică, comparativ cu numărul abandonurilor, dar sunt cazuri în care se aplică. S-au dat amenzi atât pentru lipsa sterilizării, cât și pentru abandon. Dar foarte puține. Trebuie să devină o practică națională, cu care ne obișnuim toți, să ajungem să ne fie frică.”

Ea mai spune că „permisivitatea autorităților, din păcate, susține acest comportament”. 

Laura Fincu îi îndeamnă pe cei care sunt martori la astfel de fapte – abandon, abuz, violență – să sune la numărul de urgență 112: „Ei transferă apelul către Inspectoratul Județean de Poliție, care are în subordine și un Birou de protecție a animalelor.”

„Autoritățile din România au avut norocul de a colabora cu multe ONG-uri din străinătate. Dar România a rămas la coada clasamentului în ceea ce privește gestionarea animalelor fără stăpân. Și Turcia, Ungaria mai au probleme, dar România este în topul clasamentului cu probleme cu animalele fără stăpân”, subliniază fondatoarea Sache Vet. 

Reciclezi un PET și hrănești o pisică a străzii

În urmă cu 3 luni, Asociația Sache Vet a amplasat, în 3 parcuri din București – Tineretului, Circului și Parcul Floreasca – 5 automate cu hrană pentru pisicile fără stăpân, „în zone în care există multe colonii”.

Condiția pentru ca automatele să elibereze o porție de hrană pentru pisici este să reciclați aici un PET. 

În cele 3 luni de când au fost instalate automatele, au fost colectat 8.000 de PET-uri și au fost oferite 325 de kilograme de mâncare – în jur de 2.000 de mese pentru pisici. 

Pisică mâncând dintr-un automat instalat de Sache Vet / Foto: Asociația Sache Vet
Pisică mâncând dintr-un automat instalat de Sache Vet / Foto: Asociația Sache Vet

Automatele au fost primite „cu foarte mult entuziasm”, spune Laura Fincu. „Am primit foarte multe apeluri de la asociații de locatari și de la oameni care au un magazin cu hrană pentru animale și își doresc să pună lângă magazin. Am primit multe cereri. Au fost asociații de locatari care au strâns semnături, rugându-ne să amplasăm un automat și acolo. Dar nu este neapărat în puterea noastră să achiziționăm foarte multe aparate.”

Pentru achiziționarea și amplasarea automatelor, Sache Vet a accesat o linie a Primăriei Capitalei – un grant de finanțare nerambursabilă: „Cu acel grant am achizițioant 5 dispensare, iar ASPA ne este partener”.

Laura Fincu spune acum că „Ne dorim să extindem proiectul în cât mai multe zone din țară. Putem recicla un PET și hrăni o pisică. Nu dăm nimic de la noi, suntem buni în mod gratuit. Iar oamenii au răspuns foarte bine la aceste automate, au simțit că pot ajuta cu mâna lor.”

Iar scopul proiectelor Sache Vet, spune ea, este că „Ne dorim, ca societate, un alt mod de a ne raporta la animale și a le gestiona.” Sună generos, dar exemplele sunt acolo și dau din coadă. 

Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews

EkoNews