Persoanele care consumă cantități mari de alimente ultraprocesate prezintă un risc crescut de deces prematur, arată un nou studiu internațional.
Cercetarea, publicată în American Journal of Preventive Medicine, a constatat că fiecare creștere cu 10% a consumului de astfel de produse mărește riscul de deces înainte de vârsta de 75 de ani cu aproximativ 3%.
Potrivit The Guardian, studiul a analizat date privind alimentația și mortalitatea din opt țări, inclusiv SUA și Anglia, descoperind că alimentele ultraprocesate precum pâinea industrială, prăjiturile și mâncărurile gata preparate sunt implicate în până la unul din șapte decese premature în anumite țări.
În Anglia, aproximativ 13,8% din decesele premature sunt atribuite consumului de alimente ultraprocesate, reprezentând circa 17.781 de decese anual. Aceasta este cea mai mare proporție dintre toate țările analizate, urmată îndeaproape de SUA cu 13,7% (124.107 decese anuale).
Eduardo Augusto Fernandes Nilson, investigatorul principal al studiului de la Fundația Oswaldo Cruz din Brazilia, a explicat că nu doar conținutul ridicat de grăsimi, sare și zahăr dăunează sănătății, ci și aditivii precum îndulcitorii și aromele artificiale.
„Am estimat mai întâi o asociere liniară între ponderea alimentară a alimentelor ultraprocesate și mortalitatea din toate cauzele, astfel încât fiecare creștere cu 10% a participării alimentelor ultraprocesate în dietă crește riscul de deces din toate cauzele cu 3%”, a declarat Nilson.
Ratele de deces sunt cele mai ridicate în țările unde populația obține cele mai mari cantități din energia totală din consumul de alimente ultraprocesate. În Anglia, această proporție este de 53,4%, conform Sondajului Național privind Dieta și Nutriția din 2018-19, dar este chiar mai mare în SUA – 54,5%.
Studiul arată că, deși povara problemelor de sănătate cauzate de alimentele ultraprocesate este cea mai mare în țările cu venituri ridicate, aceasta este în creștere și în națiunile cu venituri mici și medii.
Autorii îndeamnă guvernele din întreaga lume să introducă măsuri ferme pentru a aborda consumul de alimente ultraprocesate, inclusiv reglementarea mai strictă a marketingului alimentar și a vânzării de alimente în școli și locuri de muncă, precum și taxe pe produsele ultraprocesate pentru a reduce vânzările.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie a declarat: „Am luat deja măsuri pentru a pune capăt reclamelor la junk food adresate copiilor, atât la TV, cât și online, și am acordat autorităților locale competențe sporite de a bloca cererile pentru noi restaurante fast-food în apropierea școlilor. De asemenea, comandăm cercetări pentru a îmbunătăți dovezile privind impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății”.
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Sanatate