Comisia pentru muncă din Parlament a amânat, luni, pentru două săptămâni, raportul pentru proiectul privind pensiile magistraţilor iniţiat de liderii coaliţiei de guvernare, transmite Agerpres.
În calitate de for legislativ decizional, Senatul se va pronunţa asupra acestui proiect amendat în Camera Deputaţilor, unde au fost eliminate tabelele prin care se eşalona până în 2045 vârsta de pensionare a magistraţilor.
În urma acestei eliminări, începând cu data de 1 ianuarie 2026, toţi magistraţii se vor pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani.
Vor să dezbată din „scoarță-n scoarță” proiectul
Preşedintele Comisiei de muncă a Senatului, Marius Humelnicu, a menţionat că amânarea este necesară pentru o “dezbatere temeinică” a proiectului şi pentru analiza amendamentelor care au fost depuse cu puţin înainte de începerea şedinţei comisiei.
“Se va propune varianta optimă pentru a fi dezbătut proiectul în plenul Senatului. (…) Nu cred că se supără nimeni că este necesar mai mult timp pentru dezbatere pe un subiect extrem de important pentru România”, a spus preşedintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, după şedinţa Biroului permanent al Senatului.
USR vorbește de politizarea subiectului
Liderul grupului USR din Senat, Ştefan Pălărie, a calificat legea pensiilor, “care divide societatea”, drept “o rană sângerândă zgândărită înainte de alegeri”. El a precizat că USR pledează pentru pensii calculate pe baza contributivităţii.
USR consideră că forma proiectului de lege adoptat de Camera Deputaţilor ar putea să nu treacă de un control de constituţionalitate al CCR.
“Proiectul de lege de care s-a discutat este o fumigenă aruncată în campanie electorală, este un proiect care este vădit şi voit neconstituţional, pe care Coaliţia de la putere vine şi îl arată românilor”, a afirmat vicepreşedintele Comisiei de muncă, Ana Păun (USR).
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Politica