TradeVille: Alphabet planuieste investitii de 75 miliarde dolari, in 2025

EkoNews

Alphabet Inc. a raportat, pentru primul trimestru din 2025, o creştere cu 12% a veniturilor totale, ajungând 90,23 miliarde de dolari, cu 10% peste estimările analiştilor, în timp ce câştigul pe acţiune (EPS) s-a majorat cu 48% faţă de anul trecut. Acţiunile Alphabet au crescut în tranzacţionarea after-hours de după raportare (24 aprilie) cu aproape 5%, în condiţiile în care rezultatele financiare din primul trimestru au depăşit aşteptările, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .

Alphabet, cunoscută anterior sub numele de Google, este una dintre cele mai valoroase companii la nivel global, ocupând în prezent poziţia a cincea în clasament, după capitalizarea bursieră (1,99 trilioane de dolari). Înfiinţat în 2015 ca parte a unei restructurări corporative, conglomeratul acţionează ca societate-mamă şi holding pentru Google, precum şi pentru alte companii deţinute anterior. Cea mai mare parte a veniturilor Alphabet sunt generate prin Google, a cărui marcă a fost a doua cea mai valoroasă din lume în 2023, cu o valoare de 577,68 miliarde de dolari. În 2023, veniturile din produsele Google au atins aproximativ 305,6 miliarde de dolari, reprezentând peste 99% din veniturile totale ale Alphabet. Compania deţine, de asemenea, un portofoliu divers de alte filiale, ale căror venituri sunt grupate în segmentul Other Bets.

Trendul AI a fost îmbrăţişat rapid şi de Alphabet, care a dus la schimbări semnificative în activitatea companiei. Pentru a lansa, în 2024, asistentul AI Gemini, ca răspuns la chatbot-ul OpenAI, Alphabet a cheltuit peste 45,4 miliarde de dolari pe cercetare şi dezvoltare în 2023, cu aproape 6 miliarde de dolari mai mult faţă de anul precedent. Strategia companiei a vizat, de asemenea, achiziţia unui număr semnificativ de start-up-uri de inteligenţă artificială şi a mutat proiectul DeepMind AI din Other Bets în costurile corporative ale Alphabet.

Sundar Pichai, actualul CEO al companiei şi inginer de origine indiano-americană, este unul dintre cei mai bine plătiţi executivi din lume. Pichai s-a alăturat echipei Google în 2004, devenind CEO în 2015, iar în 2019 a preluat şi funcţia de CEO al Alphabet. În această poziţie, el a reorganizat forţa de muncă a companiei, a implementat concedieri masive şi a consolidat angajamentul Google faţă de dezvoltarea inteligenţei artificiale. De asemenea, compania şi-a numit un nou director financiar, Anat Ashkenazi. Ashkenazi, care a preluat rolul de CFO al Google pe 31 iulie, a ocupat diverse poziţii în domeniul financiar, strategic şi operaţional la gigantul farmaceutic Eli Lilly, unde a activat timp de peste 23 de ani.

Cea mai mare parte a acţiunilor Alphabet sunt deţinute de investitorii instituţionali (aproape 81%), dintre care cei mai importanţi sunt Vanguard Group, Blackrock şi FMR, care deţin împreună peste 19%. În ceea ce priveşte investitorii individuali, cei mai importanţi sunt cei doi fondatori, Larry Page şi Sergey Brin, şi Sundar Pichai, CEO-ul Alphabet.

Sectorul global de software se extinde

Veniturile din piaţa globală de software sunt estimate să ajungă la 740,90 miliarde de dolari în 2025, cu o rată anuală de creştere compusă (CAGR) pentru perioada 2025-2029 de 4,87%, ceea ce ar genera venituri totale de aproape 900 de miliarde de dolari până în 2029. Software-ul pentru întreprinderi domină piaţa, cu o valoare estimată la 315 miliarde de dolari în 2025.

De asemenea, AI accelerează şi optimizează munca echipelor de dezvoltare, de la automatizarea testării până la oferirea de analize predictive. Piaţa software-ului AI este aşteptată să ajungă la 126 de miliarde de dolari până în 2025. În ceea ce priveşte cheltuielile globale pentru IT, se estimează că vor atinge 5,75 trilioane de dolari în 2025 (+9,3% vs 2024), fiind prognozate să depăşească 7 trilioane de dolari în patru ani, iar GenAI va reprezenta peste 1 trilion de dolari până în 2028, incluzând noi pieţe precum modelele AI, serviciile gestionate specializate şi infrastructura IaaS optimizată pentru AI. În plus, piaţa motoarelor de căutare este o parte esenţială a sectorului tehnologiei, care continuă să crească rapid. Alphabet domină în continuare piaţa globală de căutare, cu o cotă de 89,74% în martie, de nouă ori mai mult decât toate celelalte motoare de căutare la un loc. De remarcat este totuşi faptul că în ultimele şase luni, Google a avut o cotă de piaţă de peste 90% la nivel global doar în luna februarie 2025. În ultimii zece ani, cota de piaţă medie a companiei a depăşit 90%. Cel mai apropiat competitor este Microsoft Bing, cu 4% din piaţă. Se aşteaptă ca piaţa globală a motoarelor de căutare să se extindă semnificativ, de la 90,35 de miliarde de dolari în 2024 la o valoare estimată de 106,9 miliarde de dolari în 2025, cu o rată de creştere anuală compusă de 18,3%.

Alphabet – rezultate peste aşteptări

Alphabet a raportat un profit net pe acţiune de 2,81 dolari pentru primul trimestru, depăşind semnificativ estimarea consensuală de 2,01 dolari/acţiune. În aceeaşi perioadă a anului trecut, compania a raportat un profit net pe acţiune de 1,89 dolari, marcând o majorare de 48%. Veniturile trimestriale de 90,23 miliarde de dolari au depăşit, de asemenea, estimările analiştilor, care se aşteptau la 89,12 miliarde de dolari, crescând în toate diviziile. Spre comparaţie, anul trecut, Alphabet a raportat venituri de 86,31 miliarde de dolari, marcând astfel o creştere de 12%, peste avansul de 10% aşteptat de analişti.

Rezultatele peste aşteptări s-au bazat pe performanţa publicităţii în Search, a reţelei de publicitate pentru terţi şi a altor servicii precum Google Play şi abonamentele YouTube.

Divizia cloud rămâne un indicator important pentru impactul boom-ului AI asupra vânzărilor Google. Veniturile diviziei cloud au fost de 12,26 miliarde de dolari, cu doar 5 milioane de dolari sub estimările analiştilor, însă în urcare cu 28% faţă de anul trecut, fiind totuşi o creştere mai lentă comparativ cu trimestrul anterior (30,1%).

Veniturile din publicitate, principala sursă de venit a Google (aproape trei sferturi din total), au crescut cu 8,5%, la 66,89 miliarde de dolari – un ritm mai lent faţă de creşterea de 10,6% din trimestrul anterior, dar totuşi peste aşteptările analiştilor, de 7,7%. Alphabet a menţionat că AI Overviews, un instrument AI integrat în motorul de căutare, are acum 1,5 miliarde de utilizatori lunar, faţă de 1 miliard în octombrie. Veniturile din publicitate ale Google au crescut cu 9,8%, cât şi cele din publicitatea pe YouTube (+10,3%).

Perspective – dividend majorat

Philipp Schindler, directorul comercial al Google, spune: “Nu suntem imuni la contextul macroeconomic”, menţionând că decizia preşedintelui Donald Trump de a elimina scutirea vamală de minimis va avea un “efect uşor negativ” asupra afacerii cu publicitatea în 2025, în special în Asia-Pacific. Scutirea de minimis permite importuri sub 800 de dolari fără taxe vamale, un element-cheie pentru companiile chineze.

În timpul teleconferinţei cu investitorii, Philipp Schindler a fost întrebat dacă Alphabet observă alţi factori, în diverse verticale sau regiuni geografice, care ar putea semnala o slăbiciune în activitatea de publicitate. Acesta a evitat speculaţiile extinse, dar a menţionat că modificările aduse scutirii de minimis vor avea, cel mai probabil, un impact negativ uşor asupra diviziei de publicitate în 2025.

Directorul financiar Anat Ashkenazi a reconfirmat că Alphabet plănuieşte să cheltuiască circa 75 de miliarde de dolari în investiţii de capital în 2025, dar a precizat că “nivelul investiţiilor poate fluctua de la trimestru la trimestru, în funcţie de livrări şi de programul de construcţii”. De asemenea, Alphabet a anunţat o creştere cu 5% a dividendului trimestrial, la 0,21 dolari/acţiune.

Waymo, divizia de maşini autonome a Alphabet, ar putea permite în viitor ca robotaxiurile să fie deţinute personal, a declarat CEO-ul Sundar Pichai. Declaraţia vine în contextul în care Tesla pregăteşte lansarea propriului serviciu de robotaxi în SUA. Waymo transportă circa 250.000 de pasageri pe săptămână, de cinci ori mai mult faţă de acum un an, notează TradeVille .

Preţul acţiunii Alphabet – în declin, de la începutul anului

La începutul lunii aprilie, Trump a şocat pieţele globale anunţând tarife “reciproce” ridicate pentru principalii parteneri comerciali ai SUA. După ce, pe 9 aprilie, a stabilit o pauză de 90 de zile pentru noile tarife comerciale, acţiunile Magnificent Seven au câştigat peste 1,5 trilioane de dolari în capitalizarea bursieră, reducând presiunea asupra giganţilor tech care se prăbuşiseră în şedinţele anterioare. Aceste câştiguri nu au recuperat însă pierderile totale de 3,4 trilioane de dolari înregistrate de companii de la vârful atins la sfârşitul anului 2024, dintre care aproximativ 2 trilioane s-au pierdut după ce Trump a impus tarife pe importuri din ţări precum China – un jucător-cheie în piaţa tech şi un exportator major. Alphabet a înregistrat o scădere de 4% după anunţul privind impunerea tarifelor şi o pierdere de aproximativ 23% până pe 9 aprilie, urmând să crească cu aproape 10% după anunţul privind suspendarea tarifelor.

În ultimele 12 luni, preţul acţiunilor Alphabet a înregistrat o creştere de 1,14%, iar de la începutul anului 2025 (YTD) deprecierea s-a ridicat la 16%, sub randamentele YTD ale indicilor americani S&P 500 (-7%) şi Nasdaq (-3,7%). De asemenea, Alphabet a avut o evoluţie aproximativ în linie în raport cu rivalii săi din publicitatea digitală şi cloud computing: Meta Platforms a înregistrat o scădere de 10%, iar Amazon – de 16%.

Pe 4 februarie, acţiunile Alphabet au atins un maxim, la 207,05 dolari. Ulterior însă, după anunţarea rezultatelor financiare pe 2024, care au fost sub aşteptări, preţul acţiunii a scăzut cu peste 7%, continuând într-un trend descendent.

Investitorii au reacţionat pozitiv la rezultatele financiare trimestriale ale companiei, acţiunile Alphabet crescând cu aproape 5% în sesiunea after-hours. Conform preţului opţiunilor, piaţa anticipa o fluctuaţie de +/-5,15%. Şi principalii indici americani au reacţionat pozitiv, Meta Platforms crescând cu 4% în sesiunea after-hours, cât şi Amazon cu aproape 2%.

În prezent, preţul se tranzacţionează în preajma mediilor mobile EMA de 8 şi 21 de zile, sub SMA de 50 şi 200 zile. În perioada următoare, un nivel important de rezistenţă îl regăsim în jurul valorii de 170 de dolari, în preajma mediei mobile simple de 200 de zile. De asemenea, divergenţa pozitivă semnalată de indicatorul RSI poate sugera o creştere a cotaţiei în perioada următoare.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Alphabet

Oportunităţi

– Achiziţii: În martie, Google a anunţat cea mai mare achiziţie din istoria sa, cumpărând startup-ul de securitate cibernetică Wiz pentru suma de 32 de miliarde de dolari. Wiz va fi integrată în divizia Google Cloud, dar îşi va păstra autonomia operaţională şi capacitatea de a deservi clienţi pe toate platformele cloud majore. Tranzacţia este supusă aprobărilor autorităţilor de reglementare şi este aşteptată să se finalizeze în 2026, fiind o mişcare strategică cu scopul de a consolida poziţia Google Cloud în faţa concurenţilor Amazon Web Services şi Microsoft Azure, prin integrarea unei platforme de securitate cloud de top.

– BUY: JPMorgan şi-a reiterat ratingul de cumpărare pentru acţiunile Alphabet. Totodată, Alphabet are în prezent 47 de recomandări de Buy dintr-un total de 68, conform ratingurilor analiştilor de pe Wall Street. Preţul ţintă mediu este de 202 dolari, cu un maxim la 250 de dolari şi un minim la 159 de dolari. Totodată, conform consensului analiştilor de pe site-ul de specialitate AlphaSpread, ţinta medie de preţ în următorul an este de 206,26 dolari, un potenţial de urcare cu 29%, cu o prognoză minimă de 160,59 dolari şi o prognoză maximă de 252 de dolari.

– Planuri: În această lună, Alphabet a reafirmat că va investi 75 de miliarde de dolari în 2025 pentru extinderea centrelor de date şi dezvoltarea infrastructurii AI, în ciuda incertitudinilor legate de tarifele impuse de administraţia Trump. CEO-ul Sundar Pichai a declarat că aceste fonduri vor finanţa cipuri şi servere pentru produse cheie, precum motorul de căutare şi modelul AI Gemini. Şi Microsoft a reconfirmat planurile de a cheltui peste 80 de miliarde de dolari în 2025 pentru infrastructura AI, în timp ce Meta Platforms plănuieşte un buget de până la 65 de miliarde de dolari.

Riscuri

– Concedieri: Google a anunţat concedierea a sute de angajaţi din divizia Platforms & Devices, care gestionează produse precum Android, Pixel şi Chrome. Măsura vine după ce, în ianuarie, compania a oferit pachete de plecare voluntară angajaţilor din această unitate. Un purtător de cuvânt a explicat că restructurarea face parte dintr-o strategie de eficientizare după fuziunea echipelor din această divizie. Meta, Microsoft, Amazon şi Apple au făcut, de asemenea, reduceri de personal în ultimele luni.

– Lupa autorităţilor: Google a intrat într-o nouă etapă a procesului antitrust cu Departamentul de Justiţie din SUA (DOJ), după ce un judecător a decis, în august, că deţine un monopol pe piaţa căutărilor online. DOJ cere separarea diviziei Chrome şi accesul competitorilor la datele din căutări. Google susţine că aceste măsuri ar afecta securitatea naţională şi inovaţia americană într-un context global dominat de competiţia cu China în domeniul AI.

– Cota de piaţă: Google pierde treptat teren pe segmentul de publicitate în căutare, în special în SUA, unde cota sa este estimată să scadă sub 50% în 2025, potrivit eMarketer. Creşterea platformelor precum Amazon, TikTok şi ChatGPT modifică comportamentul de căutare al utilizatorilor şi atrage bugete de publicitate spre canale alternative.

– Declaraţii: Sundar Pichai, CEO Alphabet, şi-a avertizat angajaţii că 2025 ar putea fi un an plin de provocări, din cauza faptului că gigantul tehnologic se află sub lupa autorităţilor din întreaga lume: “Cred că 2025 va fi un an esenţial. În 2025, trebuie să ne concentrăm fără încetare pe deblocarea beneficiilor acestei tehnologii şi pe rezolvarea problemelor reale ale utilizatorilor”. Totodată, în ciuda faptului că activitatea de căutare şi-a continuat dominaţia, startup-uri precum OpenAI şi Perplexity, susţinute de Microsoft, au devenit alternative tot mai populare pentru accesarea informaţiilor online. Pinchai a recunoscut că Google trebuie să recupereze decalajul faţă de alţi rivali din domeniul inteligenţei artificiale

– Evaluarea companiei: Acţiunile Alphabet sunt evaluate în prezent la un multiplu P/E de 19,30, depăşind de 1,6x mediana sectorului, de 11,98, potrivit Seeking Alpha. În acelaşi timp, potrivit Alpha Spread, preţul de piaţă actual al companiei este supraevaluat cu 2% comparativ cu valoarea intrinsecă estimată în scenariul de bază, de 155,38 dolari.

Sursele menţionate de TradeVille în această analiză sunt: raport companie, companiesmarketcap.com, Statista, Forbes, Business Insider, Yahoo Finance, Investopedia, Gartner, Searchendurance, TheBusinessResearchCompany, Statcounter, CNBC, Barron’s, WSJ, Bloomberg, FactSet, Reuters, Seeking Alpha, Alpha Spread.

——————

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital

EkoNews