La o zi după pana de curent masivă din Spania, autoritățile exclud un atac cibernetic, iar premierul Pedro Sanchez a arătat că operatorii privați sunt responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat și a anunțat formarea unei comisii de anchetă. Potrivit operatorul sistemului energetic spaniol, Red Electrica, problemele au apărut cu o oră înainte de pana de curent masivă și au provenit în special din sud-vestul țării, unde sunt concentrate cele mai mari parcuri fotovoltaice din Spania.
Compania Red Eléctrica a asigurat, în cadrul unei conferințe de presă susținute marți, că nu a existat nicio breșă în sistemul său de securitate cibernetică, potrivit publicației El Mundo. Cauza, așa cum a explicat directorul executiv Eduardo Prieto, este că o parte din generarea de electricitate a lăsat sistemul în impas. O frază care atrage atenția asupra unei anumite tehnologii.
Luni, 28 aprilie 2025, așa cum s-a întâmplat în multe alte zile în Spania, piața s-a bazat din nou în proporție de peste 70% pe soare. Aceasta reflectă o încredere excesivă în energia fotovoltaică, ieftină și regenerabilă, în legătură cu care au fost emise avertismente repetate din cauza problemelor de stabilitate pe care le creează în sistemul electric, scrie publicația El Confidencial.
Sistemul electric are nevoie de tensiune stabilă. Experții explică faptul că este necesar „un flux electric stabil, pe care doar tehnologiile care produc electricitate prin turbine îl pot furniza.” Adică centralele hidroelectrice, nucleare și cele cu ciclu combinat (gaz).
Luni, cererea de pe piață era acoperită în proporție de peste 70% de energia solară, iar aceste tehnologii convenționale (cu turbină) reprezentau doar o parte marginală a sistemului.
Operatorii au început să observe probleme în rețea cu o oră înainte
Acest lucru a mai generat probleme recent. Rafinăria companiei petroliere Repsol din Cartagena, una dintre cele mai mari din Europa, a trebuit să se oprească în urmă cu câteva săptămâni din cauza problemelor de alimentare cu energie.
Luni, pana de curent s-a produs la ora 12:32, dar sistemul a început să cedeze încă de la 11:30. Soarele strălucea, iar operatorii au început să observe fluctuații în rețea, într-un moment în care producția fotovoltaică era la capacitate maximă. Această producție mare de energie solară a determinat centralele pe gaz cu ciclu combinat să-și reducă producția pentru a face loc energiei fotovoltaice.
În acest context, energia nucleară nu a intrat pe piață pentru că era mai scumpă, iar hidrocentralele nu au fost solicitate pentru a nu consuma apa din lacuri. Fără tehnologii de „fermitate” (adică surse stabile), tensiunea a devenit mai fluctuantă și mai vulnerabilă ca niciodată. Și atunci s-a produs incidentul.
Căderea de tensiune de 5 secunde este o eternitate pentru sistemul electric și a activat protecțiile diferențiale ale sistemului, oprind totul deodată: fotovoltaicul, ciclurile combinate și cele patru centrale nucleare rămase.
Premierul Sanchez a indicat că 60% din producția de energie a dispărut, iar Red Eléctrica a recunoscut existența unor deficiențe în sistem.
Partea bună este că transformatoarele nu s-au ars – ceea ce ar fi cauzat o pană de curent de peste 24 de ore. „Red Eléctrica a subestimat riscurile și a permis închiderea a trei centrale nucleare care ar fi oferit stabilitate (tensiune) sistemului”, susțin reprezentanții industriei.
Problemele au apărut în zone cu parcuri fotovoltaice mari
Red Eléctrica continuă să investigheze cauzele și a raportat primele rezultate. Directorul Serviciilor Operaționale REE a explicat că au fost identificate două pierderi de generare aproape simultane, care ar fi putut duce la pană:
- Un prim incident legat de pierderea de generare în sud-vestul Peninsulei Iberice, care a fost rezolvat cu succes.
- La doar 1,5 secunde mai târziu, a apărut un al doilea incident de acest tip, iar 3,5 secunde după aceea, s-au declanșat oscilațiile care au dus la pană.
Această problemă de generare a avut loc în sud-vestul Peninsulei Iberice, una dintre regiunile unde sunt concentrate cele mai mari parcuri fotovoltaice în Spania, cu o capacitate instalată de peste 5.538 MW.
Evenimentele de luni reprezintă un exemplu de încredere excesivă în energiile regenerabile, într-un sistem care are nevoie de „câte puțin din toate.” Sectorul energetic și experții au avertizat în ultimii ani asupra riscului renunțării la tehnologiile care oferă stabilitate – cum ar fi centralele nucleare – fără a avea pregătite centrale cu ciclu combinat pe gaz sau hidrocentrale. Bateriile pentru stocarea energiei regenerabile nu oferă stabilitate tensiunii în rețea, mai scriu jurnaliștii spanioli.
Sursa foto: Dreamstime
Articol preluat de pe: Hotnews Economie