Primul tren regional polonez produs la Pesa ar putea ajunge în România la final de mai, pentru a fi certificat, omologat și autorizat, anunță Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Orice termen trebuie însă privit cu prudență, dat fiind că sunt întârzieri uriașe când este vorba despre sosirea unor trenuri noi în România.
Pesa are 4.000 de angajați la uzinele poloneze din Bydgoszcz și Mińsk Mazowiecki și are relații comerciale cu 1.500 de furnizori. Tramvaiele companiei circulă în orașe precum Iași, Craiova Cluj, Varșovia, Kiev, Sofia și Moscova. Trenurile sale sunt folosite de companii precum Deutsche Bahn, Trenitalia, Ceske Drahy, PKP și Belarusian Railways. Pesa a crescut mult în ultimii ani și va livra trenuri chiar și în Africa (rame diesel în Ghana).
Statul român a semnat două mari contracte cu Pesa.
„Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că, în perioada 23-25 aprilie 2025, o delegație a reprezentanților autorității s-a deplasat în Polonia, la unitatea de producție Pesa din orașul Bydgoszcz, pentru efectuarea recepției preliminare la rama electrică ce face parte din Lotul 2 – 23 rame electrice RE-R, aferent Contractului de furnizare nr. RUIC nr. 5/30.01.2024, care este inclus în proiectul privind achiziția a 62 de rame electrice de scurt parcurs”, spun cei de la ARF.
S-a stabilit ca data estimativă pentru livrarea în România a primei rame electrice regionale să fie 31 mai 2025, în vederea certificării, omologării și autorizării și punerii ei pe piață, de către ARF.
Cei de la ARF spun că au recepționat ramele boghiurilor, montarea ușilor exterioare, a scaunelor pentru pasageri și a echipamentelor pe șasiu ale primei rame electrice RE-R1 care va fi expediată în România.
Valoarea totală a proiectului este 2.777.369.677,05 lei (echivalent a 560 milioane euro), finanțarea fiind asigurată prin Fondul pentru Modernizare (fonduri europene nerambursabile), iar cofinanțarea de la bugetul de stat.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie