PSD, un nou atac la Nicușor Dan pe tema refuzului de a face public numele finanțatorilor: „Există suspiciuni că banii vin din surse controversate”

Social-democrații susțin că primarul general ar trebui să publice acum numele susținătorilor săi financiari și nu după campania electorală prezidențială.

Refuzul lui Nicușor Dan de a face acum publice numele finanțatorilor săi din campania electorală prezidențială provoacă noi critici din partea PSD.

„Refuzul repetat al lui Nicușor Dan de a prezenta identitatea finanțatorilor săi, care i-au dat sume enorme de bani, până la pragul maxim de 200 de salarii minime pe economie, ridică suspiciuni rezonabile că aceste fonduri provin din surse controversate”, se arată într-un comunicat de presă al social-democraților.

Ei adaugă că, în cazul în care nu ar fi avut nimic de ascuns, Nicușor Dan nu ar fi ezitat să prezinte sursa banilor și reamintesc că legea obligă candidații la prezidențiale să prezinte identitatea celor care susțin campania cu peste 40.500 de lei.

Prin același comunicat, reprezentanții Partidului Social-Democrat transmit că primarul Capitalei trebuie să informeze cetățenii înainte de alegeri, nu după despre sursa banilor din campanie, în contextul, în care Nicușor Dan a declarat de mai multe ori că numele vor fi publice în următoarea declarație de avere.

​„Cetățenii au dreptul să știe, ÎNAINTE DE VOT, NU ULTERIOR, că banii din care a fost finanțată campania lui Nicușor Dan nu provin de la actori statali străini, din contracte controversate cu Primăria Capitalei, din trafic de droguri, sau din alte afaceri ilegale. Nicușor Dan are obligația să probeze public, ÎNAINTE DE VOT, NU ULTERIOR, că finanțarea campaniei sale, decontate din bani publici, nu reprezintă un mecanism de spălare de bani pentru finanțatorii săi. În lipsa transparenței primarului general, oricare dintre aceste ipoteze este posibilă”.

PSD critică și retorica lui Nicușor Dan care spune că nu face publice identitățile finanțatorilor pentru a-i proteja este invocat cu ipocrizie.

​Argumentul invocat de acesta că îi protejează pe donatorii săi de eventuale atacuri politice este profund incompatibil cu principiul transparenței, pe care l-a invocat cu ipocrizie de atâtea ori. Nicușor Dan nu este un cetățean oarecare. De semnătura sa de Primar General depind afaceri foarte importante!

„Din acest motiv, primirea unor sume uriașe de bani din partea unor afaceriști ridică suspiciunea rezonabilă că Nicușor Dan își folosește funcția pentru a obține beneficii personale. Dacă acești finanțatori ar desfășura afaceri legale și nu ar urmări niciun interes patrimonial de la Nicușor Dan, atunci nu ar exista niciun motiv pentru a se ascunde identitatea lor”, arată comunicatul.

Social-democrații acuză și că suspiciunile „sunt cu atât mai mari cu cât s-a dovedit că unii dintre finanțatorii săi din campaniile anterioare au primit ulterior contracte cu bani publici fără licitație sau diverse funcții de conducere în administrația Capitalei”. Ei fac referire la Ovidiu Liliac și Ștefania Simion despre care zic că Nicușor Dan i-ar fi favorizat.

Nicușor Dan a venit cu lămuriri la începutul lunii aprilie:

„Ovidiu Liliac este fost coleg de liceu. Dacă nu mă înşel, mi-a donat 10.000 de lei în campania din 2020. O firmă la care lucra a avut un contract – nu mai ţin minte dacă anterior – nu există niciun fel de legătură între aceste două lucruri. Ştefania Simion – da, am colaborat în perioada în care am fost ONG-ist. M-a împrumutat cu nişte bani pe care i-am dat înapoi, tot în 2020, pentru ca să strâng suma pe care statul mi-a dat-o ulterior înapoi. După aceea a dat un concurs şi s-a angajat la primărie. Nu e absolut nimic în neregulă”, a precizat edilul general.

Nu e prima oară când PSD atrage atenția asupra finanțatorilor lui Nicușor Dan. La finalul lunii martie, tot printr-un comunicat de presă social-democrații solicitau ca primarul capitalei să să spună cine îi finanțează campania, în numele „transparenței” și al „României oneste”.

E important de menționat că, PSD este unul dintre partidele care a refuzat să facă publice sumele cheltuite în campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 2024 pentru promovarea la televiziuni, după cum dezvăluie site-ul de investigații Snoop.ro.

Ce a declarat până acum Nicușor Dan

Nicușor Dan a precizat la începutul lunii aprilie că doi oameni de afaceri au donat suma maximă care poate fi donată pentru campania electorală, de 810.000 lei, alţi doi afacerişti au donat 500.000 de lei şi alt om de afaceri a donat 250.000 de lei. 

El a susținut că a primit donaţii de campanie şi la alegerile pentru Primăria Capitalei, subliniind că nu a promis nimănui nimic în contul acestor donaţii.

Candidatul independent a declarat de mai multe ori că nu poate face public numele persoanelor care au donat pentru campania sa, fără să aibă acceptul acestora și că „sunt oameni de afaceri care au afaceri absolut corecte”.

„După alegeri”

Candidatul independent a fost întrebat în mai multe rânduri despre cine sunt finanțatorii lui. Cel mai recent, Nicușor Dan a răspuns la această întrebare la cele două dezbateri electorale de luni și de marți.

„Informații despre donatori sunt comunicate în timp real către statul român. Donatorii de la campaniile trecute sunt în declarațiile de avere. E și dreptul omului să nu fie atras în campania asta. Dar veți avea aceste informații după alegeri”, a declarat edilul Capitalei luni la dezbaterea Digi24.

„Mai mult de 10.000 de oameni au donat pentru mine. Toți acești oameni sunt anunțați de către mine. NU vreau să fac publice acum numele lor pentru că fac o campanie despre mine, nu despre ei”, a mai spus Nicușor Dan marți seară la TVR.

Donațiile pe care le primește primarul Bucureștiului pentru campania prezidențială sunt vizibile pe site-ul său oficial, unde susținătorii au opțiunea să-și anonimizeze numele dacă doresc.

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews