Timpul de eliberare a autorizațiilor de construcție va fi înjumătățit / Guvernul a simplificat procedurile în domeniul urbanismului

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un proiect de OUG care vizează reducerea cu cel puțin 50% a timpului necesar pentru eliberarea autorizațiilor de construcție de către entitățile relevante comparativ cu 2020. Întreg procesul de obținere a autorizațiilor de construcție va fi redus de la 270 de zile la 135 de zile, potrivit notei de fundamentare a proiectului.

„Se simplifică procedurile de avizare, se reduce birocrația și se introduce mecanismul avizării tacite în aceste proceduri”, a declarat Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, la finalul ședinței de Guvern.

Potrivit ministrului, pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, media zilelor scurse între emiterea certificatului de urbanism și autorizația de construire este de an și cinci luni. La peste 20% din investițiile analizate, această medie a zilelor depășește 700 de zile, ceea ce înseamnă aproximativ doi ani de procedură de avizare.

„De asemenea, raportul Băncii Mondiale despre România, secțiunea autorizarea lucrărilor de construcții, ne spune că procedura autorizării lucrărilor de construcții este cea mai împovărătoare în România față de alte state membre ale Uniunii Europene”, a mai afirmat ministrul dezvoltării.

Maximum 6 luni și jumătate pentru procedura de avizare

Procedura de avizare a Planurilor Urbanistice Generale (PUG), durata de avizare este de un an și jumătate la o comună mai mică, și între 3 și 5 ani la orașe și municipii. Au existat situații în care această perioadă de avizare a ajuns și la 10 ani, susține Cseke Attila.

În urma aplicării OUG, se va ajunge la o medie de 6 luni perioada de avizare pentru PUG-uri, a afirmat ministrul.

„În cazul PUZ-urilor, dacă media era de 18-24 de luni în acest moment, în urma aprobării modificărilor prin ordonanță de urgență, vom avea minim 150 de zile, minim 5 luni – minim înseamnă că nu avem procedură de completare, de clarificare în perioada de avizare. Dacă există clarificări, completări care trebuie făcute, atunci acest termen ajunge la maxim 7,5 luni, spre deosebire de un an jumate – doi ani, cât este astăzi avizarea unui PUZ”, a spus Cseke Attila.

În ce privește autorizarea lucrărilor de construcție, perioada minimă va fi de 4 luni, dacă nu sunt necesare completări în procedura de avizare, și de maxim 6 luni și jumătate, procedura de avizare se poate închide la o investiție.

Va fi interzisă avizarea în cascadă

Toate avizele și acordurile obținute în faza de studiu de fezabilitate sau DALI, adică pentru investiții noi sau pentru investiții existente, de exemplu reabilitări, își păstrează valabilitatea până la finalizarea lucrărilor, până la întocmirea recepției. Acel aviz va însoți investiția de la început până la sfârșit.

Nu se vor mai solicita noi avize pe perioada proiectării execuției unei investiții, ceea ce astăzi se întâmplă destul de des în practică, a precizat ministrul devoltării. De asemenea, autoritățile publice, în cazul în care au o investiție publică, nu vor mai plăti taxe sau tarife pentru acordarea de avize și acorduri.

Va fi interzisă avizarea în cascadă. „În prezent, atunci când pentru o investiție e nevoie de 30 de avize, se începe cu un aviz pentru utilități, apă, canal, și se continuă cu drumuri, cu circulație și se finalizează la mediu, la cultură și la ISU. Această avizare în cascadă, care în practică ne-a condus la următoarea situație – la cincea, a șasea avizare, expira primul aviz acordat și prelungea foarte mult această procedură de avizare. Avizarea în cascadă nu mai este posibilă, conform deciziei Guvernului”, a explicat ministrul.

Va fi permisă o singură procedură de clarificare

Toate documentațiile pentru toate instituțiile statului și pentru entitățile private avizatoare se introduc deodată, simultan pentru toate instituțiile, și ele au un termen de 15 zile pentru a evalua și a emite acest aviz. Dacă sunt necesare completări sau justificări, va fi permisă o singură procedură de clarificare. Nu vor mai fi completări la completări și noi justificări.

Beneficiarul va avea la dispoziție maxim 60 de zile pentru clarificări. După aceea, instituțiile avizatoare au la dispoziție 15 zile pentru emiterea avizului sau pentru respingerea avizării.

O altă prevedere se referă la faptul că, documentația odată depusă la o instituție avizatoare va fi analizată de același funcționar. „Astăzi, în practică, avem foarte multe situații în care o documentație depusă la avizare ajunge într-o instituție, la un funcționar public, care emite niște solicitări de clarificări, completări, revine documentația la beneficiar, beneficiarul răspunde la solicitări și documentația se repartizează pentru un alt funcționar, care are alte idei, alte viziuni, alte puncte de vedere cu privire la aplicarea legii sau a condițiilor tehnice. Drept urmare, emite, la rândul lui, tot felul de alte completări care nu s-au cerut prima dată. Aceste proceduri care creează doar birocrație și sunt anevoioase, vor fi eliminate”, a explicat ministrul.

Atât la vizarea pentru PUG-uri și PUZ-uri, cât și la avizarea pentru execuția de lucrări, instituțiile avizatoare au obligația de a comunica avizul sau acordul emis în ziua emiterii avizului sau acordului, prin mijloace electronice, astfel încât beneficiarul să cunoască exact data la care s-a eliberat avizul.

Codul Urbanismului întârzie

Acest act normativ a fost întocmit în contextul în care PNRR prevede o reformă privind simplificarea cadrului normativ pentru investițiile în clădiri verzi și reziliente, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG. În acest sens există un proiect de lege, un Cod al Urbanismului aprobat de Guvern în 2023, care acum se află în Parlament. Proiectul de lege a fost aprobat de către Senatul României și este în prezent în plină dezbatere în cadrul Camerei Deputaților. Dezbaterile sunt complicate, existând multe amendamente și lupte politice.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, până la finalizarea dezbaterilor de către Parlament cu privire la acest proiect, sunt necesare măsuri care să asigure accelerarea investițiilor. Graba este dată și de faptul că investițiile finanțate din PNRR trebuie finalizate până în august 2026.

„Codul va presupune mai multe elemente de reformă complexe iar intrarea sa în vigoare și punerea în aplicare a măsurilor ce vor fi adoptate de Parlament, vor presupune un anumit termen de implementare, estimat a fi cel mai devreme în toamna acestui an. Investițiile finanțate din PNRR trebuie finalizate până în august 2026, respectiv cele în construcții trebuie să fie și executate și recepționate”, precizează Ministerul Dezvoltării în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews