Alegeri prezidențiale 2025. Cine sunt cei 11 candidaţi la scrutinul de duminică și în ce ordine sunt pe buletinul de vot

Nouă bărbați și două femei sunt înscriși în cursa pentru Cotroceni, la alegerile prezidențiale 2025. Ordinea lor pe buletinul de vot a fost stabilită prin tragere la sorți de Biroul Electoral Central. Șapte dintre cei 11 candidați reprezintă un partid, iar restul, patru, sunt candidați independenți, însă unii sunt susținuți de partide, cum este cazul lui Nicușor Dan. 

Ordinea candidaților pe buletinul de vot la alegerile de duminică, 4 mai, va fi următoarea: 

  • Poziția 1 – George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
  • Poziția 2 – George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
  • Poziția 3 – Elena Valerica Lasconi (va apărea pe buletinul de vot drept candidat USR, deși partidul i-a retras susținerea)
  • Poziția 4 – Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
  • Poziția 5 – Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
  • Poziția 6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)
  • Poziția 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
  • Poziția 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
  • Poziția 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
  • Poziția 10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
  • Poziția 11 – Nicușor-Daniel Dan (candidat independent).

George Simion – candidatul AUR

În vârstă de 38 de ani, co-fondator al partidului AUR, alături de Claudiu Târziu, George Simion are interdicție de a intra și în Republica Moldova, și în Ucraina.

Simion a ajuns în atenția opiniei publice în 2009, când i-a aprins lui Ion Iliescu lumânări în fața casei, în ziua în care fostul președinte împlinea 79 de ani. De asemenea, liderul AUR a lansat platforma „Acțiunea 2012” și a devenit unul dintre principalii promotori ai unirii cu Republica Moldova. 

George Simion a apărut constant în sondajele de opinie privind intenția de vot la alegerile prezidențiale 2025 ca fiind lider detașat. 

Crin Antonescu – candidatul PSD, PNL, UDMR și Minorități naționale 

În vârstă de 65 de ani, Crin Antonescu a revenit în viaţa publică după 10 ani de absenţă, înainte de alegerile prezidențiale din acest an. 

În 2012, a participat la procedura de demitere a lui Traian Băsescu din funcția de președinte, o acțiune controversată care a stârnit critici pe plan internațional. 

În 2017, el declara că nu se mai întoarce în politică „nici dacă învie Brătianu”. Un an mai târziu, fostul preşedinte al liberalilor a anunţat că şi-a depus documentele pentru a intra pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare din 2019.

Elena Lasconi – candidata USR

Președinta USR, Elena Lasconi, care este primar în Câmpulung Muscel, și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale în 13 martie, după mai multe discuții, inclusiv în partid, dacă ar trebui sau nu să se retragă pentru a-l sprijini pe Nicușor Dan. 

Ulterior, Biroul Național al partidului a decis să îi retragă acesteia sprijinul politic. Deși rămasă fără finanțare din partea propriului partid, Lasconi a decis să nu se retragă din cursa pentru Cotroceni. 

Cristian Terheș – candidatul PNCR 

Cristian Terheș (46 de ani) este europarlamentar la al doilea mandat, ales pe listele AUR. În primul său mandat a fost ales pe listele PSD. Terheș a candidat și în 2024 la alegerile prezidențiale. Atunci, o contestație depusă de el a dus la decizia CCR de renumărare a voturilor

Terheș este de profesie teolog și absolvent al Facultății de Teologie Greco-Catolice din cadrul Universității Babeș-Bolyai, departamentul Oradea. În 2002 a emigrat în Statele Unite, unde și-a continuat studiile și a lucrat pentru mai multe companii private, potrivit CV-ului publicat de acesta.

La alegerile prezidențiale din 2024, Terheș a obținut 1,04%, adică 95.783 de voturi. 

Lavinia Șandru – PUSL

Fosta realizatoare TV Lavinia Șandru (50 de ani) și-a depus candidatura la BEC în 14 martie, moment în care a fost huiduită de mai mulți susținători ai lui Călin Georgescu

Lavinia Șandru a fost deputată în perioada 2004-2008 și jurnalistă la Realitatea TV. Șandru era coordonatoarea de comunicare a PUSL, partid fondat de Dan Voiculescu. 

Victor Ponta – independent 

Fost premier, fost președinte al PSD și actual deputat ales pe listele PSD, Victor Ponta (52 de ani) a fost exclus pentru a doua oară din partid exact în ziua în care și-a depus candidatura la BEC, în 12 martie. El a avut o serie de atacuri la adresa lui Crin Antonescu, candidatul susținut de partidul condus acum de Marcel Ciolacu. 

Victor Ponta și-a dat demisia din funcția de premier în 2015, după tragedia de la Colectiv, în urma căreia au murit 65 de tineri. 

În 2012, el a inițiat, împreună cu Crin Antonescu, alături de care conducea USL, demiterea președintelui Traian Băsescu. Referendumul de demitere al lui Băsescu nu a trecut, fiind invalidat de CCR, pentru că nu a întrunit cota minimă de participare, adică de 50%+1.

În anul 2014, când a candidat pentru aceeași funcție din partea PSD, Victor Ponta a câștigat primul tur cu 40,44%, adică 3.836.093 de voturi. El a fost învins în turul al doilea de Klaus Iohannis, care a obținut 54,43% (6.288.769 de voturi), în comparație cu Ponta, care a primit 45,57% (5.264.383 de voturi). 

Sebastian Constantin Popescu – candidatul PNR 

Sebastian Constantin Popescu (43 de ani) este abslovent al Facultatății de Medicină Veterinară, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara. 

El este președinte al Partidului Noua Românie și se prezintă drept jurnalist la „ExclusiveNews”, conform CV-ului său, publicat pe alegeri.hotnews.ro.

Silviu Predoiu – candidatul PLAN 

Fostul numărul 2 din Serviciul de Informații Externe (SIE) și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale în ultima zi în care putea face acest lucru, în 15 martie. 

Silviu Predoiu (66 de ani) a fost prim-adjunct al directorului SIE între 2005 și 2018. A mai îndeplinit funcția de director interimar al SIE în perioadele 20 iulie-4 octombrie 2006; 19 martie-5 decembrie 2007; 8 februarie-27 februarie 2012, 23 septembrie 2014-29 iunie 2015, 26 septembrie 2016 – 3 iulie 2018. El a fondat partidul PLAN în 2022.

La alegerile prezidențiale anulate din 2024, Silviu Predoiu s-a clasat pe ultimul loc, cu 0,12%, adică 11.246 de voturi. 

John-Ion Banu-Muscel – independent 

Banu-Muscel (64 de ani) se prezintă drept om de afaceri româno-american. Potrivit stirileprotv.ro, în Statele Unite, el a creat Romanian-American League (Liga Româno-Americană), o asociație românească din Florida.

Daniel Funeriu – independent 

Fost ministru al Educației în guvernul Boc, Daniel Funeriu și-a depus candidatura la prezidențiale în 15 martie. El a fost însoțit de elevi olimpici și de părinții lor.

De profesie chimist, fost membru al PLD, PDL și PMP, Daniel Funeriu (53 de ani) a mai fost europarlamentar în intervalul decembrie 2008-iulie 2009.

Nicușor Dan – independent 

Nicușor Dan (55 de ani), primarul general al Capitalei aflat la al doilea mandat, și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din acest an în 16 decembrie 2024, la câteva zile după ce primele alegeri au fost anulate. 

El a fost printre primii candidați care și-au depus candidatura la BEC, în 7 martie

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews