În decembrie, Banca Națională a cheltuit peste 7 miliarde de euro din rezerva valutară, iar în aprilie alte 6,66 miliarde, potrivit datelor publicate de Banca Centrală.
Banca Națională nu comentează public nici frecvența, nici sumele cu care intervine pe piața valutară pentru a apăra un anumit nivel al cursului, dar guvernatorul a admis că leul este supra-evaluat „cu circa 5%”.
„BNR va căuta un optim pentru această situație”
„În ultima perioadă, vedem o schimbare importantă pe piața valutară. Intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ. În consecință, pentru a tempera aceste mișcări trebuie atrasă lichiditatea din piață și dobânzile să crească. BNR va căuta un optim pentru această situație”, a explicat marți pentru HotNews.ro Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al instituției.
Băncile comerciale, care fac analize frecvente privind evoluția cursului, au atras atenția atât după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale cât și după recentele alegeri că leul este sub presiuni de depreciere, volatilitatea monedei naționale fiind ridicată.
Un raport al UniCredit Bank, asumat de Anca Negrescu, Senior Economist, alături de macroeconomiștii Iulia Corlănescu și Alexander Ragea, mai arată influența pe curs a primului tur al alegerilor: „După ce s-a tranzacționat în jurul minimului perioadei de 4,9750, EURRON a crescut ușor la 4,9755 vineri și la peste 4,9770, deoarece victoria unui candidat suveranist în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminica trecută îi îngrijorează pe investitori. Ne așteptăm la o volatilitate mai mare în următoarele două săptămâni, înainte de al doilea tur”, arată documentul publicat în aceste zile.
Pe de altă parte, Banca Națională a României e dispusă să dea „ușor, ușor” mai multă flexibilitate cursului de schimb pe măsură ce tensiunea politică internă se diminuează, a afirmat, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu în conferința de prezentare a Raportului asupra inflației. În opinia sa din acel moment ”este cazul să se deprecieze cursul”.
„Să vedem ce ne spune piața. Dar înainte am mai spus un lucru. În momentul actual, chiar că nu este cazul să se deprecieze cursul, că avem o grămadă de tensiuni și o facem fără a dezechilibra prea mult lucrurile. Vedeți că rezerva a crescut până în vara anului precedent cu vreo 10 miliarde, pe urmă a scăzut cu vreo 9 miliarde, o să mai crească la sfârșitul lunii, când o să apară cifra, pentru că au intrat 4 miliarde din împrumuturi externe. Deci, facem lucrurile așa cum trebuie. Nu știu nici eu ce se va întâmpla cu cursul. Piața va determina, dar, ușor, ușor, vom da mai multă flexibilitate, pe măsură ce tensiunea politică internă se diminuează, lucrurile încep să intre în normal și se restabilește încrederea. O să lăsăm mai multă flexibilitate cursului, că intră multe capitaluri. Știți că anul trecut, până spre vară, am căutat să nu se aprecieze cursul, pentru că atunci când ai un deficit comercial atât de mare nu e bine să se aprecieze cursul”, a mai spus Isărescu.
La 30 aprilie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 62,41 miliarde euro, față de 61,99 miliarde euro la 31 martie 2025.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie