Primul tur al reluării alegerilor prezidențiale din România a fost câștigat de candidatul radical de dreapta George Simion cu 41% din voturi, care e favorit pentru a câștiga al doilea tur de scrutin din 18 mai. O analiză a UniCredit Bank vorbește despre viitorul economiei.
Raportul UniCredit Bank, asumat de Anca Negrescu, Senior Economist al UniCredit Bank România, alături de macroeconomiștii Iulia Corlănescu și Alexander Ragea, mai arată influența pe curs a primului tur al alegerilor: „După ce s-a tranzacționat în jurul minimului perioadei de 4,9750, EURRON a crescut ușor la 4,9755 vineri și la peste 4,9770, deoarece victoria unui candidat suveranist în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminica trecută îi îngrijorează pe investitori. Ne așteptăm la o volatilitate mai mare în următoarele două săptămâni, înainte de al doilea tur”.
De asemenea, săptămâna trecută, randamentele obligațiunilor românești au crescut cu 4 puncte de bază, până la 8 puncte de bază. Acestea au crescut luni cu 11 puncte de bază pentru scadența la 1 an, până la 6,74%, și cu până la 32 de puncte de bază pentru termenele mai lungi, până la 7,34% pentru scadența la 3 ani, 7,65% pentru cea la 5 ani și, respectiv, 7,75% pentru cea la 10 ani, după ce primul tur al alegerilor prezidențiale a fost câștigat de un candidat antieuropean. „Randamentele obligațiunilor românești vor rămâne probabil volatile, puternic influențate de așteptările privind rezultatul final al alegerilor, care vor fi decise pe 18 mai”, mai precizează documentul.
Autorii raportului mai spun că popularitatea obținută de candidații de extremă dreapta a fost sporită de alegătorii protestatari, nemulțumiți de vechea clasă politică și care consideră că motivele din spatele alegerilor anulate de anul trecut au fost insuficient explicate.
„Înainte de al doilea tur de scrutin, am dori să subliniem patru puncte cheie”, notează economiștii UniCredit.
1. Sondajele electorale din primul tur de scrutin s-au dovedit din nou nesigure, având în vedere noutatea mișcării suveraniste, ceea ce implică o incertitudine ridicată pentru al doilea tur.
2. Deși George Simion pare mai predispus la victorie, o mobilizare mai mare a alegătorilor l-ar putea favoriza pe candidatul pro-european, Nicușor Dan. Cu toate acestea, acesta ar avea nevoie de sprijinul coaliției pro-europene pentru a-și spori șansele de victorie.
3. Dacă un candidat de extremă dreapta ar deveni președinte, politica externă a României ar putea deveni mai problematică în cazul unei schimbări anti-europene. Pentru politica internă, președintele are puteri limitate, iar actuala coaliție guvernamentală (rezultată în urma alegerilor din 2024) are o poziție clar pro-europeană.
4. Există un risc potențial de instabilitate pentru guvern, deoarece acesta se bazează în prezent pe o majoritate restrânsă. Cu toate acestea, un guvern „suveranist” este foarte puțin probabil în actualul parlament, deoarece numărul de locuri ale extremei drepte este foarte departe de a forma o majoritate (150, în timp ce o majoritate necesită 233 de locuri).
Articol preluat de pe: Hotnews Economie